Her er ekspertenes beste råd: Slik får du god råd som pensjonist

Mange av dem som forventer en forbedret økonomi i pensjonisttilværelsen vil bli skuffet, mener pensjonsekspert.

SLØSER IKKE: Pensjonistene Karin Madsen (75) og Per Helgesen (75) sløser ikke med pengene selv om de har det godt økonomisk.
  • Nanna Johannessen
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Økonomisk handlefrihet. Mer enn fire av ti nordmenn mener at de fikk mer økonomisk handlefrihet da de ble pensjonister, mens 38 prosent er uenige, viser en landsrepresentativ undersøkelse analysebyrået InFact har utført for VG.

– Stort sett har norske pensjonister en grei økonomi, men noen har det ganske trangt økonomisk. De siste er enslige minstepensjonister som kun lever av pensjonen fra folketrygden og ikke har tjenestepensjon.

I tillegg har de tjent lite som yrkesaktiv og har ikke hatt muligheten til å legge seg opp penger til pensjonisttiden, sier konsulent for pensjonistforbundet Carsten O. Five.

LES OGSÅ: Så mye øker pensjonen din

Tenk langsiktig. VG har snakket med flere pensjonseksperter om hvordan du best kan oppnå økonomisk handlefrihet og ha en trygg økonomi som pensjonist. Her deler de sine beste råd.

– Vi ser stadig eksempel på at arbeidstagere overvurderer verdien av egen pensjonsopptjening. Dette innebærer at de ikke har tilstrekkelig pensjon til å finansiere sine planer fra det ønskede pensjonstidspunktet, forklarer daglig leder Birger Myhr i Pensjonseksperten AS til VG.

GENERALPLAN: Birger Myhr mener du bør lage en god plan for å sikre at fremtidige pensjonsutbetalinger finansierer det fremtidige forbruket. Foto: Taral Jansen / Dine Penger

Han mener en side av utfordringen er å finne ut hvor stort forbruk du vil ha fremover i tid – altså resten av din yrkesaktive periode – gjennom overgangen til pensjonstilværelsen, og i perioden som pensjonist.

– Den andre siden av utfordringen er å finne ut hvilken netto utbetaling man får som pensjonist basert på ulike alternativer for fremtidig pensjonsopptjening og pensjonstidspunkt.

Den planleggingen man gjør i god tid før pensjonstidspunktet for å sikre at fremtidige pensjonsutbetalinger finansierer det fremtidige forbruket, kaller vi «Generalplan pensjon», sier Myhr.

Myhr mener to forutsetninger må være oppfylt for at man skal få en god pensjonsøkonomi:

■ Man er gjeldfri på det tidspunktet man slutter å jobbe.

■ Man har økonomisk selvstendige barn på det tidspunktet man slutter å jobbe.

Five mener det er viktig å kjenne sine pensjonsrettigheter:

– Bare pensjon fra folketrygden gir ikke mye. Velg et yrke med god tjenestepensjon. Unngå deltidsstillinger og lange permisjoner.

Alle over 40 år bør i tillegg spare til egen privat pensjon. Lån opp på boligen når du er pensjonist, dersom du har lav pensjon og en nedbetalt bolig, råder han.

Ifølge jurist og uavhengig pensjonsrådgiver Alexandra Plahte i Steenberg og Plahte AS må så godt som samtlige forvente atskillig lavere inntekt som pensjonist sammenlignet med når man er i arbeid.

LES OGSÅ: Slik slipper du skatteplikt til Norge!

LAVERE INNTEKT: Ifølge pensjonsekspert Alexandra Plahte vil så godt som samtlige forvente atskillig lavere inntekt som pensjonist sammenlignet med når man er i arbeid.

Jobb om mulig. – Skal man opprettholde dagens levestandard den dagen man slutter å jobbe, kan man neppe belage seg på at pensjonen fra NAV og pensjon gjennom sine arbeidsforhold alene gjør at man kan få forbedret økonomisk handlefrihet. Riktignok kan man reise rimeligere og har litt lavere skatt på pensjonen, men det monner neppe mye i det store regnestykket, sier Plahte.

