Torgrim (29) mistet oljejobben – nå kjører han buss

Oljebremsen rammet Kristiansund hardt, og fortsatt er arbeidsledigheten langt høyere enn på landsbasis. Torgrim Utheim (29) og Thomas Raake (34) har fått kjenne nedgangstidene på kroppen.

NY JOBB: Torgrim Utheim (29) er utdannet yrkessjåfør og fikk jobb i busselskapet Tide da han mistet jobben i oljenæringen.

Ingvild Sagmoen E24
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

KRISTIANSUND (E24): – Det er ikke store forholdene her, så alle merker det, sier Torgrim Utheim (29).

I en periode har enkelte deler av Kristiansund nesten vært som en spøkelsesby, opplever han.

Alle kjenner noen som har mistet jobben.

Høsten 2016 forsvant Utheims jobb på oljeforsyningsbasen Vestbase, Kristiansunds største arbeidsplass.

Løsningen ble å skifte yrke. Nå er han bussjåfør.

- Trist

Oljenæringen er, og har vært, den største næringen i Kristiansund – og den som sysselsetter flest personer i kommunen.

Kristiansund-regionen har de siste tiårene utviklet seg parallelt med at aktiviteten i oljeservice og offshore har økt, og da aktiviteten her bremset opp, fikk det konsekvenser både for dem som jobbet i næringen og servicefunksjonene rundt.

Nedgangen i olje- og gassindustrien hadde for alvor truffet regionen et år tidligere.

Vestbase måtte nedbemanne, til sammen rundt 60 personer mistet jobben i to omganger i løpet av 2015 og 2016. Utheim var en av dem.

Den 29-årige tobarnsfaren hadde jobbet som baseoperatør på Vestbase i to og et halvt år da oppsigelsen kom. Våren 2016 ble han permittert, men kom tilbake i jobb etter noen måneder.

Da valgte han selv å ta ut permisjon for å kjøre lastebil i en periode.

Da oppsigelsen kom hadde han forberedt seg. Men det var likevel en tung beskjed å få.

– Jeg følte meg heldig da jeg fikk en jobb i oljeindustrien. Arbeidsmiljøet på Vestbase var veldig godt og med gode arbeidstider, så det var trist å slutte der, sier Utheim.

Fikk jobb som bussjåfør

Noen måneder etter oppsigelsen fikk Utheim jobb hos Tide Buss og kjører nå rutebuss i Averøy, nabokommunen til Kristiansund.

Han er vikar, og vikariatet varer kun til august.

Det var ikke enkelt å få jobb, opplevde Utheim. Konkurransen var blitt tøffere med mange om beinet.

– For meg handlet det om å finne noe å gjøre, så fort som mulig, forteller han E24 i en pause fra kjøringen.

Utheim er utdannet yrkessjåfør, og opplever at han har vært heldig som har en utdannelse han kan bruke til å få jobb utenfor oljebransjen.

Men den nye arbeidshverdagen er annerledes. Utheim starter dagen klokken seks eller syv på morgenen og kjører utover formiddagen, før han får en pause på noen timer og deretter kjører frem til seks eller syv på kvelden.

– Det er lange dager og det innebærer at jeg ser mindre til barna, sier han.

Perioden etter at oppsigelsen fra Vestbase kom var tøff. Møter i banken, avslag på dagpenger fra Nav, og tanker som kretset rundt situasjonen han var i.

Utheim begynte derfor å engasjere seg i planlegging og arrangering av idrettsdag for barna i kommunen.

– Det har vært godt å få tankene over på noe annet, sier han.

– Det var også stor hjelp å ha kona og barna i denne perioden. Det holdt meg oppe.

Nå ser Utheim fremover. Han fikk nylig et tilbud om sommervikariat hos Vestbase, men måtte takke nei på grunn av jobben hos Tide.

– 2018 har blitt antydet som året der det løsner og vil ta seg opp igjen, og jeg har tro på det, selv om vi kanskje ikke kommer opp på det nivået vi var, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TRENER PÅ BORING: Thomas Raake (34) ved boresimulatoren i kjelleren på Fagskolen i Kristiansund. Til sommeren er han ferdig utdannet fagskoleingeniør.

Ingvild Sagmoen E24

Fortsatt høy ledighet i Kristiansund

Kristiansund er blant kommunene med høyest arbeidsledighet i Møre og Romsdal, et fylke som lenge har vært blant dem med høyest ledighet i landet.

4,5 prosent av arbeidsstokken i Kristiansund, det vil si 583 personer, er per april 2017 helt ledige. Bare i kommunene Ulstein og Hareid er ledigheten høyere.

I Møre og Romsdal er nå 4.273 personer helt ledige, ifølge de siste tallene fra Nav. Det tilsvarer 3 prosent av arbeidsstokken.

