Budsjettlekkasje fra statsministeren: Skal skape jobber med 2,5 mrd. på offentlig vedlikehold

Statsminister Erna Solberg (H) svarer med budsjettlekkasje på kritikken om at de gjør for lite med å få bukt med den økende arbeidsledigheten. Regjeringen skal satse vel 2,5 milliarder på vedlikehold.

PÅ HJEMMEBANE: Statsminister Erna Solberg (H), her sammen med sin politiske rådgiver Hans Chr. Hansson (til venstre), besøkte Rogaland og Hordaland lørdag. E24 var med fra Haugesund til Bergen. I bakgrunnen E24s reporter.

Javad Parsa
  • Johan Nordstrøm
  • Javad M. Parsa
Publisert:

HORDALAND (E24): ­- Vi ser at det er en økning i arbeidsledigheten. En del av dem som jobber i industrien har kompetanse som kan brukes innen bygg- og anlegg, sier Solberg til E24.

Nyheten offentliggjøres på en pressekonferanse i Bergen lørdag ettermiddag, etter at statsministeren har brukt lørdagen på å treffe velgere i de prøvede oljefylkene Rogaland og Hordaland.

Flere av vedlikeholdstiltakene som nå lanseres, er spesielt rettet inn mot fylker som har mistet arbeidsplasser som følge av oljebremsen, sier hun

Ifølge SSBs nylige tall, øker ledigheten i Norge – og er nå på 4,5 prosent. Overfor E24 sa SSB nylig at den kan komme til å overstige fem prosent.

– Vi vet at det er mange som mister jobben nå. Denne pakken vil gi nye jobber, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), som også var med på nyhetsslippet.

Les også

SSB: Så mye mørkere ville norsk økonomi vært med «normal» krone

Regjeringen sier vedlikeholdsmilliardene er en del av en bred satsing i offentlig sektor for å trygge jobber i faresonen, og skape nye. Bakgrunnen er at oppgangen i ledigheten, og etterslepet i vedlikehold.

Totalt beløper tiltakene seg på nær 2,5 milliarder kroner, opplyser statsministeren til E24.

Solberg uttaler at det er vedlikehold som gir mest jobb i bygg- og anleggsbransjen. Oljenæringene har blødd ingeniørjobber, disse er blant de man nå håper skal kunne få jobb andre steder, som følge av vedlikeholdssatsingen.

Solberg fremhever at statsbudsjettet som vil bli lagt frem 7. oktober.

Redd for å miste jobben? Opplevd nedbemanning? Våre jobbeksperter stiller til nettmøte tirsdag. SEND INN SPØRSMÅL NÅ!

(saken fortsetter under bildet.)

PÅ TURNÉ: Statsminister Erna Solberg besøker i helgen Hordaland og Rogaland, her på fergen mellom Sandvikvåg og Halljem.

Javad Parsa/

– Større enn Arbeiderpartiets tiltakspakke

I Solbergs budsjettlekkasje heter det:

• Å satse på vedlikehold og fornying gir oss mulighet til raskt å sette i gang prosjekt som umiddelbart får folk tilbake i arbeid.

• Fordelen med vedlikehold er at det kreves ikke omfattende utredninger, reguleringsplaner eller forskning, det er arbeid som raskt iverksettes og genererer aktivitet over hele landet.

• Regjeringens vedlikeholdspakke er alene større enn hele Arbeiderpartiets tiltakspakke, hvor for øvrig ordet vedlikehold er helt fraværende. Arbeiderpartiet tok ikke vedlikeholdet på alvor mens de satt i regjering og heller ikke i sin tiltakspakke i opposisjon.

Det siste punktet er et spark tilbake, etter at statsministeren har blitt kritisert av Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre for å bruke oljepenger til skattekutt med tvilsom effekt.

Han har etterlyst jobbtiltak.

– Arbeiderpartiets svar som er bare å øke sysselsetting for eksempel i offentlig sektor, er ikke et svar på den langsiktige omstillingen, sier Solberg til E24.

Les også

SSB: Fare for at ledigheten stiger over fem prosent

KRITISK: Arbeiderpartiets finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen.

Vidar Ruud/

Samtidig peker hun på at Støre har en utfordring fordi han ene stunden snakker mot skattelette, og neste øyeblikk sier han at vi skal ha en skattereform.

