Stoltenberg advarer mot høye lederlønninger

Under sin tale på NHOs årskonferanse brukte statsminister Jens Stoltenberg anledningen til å heve pekefingeren mot høye lederlønninger.

STRENG: Statsminister Jens Stoltenberg benyttet anledning på NHOs årskonferanse på Operaen til å gå ut høye lederlønninger. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Håkon Mosvold Larsen
Publisert:,

- Kravet til solidaritet må også gjelde lederlønningene, sa statminister Jens Stoltenberg i sin tale til NHOs årskonferanse.

Og det er mulig det var noen i den fullstappende hovedsalen i Operaen som følte seg truffet. Det er nemlig Norges maktelite i dag samlet til det som regnes som en av årets viktigste konferanser.

Blant dem toppsjefer DNBs Rune Bjerke, Telenors Jon Fredrik Baksaas og tidligere Hydro-direktør Eivind Reiten, Norwegian-sjef Bjørn Kjos, investor og industrieier Jens Ulltveit-Moe, og mange flere. Som konferansier Siri Lill Mannes sa fra scenen:

- Det er mange i salen i dag med fine titler.

Symbolvirkning

Statsministeren viste til at han på Fellesforbundets landsmøte i fjor høst oppfordret til at vårens lønnsoppgjør må bli et "solidarititetsoppgjør".

- Jeg er ikke overrasket over at NHO er positive til den tanken. Jeg er glad for den støtten. Men, og det er et stort men: Kravet til solidaritet gjelder også for lederlønningen, sa Stoltenberg.

- For det første fordi det er etter hvert er mange som har lederstillinger. Men enda mer fordi det har en sterk symbolvirkning.

- Det er rett og slett urimelig å kreve et ansvarlig oppgjør av arbeidstakerorganisasjonene hvis ikke lederne holder igjen, sa statsministeren.

Les også: Telenor-sjefen tok ut 18 millioner

Fellesskapet betaler

Stoltenberg understrekte at dempende lederlønninger er viktig, ikke minst er viktig i en tid hvor fellesskapet er beredt til å stille opp for næringslivet.

- Bare ved å subsidiere ordninger for eksportfinansiering stiller vi opp med hundrevis av millioner av kroner.

Her kan du følge E24s dekning og deltagernes kommentarer fra konferansen.