I landet er det 78.212 helt ledige, 2,8 prosent av arbeidsstokken. Dette er en nedgang på 8,5 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Også i Møre og Romsdal er ledigheten nå på vei ned. Men det er ingen tegn til noen brå bedring, opplever fylkesdirektør Stein Atle Veland i Nav Møre og Romsdal.

– Vi ser at det har blitt færre ledige siden måneden før og siden i fjor, så det går rett vei. Vi håper at denne trenden fortsetter, sier Veland.

– Men for Kristiansund sin del går det sakte rett vei.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

HØY LEDIGHET: Arbeidsledigheten i Kristiansund kommune er på 4,5 prosent av arbeidsstokken. På landsbasis tilsvarer ledigheten 2,8 prosent av arbeidsstokken. Her fra Kirklandet, Kristiansund sentrum.

Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Veland forteller at nabokommunene, som er mindre i folketall, har markant lavere ledighet enn Kristiansund. Mens næringslivet i Kristiansund domineres av olje- og gassvirksomhet, hvor lavere aktivitet her er hovedårsak til økning i ledigheten, er fiskeoppdrett en større næring i nabokommunene.

Hvorvidt de som har mistet oljejobber nå er på vei tilbake i samme næring eller har begynt andre steder, har ikke Nav sikre opplysninger om. Veland tror mange kan ha begynt i andre bransjer.

– Før ledigheten begynte å stige, var det tidvis en oppfatning i noen næringer om at det var vanskelig å skaffe riktig kompetanse. Jeg tror disse har fått dekket opp de behovene nå, sier han.

Gjør ferdig fagskoleutdanning

– Vi hører at det snakkes om en ny opptur i næringen, men er det bare snakk eller er det noe i det?

Thomas Raake (34) er arbeidsledig og student ved Fagskolen i Kristiansund.

I februar 2015 mistet han jobben i boreselskapet Transocean, etter å ha vært ansatt der i fem år.

I seks måneder fikk han jobbe i Maersk Drilling, før en oppsigelse kom også der. Nedgangstidene i oljenæringen var og ble et faktum.

– Jeg venter på at stillingsutlysningene skal komme før jeg tror på at det er endringer på gang i bransjen, sier Raake.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

SER FREMOVER: Torgrim Utheim tror aktiviteten i oljenæringen er i ferd med å ta seg opp igjen.

Ingvild Sagmoen E24

– Hva hvis det er sånn at vi alle bare snakker om denne nye oppgangen fordi vi ikke tør å innse at den kanskje aldri kommer?

Til sommeren er Raake ferdig utdannet fagskoleingeniør i Petroleumsteknologi med fordypning boring, en utdanning han begynte på mens han var under jobb offshore. I tillegg ønsker han til høsten å ta fagbrev som boredekksarbeider.

– For cirka ti år siden var det ikke noe særlig krav til hverken utdanning eller erfaring. Man ble kurset i det som var nødvendig, sier han.

– Nå tenker jeg at det kan være greit å stille forberedt til en eventuell opptur kommer igjen. I tillegg tenker jeg at det viser at jeg har gjort ledighetsperioden til noe positivt, sier han.

Vil tilbake i oljejobb

Da nedgangen traff oljebransjen for snart tre siden, ble ikke Raake særlig overrasket. Han hadde vært med på en nedtur i 2003, og var forberedt på at det kunne skje igjen.

I en kort periode etter oppsigelsen fra Maersk Drilling søkte han jobber mens han mottok dagpenger. Men det virket nytteløst. Dessuten hadde det hele tiden vært planen å gjøre ferdig fagskolen.

Som student mottar han ikke lenger dagpenger, men klarer seg på støtte fra Lånekassen og oppsparte midler. Det innebærer tøffere prioriteringer enn før.

– Det er litt ekkelt å måtte si nei til ting som før var en selvfølge, sier Raake.

– Samtidig er jeg nok i en annen situasjon enn mange andre som har mistet jobben. Jeg levde nøkternt fra før av, noe jeg er glad for i dag. Jeg har hele tiden levd med det i bakhodet at jeg skal kunne klare meg på en liten inntekt, forteller han.

Raakes mål er å komme i jobb i oljen igjen. Men heller ikke han kan vente lenge på at det skal åpne seg jobbmuligheter. Tanken har slått ham at han kan bli nødt til å se etter muligheter også i andre bransjer.

Les også

Hvert niende kontor står tomt i Stavanger

Les også

Bjørn-Terje tok opp to fag i dagpengeperioden – må betale tilbake 95.000 kroner til Nav

Les også

Fersk Nav-rapport: Tror ledigheten vil reduseres med 8.000
de neste to årene.

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Arbeidsledighet
 3. Nedbemanning
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nye ledighetstall onsdag: Dette må du vite om dagpenger

 2. Vestbase i Kristiansund ser tegn til økende aktivitet

 3. Betalt innhold

  Mystikk, makt og milliarder: Hvem er Tom Hagen?

 4. Annonsørinnhold

 5. Britiske BT skal kutte 4.000 jobber

 6. Dette bør du tenke på når du søker studier