Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm stanser oljestreiken.

SETTER NED FOTEN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm sa natt til tirsdag til partene at nok er nok. Her redegjør hun for hvorfor hun tok i bruk tvungen lønnsnemnd.

Anette Karlsen
  • Terje Normann
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:

Det så lenge ut som om Nordsjøen skulle stenges natt til tirsdag, men med under en time igjen av fristen til Oljeindustriens Landsforening (OLF) kalte Hanne Bjurstrøm inn til møte.

Tirsdag, ti minutter på overtid i forhold til den varslede lockouten, melder arbeidsminister Hanne Bjurstrøm at hun stanser konflikten med øyeblikkelig virkning. Dermed må oljearbeiderne avslutte streiken som har pågått siden 24. juni, og arbeidsgiverne må stanse sine forberedelser til lockout.

Dermed er streiken over og arbeiderne går umiddelbart tilbake til jobbene sine. Statoil melder at det vil ta en til to dager å gjenoppta produksjonen på de installasjonene som har vært rammet av streiken, og feltene forventes å være på normal produksjon om en uke.

- Oljeinntektene ikke avgjørende

Hanne Bjurstrøm refset spesielt arbeidsgiversiden da hun redegjorde for tvungen lønnsnemnd.

- Arbeidsgiverne har tatt en uhyre uansvarlig valg. Prosessen måtte stoppe. Noen må ta ansvaret, og det gjorde jeg, sier Bjurstrøm til E24.

- Var oljeinntektene den primære grunnen til at det ble tvungen lønnsnemnd?

- Nei, her er det flere faktorer. Det er en tilliten til Norge som leveradør, som er det første som svekkes. Så er det leveransen til Europa. Også er det selvfølgelig den økonomiske biten, men det skal mye til før man går inn med lønnsnemnd bare på grunn av det.

Bjurstrøm gjør det klart at dette ikke hadde vært noen enkel avgjørelse.

- Tvungen lønnsnemnd er siste utvei, men i denne situasjonen måtte regjeringen ta ansvar, sier Bjurstrøm.

- Både Industri Energi og SAFE mener tvungen lønnsnemnd nå innebærer at dere fratar arbeiderne streikeretten.

- Jeg registrerer dette, men de samfunnsmessige konsekvensene var så store etter arbeidsgivernes beslutning om å iverksette lockout at vi besluttet å ta ansvar i den kritiske situasjonen vi har kommet opp i, sier Brurstrøm.

Arbeidstakerne føler seg sviktet

Leif Sande er rasende over tvungen lønnsnemnd.

Anette Karlsen

Leder for fagforeningen Industri Energi, Leif Sande, var rasende da han kom ned fra møtet:

- Det er klart vi føler oss sviktet. Det er spesielt at en rød-grønn regjering går til tvungen lønnsnemnd i denne konflikten.

Sande er klar på hvem som har mest grunn til å juble.

- Dette er en dårlig dag for 62-åringene vi har kjempet for, men en svært god dag for Helge Lund. Han beholder jo sin pensjon uansett, sier Sande.

Før møtet sa Sande til E24 at han var spent, fryktet tvungen lønnsnemnd, men ønsket å vente på hva Bjurstrøm hadde å si før han kom med noen definitive uttalelser.

Tilfredse arbeidsgivere

Oljeindustriens Landsforening, som representerer arbeidsgiverne i konflikten, er tilfreds med at konflikten er over.

- Er det dere som har mest grunn til å være fornøyd i kveld?

- Alle i Norge skal være fornøyde. 90 prosent av verdiene går jo tilbake til det norske samfunnet, så dette var bra, sier administrerende direktør i OLF Gro Brækken til E24.

Mange har spekulert i om tvungen lønnsnemnd hele tiden har vært målet med vedtaket om lockout. Det avviser Brækken.

- Dette har vært en lovlig konflikt. Vi var klare til å stenge ned produksjonen ved midnatt, sier Brækken.

- Er du bekymret for Norges ry som olje- og gassleverandør etter at vi var noen få minutter fra fullstendig nedstengning?

- Jeg er mest bekymret for det som startet konflikten, som var et krav fra arbeidstakerne om pensjonsordninger som er langt bedre enn de fleste andre i Norge kan forvente, sier Brækken.

Store kostnader

Streiken var vært beregnet til å ha kostet 200 millioner kroner for hver dag den pågikk. I de 16 dagene den har vart, har den i så fall kostet over 3 milliarder kroner.

Kostnadene ved en lockout ville ha vært langt større. Da ville all norsk olje- og gassproduksjon ha stanset opp. Oljeindustriens Landsforening (OLF) beregner tap for selskapene og samfunnet til 1,8 milliarder kroner per dag ved en total nedstegning av produksjonen.

En ferierende Kåre Willoch følger konflikten i oljebransjen fra sitt sommersted på Sørlandet.

- Hensynet til gassleveransene til Europa er et tungt argument, sier Willoch til E24.

- Ikke tap

Samtidig påpeker han at oljeselskapenes påståtte «tap» må tas med en klype salt.

- Det er jo ikke slik at oljen og gassen er tapt fordi den blir liggende under havoverflaten en liten stund til, sier Willoch, som var statsminister i 1986, da over 100.000 arbeidstakere ble stengt ute fra arbeidsplassen sin.

Willoch mener at den konflikten var større enn dagens.

- Situasjonen da og nå kan ikke sammenlignes. Konflikten i 1986 var langt større enn enn den i dag, og gjaldt hovedforbundene LO og daværende NAF, sier Willoch.

Hans regjering valgte den gang likevel ikke å gripe inn i konflikten.

- Det var ganske tydelig at partene ville komme til enighet uten at vi grep inn, sier Willoch.

Hermansen kritisk

Tidligere styremedlem i Statoil Tormod Hermansen kalte fredag arbeidsgivernes beslutning om lockout for uklok. Dette var før det ble klart at konflikten ender i tvungen lønnsnemnd.

- Min første reaksjon var at dette er meget uklokt av OLF og NHO, saTormod Hermansen til E24.

- Dette er en primitiv måte å få staten til å gå arbeidsgivernes ærend på. Slike konflikter må finne sin løsning gjennom forhandlinger, sa Hermansen.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Nye forhandlinger i oljestreiken

  2. SV: – Arbeidsgiverne burde tatt støyten selv

  3. Oljestreiken fortsetter

  4. Arbeidministeren kaller inn til møte om oljestreiken

  5. - Nå blir det lockout