Motivasjonseksperter slakter Statoils kaffekutt-forslag

Motivasjonseksperter advarer Statoil mot å fjerne offshoreansattes tilbud om gratis kaffe ved utreise.

ADVARES: Motivasjonseksperter ber Statoil, her ved konsernsjef Helge Lund, tenke seg om før de ber offshoreansatte betale for kaffe i forbindelse med utreise.

ESPEN SJØLINGSTAD HOEN
  • Ida Hanstad
Publisert:

- Dette er så smålig at det nesten virker latterlig. Jeg hadde vanskelig for å ta denne opplysningen på alvor da jeg hørte den, sier Sven Svebak til E24.

Han er professor i medisin, og har gjennom mange år ved blant annet NTNU, forsket på og holdt en rekke foredrag om arbeidsglede og godt samspill mellom mennesker.

Statoils forslag om å be offshoreansatte betale for kaffen mens de oppholder seg på heliporten før utreise, får Svebak til å rynke på nesen.

Sven Svebak

Privat

- Man punkterer fort dagens arbeidsglede med et slikt utspill. De ansatte lurer nok på om det går an å vurdere å kutte ut gratis kaffe, når man ser hva som forekommer av pengeflyt i lederskiftet, sier han.

Som E24 skrev tirsdag, er forslaget om å fjerne «utreisekoppen» oppe til vurdering i forbindelse med at Statoil i årene fremover skal spare flere titalls millioner kroner. Tirsdag uttalte sokkelleder Per Steinar Stamnes i Industry Energy til Stavanger Aftenblad, som først omtalte saken, at gratis kaffe ved utreise i 2013 kostet Statoil 3,3 millioner kroner.

- Lommerusk

Også professor Stig Berge Matthiesen ved Institutt for ledelse og organisasjon på BI stusser over at Statoil vurderer å kutte ut tilbudet.

- Noe av det siste de får med seg før de drar ut, er den koppen som Statoil nå vil kutte ut. Jeg vet ikke om det er helt riktig. Her er det tross alt snakk om folk som skal jobbe flere uker i strekk, sier han.

Les også

Vurderer å kutte ut gratis kaffe til offshoreansatte

Matthiesen sier videre at han mener forslaget er en symbolhandling.

Stig Berge Matthiesen

Truls Løtvedt

- 3,3 millioner kroner er jo lommerusk for Statoil, og derfor kan forslaget tolkes som en markering overfor ansatte og omverdenen om at de skal kutte utgifter, sier han.

- «Å spare på skillingen og la daleren gå» heter det jo i et gammelt ordtak, legger han til.

- Avstandsskapende handling

BI-professoren ber ledere generelt være litt forsiktige med å gjøre symbolgrep.

- Det kan hende at innsparingen man gjør kommer i skyggen av de negative konsekvensene, sier han.

- Statoil er helt avhengig av at disse menneskene stiller opp, og er høymotiverte for den jobben som skal gjøres. Derfor er nok ikke det å spare inn på kaffen det lureste de kan gjøre. Frynsegoder, som kaffe og andre ting, oppleves som en markering av at firmaet tar godt vare på de ansatte, legger Matthiesen til.

Les også

SAFE raser over at Statoil vurderer å kutte gratis kaffe

Svebak tror resultatet av sparetiltaket, hvis det innføres, først og fremst vil bli en ripe i ledelsens lakk.

- Dette er et tegn på at selskapet har ledere som ikke skjønner at de skal stå last og brast med sine ansatte, sier han.

- Det er der konflikten oppstår. Dette forslaget er en veldig avstandsskapende handling, som vil skape alt annet enn fremsnakking av ledelsen.

Anbefaler unnskyldning

Svebak mener Statoil hadde gjort lurt i å først fortelle de ansatte om større besparelser, og gjerne også noe som svir for ledelsen.

- På den måten får de ansatte en forståelse av at nå må det faktisk spares, og da må nok også vi regne med å få merke dette, sier han.

Les også

Statoil kutter 30 milliarder i investeringsbudsjettet

- Når det er noe så enkelt som kaffe som først kommer i fokus, utløses det vi kaller negativisme. Begrepet kan defineres som en tilbøyelighet til å gjøre det motsatte av det som blir forventet av en, forklarer psykologiprofessoren.

Svebak mener at Statoil nå bør prøve trekke forslaget.

- De bør si unnskyld. Folk har stor forståelse for at ledelsen de jobber under kan ta dumme beslutninger, men det er viktig at ledelsen står frem og viser at de selv ser at de har tatt en feil vurdering, sier han.

- Mister nok ikke nattesøvnen

Selv om forslaget ifølge de to professorene kan virke provoserende på de ansatte,
tror begge at de negative langsiktige virkningene er begrensede.

- Kaffe alene er neppe noen grunn til at de ansatte begynner å se seg om etter andre jobber, sier Svebak.

- Men kommer det mer fra samme skuff, kan det punktere lojaliteten til virksomheten, advarer han.

Les også

Kostnadsgaloppen skal stoppes: - Det er ingen hellige kyr

Matthiesen understreker at Statoil er i sin fulle rett til å, om ønskelig, gjennomføre forslaget.

- For øvrig er det kanskje ikke så overraskende at det i et statlig oljeselskap fra tid til annen kan komme inn en moderasjon, sier han.

Morten Eek

Øyvind Hagen

- Men jeg ville uansett tenkt meg om to ganger før jeg iverksatte et slikt sparetiltak, avslutter han.

- Viktig å holde hodet kaldt

Pressekontakt Morten Eek i Statoil, sier følgende til E24 etter å ha fått presentert uttalelsene fra de to professorene:

- Jeg har ingen kommentar til synspunktene, men her tror jeg det er viktig å holde hodet kaldt selv om kaffen er varm.

Eek sier videre at selskapet på ingen måte tror at det er kutt i kaffetilbudet på heliportene som isolert sett blir avgjørende for å få til større kostnadsbesparelse, men at de er opptatt av at Statoil har ordninger som er på linje med det andre norske bedrifter har.

- Vurderingen av kaffetilbudet inngår i arbeidet med å sikre at vi som selskap ikke bevilger oss goder ut over det som ellers er vanlig. Det tror jeg oppleves som rimelig og fornuftig sett fra både de fleste ansattes ståsted, og også fra de som ikke jobber i Statoil, sier han.

Han sier avslutningsvis at Statoil forstår at saken skaper engasjement, og at tilbudet om gratis kaffe på heliportene fortsetter videre til noe annet er besluttet.

Les også:

Statoil om outsourcingen: - Vil spare flere hundre millioner i åretStatoil flytter 209 årsverk ut av selskapetHer er Statoils «subsea-dödare»Statoil handlet mer med norske leverandører i 2013

Publisert:

Flere artikler

  1. Statoil snur om gratis kaffe

  2. SAFE raser over at Statoil vurderer å kutte gratis kaffe

  3. Vurderer å kutte ut gratis kaffe til offshoreansatte

  4. Betalt innhold

    Statoil snur om kutt av gratis kaffe på heliporten

  5. 200 årsverk må bort på Mongstad