– Min utfordring til han har vært at vi trenger skattelette om vi skal gjøre det, sier Solberg.

Les også

SSB tror vi (nesten) har nådd ledighetstoppen

LO-leder Gerd Kristiansen har kritisert statsministeren for å være passiv.

– Vi har en regjering som ikke virker, har Kristiansen uttalt i ly av den økende ledigheten.

– At LO-lederen i en valgkamp kritiserer en regjering ledet av Høyre, er ikke overraskende, sier Solberg til E24 lørdag.

– Men regjeringen. Vi har gjort mye på de tingene som gir arbeid og aktivitet, men vi kommer til å gjøre enda mer.

(saken fortsetter under bildet.)

MØTTE PRESSEN: Erna Solberg (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen møtte pressen for å presentere vedlikeholdssatsningen lørdag, på Møhlenpris i Bergen.

Javad Parsa/E24

Infrastruktur

Solberg forteller overfor E24 at allerede igangsatte satsinger innen det offentlige også kan gi nye muligheter for dem som mister jobb i oljerelaterte næringer.

– I år reduseres vedlikeholdsetterslepet på vei og jernbane for første gang på flere tiår. Denne innsatsen videreføres i 2016, etterslepet vil bli redusert med nesten to milliarder kroner.

Høyre beskriver 2015 som det store «vedlikeholdsåret».

– Regjeringen vil også foreslå ekstra bevilgning på kystområdet, til vedlikehold av fyrstasjoner og utbedring av stormskader på fiskerihavner og ny asfalt skal rulles ut på norske veier.

Les også

– Milliardpakke mot ledighet i budsjettet

Listet opp

I budsjettlekkasjen som presenteres på Møhlenpris skole i Bergen i ettermiddag listes det også opp en rekke andre ting:

• Regjeringen foreslår å bevilge midler til vedlikehold og rehabilitering av flere statlige eiendommer. Bevilgningen vil bidra til økt sysselsetting og bedret standard på statlige bygg.

• Regjeringen vil bevilge penger til vedlikehold og oppgradering av universitetsbygg og blant annet gi startbevilgning til fase 2 av rehabiliteringen av Universitetsmuseet i Bergen

PÅ STORD: Statsminister Erna Solberg (H) møter velgere ved Leirvik torg.

Javad Parsa/

Helse og omsorg

• Som ledd i Regjeringens tiltakspakke for økt sysselsetting og omstilling, foreslås det et ettårig tilskudd til forsering av vedlikeholdsinvesteringer i helseforetakene.

• Den ekstra innsatsen rettes mot helseforetak på Sørlandet, Vestlandet og i Møre og Romsdal som er områder som er rammet av økt arbeidsledighet

• Vedlikeholdstiltakene skal komme i tillegg til allerede planlagte vedlikeholdstiltak.

Les også

Nærmere 25.000 oljejobber borte

Kulturbygg

• Som et tiltak for å møte den vanskelige sysselsettingssituasjonen på deler av Vestlandet, vil regjeringen foreslå engangstilskudd til kulturbygg og kulturhistoriske bygninger i Rogaland og Hordaland, for å styrke vedlikehold av bygningsmassen.

• Museene i det nasjonale museumsnettverket har i lang tid meldt om betydelige utfordringer med vedlikeholdet av det store antallet kulturhistoriske bygninger som disse institusjonene forvalter. Det samme gjelder kulturhistoriske teaterbygg. Et utfordrende klima gjør at behovet for ekstraordinært vedlikehold har vært raskt økende, ikke minst på Vestlandet.

POSERING: Også disse unge SV-sympatisørene fikk et bilde med Høyres statsminister Erna Solberg under besøket på Stord,

Javad Parsa/
Les også

Sjeføkonom: – Redd omstillingsbehovet blir undervurdert

Les også

Solberg vil hjelpe arbeidsløse ingeniører

Les også

1 av 5 nordmenn frykter for jobben: – En gradvis erkjennelsesprosess

Publisert:

Flere artikler

  1. Maritim næring: – Vi trenger tiltak nå

  2. – Arbeidsledighet er tøft uansett hvor det skjer

  3. Erna Solberg: Ledighetsprognosene er usikre

  4. Bruker 900 millioner på ledighetsgrep

  5. Betalt innhold

    Ap vil ha milliardhjelp til Rogaland