Hun understreker at mange riktignok opplever en større handlefrihet på sine eldre dager, men at det nok i større grad skyldes nedbetalt gjeld og at barna har flyttet hjemmefra enn overgangen fra å være yrkesaktiv til å bli pensjonist.

– At så mange svarer de mener pensjonisttilværelsen gir større økonomisk handlefrihet, kan selvsagt skyldes at mange velger å kombinere uttak av pensjon med fortsatt arbeid.

Full lønn og full pensjon gir mange en økonomisk frihet og likviditet de aldri før har hatt. Tenker man imidlertid på pensjonisttilværelsen som den dagen man slutter helt å jobbe vil nok mange av de som forventer en forbedret økonomi bli skuffet, sier Plahte.

LES OGSÅ: Styr unna pensjonsfelle

– Umulig å leve særlig bra på minstepensjon

Karin (75) og Per (75) forberedte seg godt før de gikk av med pensjon.

Karin Madsen og Per Helgesen hadde tanker om pensjonisttilværelsen i bakhodet da de var yngre.

– Vi sørget for å ha gode tilleggspensjoner og forsikringer og har derfor god økonomi nå. Det er umulig å leve særlig bra av minstepensjon, og derfor må man gjøre det man kan. Jeg la tidlig opp en kapital som jeg tærer på nå, sier Helgesen.

På tross av at de har det godt økonomisk, sløser de ikke med pengene.

– Vi lever ganske nøkternt egentlig. Vi reiser mye i Norge også, og da sover vi ofte i bilen. Matpakke og termos er ofte med i bagasjen, sier Madsen.

De har vært sitt hus, og hadde de flyttet sammen, ville pensjonen ha blitt redusert.

– Vi ville fått 1300 kroner mindre i måneden hver om vi flyttet sammen. Samtidig er det veldig fint å ha to boliger.

LES OGSÅ: Flytt til utlandet som pensjonist: Betal null skatt på aksjegevinsten

SLIK KAN DU ØKE DIN PENSJON

● Bytte jobb

Du kan øke pensjonsopptjeningen ved å velge en arbeidsgiver med bedre tjenestepensjon. Du kan øke pensjonsopptjeningen ved å velge en arbeidsgiver med Ny AFP (Perioden 53 til 62 år er avgjørende i forhold til kriteriene for denne pensjonsordningen).

● Bytte til offentlig sektor

For personer som ønsker å pensjoneres tidlig, er det gunstig å avslutte karrieren i offentlig sektor og utnytte de gunstige tidligpensjonsordningene der.

● Øk stillingsprosenten

Bare relevant for personer som er i deltidsstilling. For personer født på 50-tallet med opptjening av folketrygd helt eller delvis basert på gamle regler, kan dette gi stor effekt på pensjonsopptjeningen.

● Forskyv pensjonstidspunktet

En forlengelse av karrieren bidrar til at den totale pensjonsbeholdningen øker i tillegg til at pensjonen skal fordeles over et lavere antall år.

●Fortsette å jobbe deltid

I mange tilfeller kan du realisere deler av planene for pensjonstilværelsen selv om du jobber i redusert stilling. I mange tilfeller kan en redusert stilling være gunstig fordi pensjonsopptjeningen kan bli like stor som om du jobbet i full stilling.

● Spare individuelt

Individuell sparing til pensjon kan i mange tilfeller være nødvendig for å kunne gå av med pensjon på ønsket tidspunkt og samtidig realisere planene sine.

● Forsere nedbetaling av lån

Dersom individuell pensjonssparing starter sent – for eksempel ved 50 år eller senere – vil du normalt velge å plassere pengene i investeringsobjekter med midlere eller lavere risiko og derfor også tilsvarende lav avkastning. Det kan være like attraktivt å øke nedbetalingen på lån i stedet for å etablere ny sparing.

Kilde: Daglig leder Birger Myhr i Pensjonseksperten

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Pensjonsfellene som rammer kvinner: 1 av 2 kvinner kan ikke få tidligpensjon

  2. Vil ha minst 70 prosent av lønna i pensjon: - Mange vil bli skuffet

  3. Bare tre av ti tar ut tidlig pensjon: Mange har ikke råd til å gå av tidlig

  4. Heller pensjon enn høyere lønn

  5. Spar deg til gullpensjon!