Ledertalentene 2017

Ledertalentene 2017: – Merkelig at det står verst til i næringslivet

For Elisabeth Grieg finnes det minst like mange gode kvinnelige ledere som mannlige. Problemet er oppfatningen av hva som er en god leder.

MOTOR I MAGEN: Elisabeth Grieg forteller til E24 at hun alltid har hatt en «motor i magen», som har gjort at hun har utfordret seg og turt å fremme de sakene hun mener er viktig. For skipsrederen tør å si ifra.

Foto: Alf Øystein Støtvig VG
 • Ida Bing
Publisert:,

– Persepsjonen av hva som er en god leder må vi bryte opp i.

Skipsreder Elisabeth Grieg (57) er en av Norges mest profilerte næringstopper og har i en årrekke havnet høyt på Kapitals rangering over landets mektigste kvinner.

– I næringslivet kan det virke som om denne persepsjonen er at du må være høy, mørk og mann for å være en god leder. Gjerne rett fra NHH og inn i tradisjonell karrierevei i næringslivet, sier Grieg til E24.

Hun har flere ganger uttalt seg om mannsdominansen i det norske næringslivet. For det fikk hun tildelt YS’ likestillingspris i 2015.

– Like lite som at det er de som har best karakterer på skolen som blir de beste legene, så er det andre kvaliteter som skal til for å bli en god leder, sier hun.

For niende året skal E24 kåre «årets ledertalent». Igjen kan du være med å tipse inn kandidater til kåringen!

Vi ber nemlig publikum tipse oss om egnede, unge norske næringslivstalenter – som kan være med i kåringen.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?
Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Næringslivets eget problem

I fjor samlet E24 statistikk som viste at det satt kun 16 kvinner i sjefsstolen, opp mot 54 menn i selskaper med den norske stat på eiersiden.
– Det er bullshit, var kommentaren fra skipsrederen den gang.

Fortsatt mener hun næringslivet er mannsdominert. For mannsdominert.

– Vi har jo blant annet en kvinnelig statsminister og finansminister, kvinnelig toppsjef i Forsvaret, i politiet, i høyesterett, i NHO og i LO for inntil kort tid siden.

– Hva det er som gjør at vi i næringslivet ikke klarer å få frem kvinnelige ledere, er jo merkelig. For det er jo vårt problem – vi i næringslivet, legger hun til.

Selv har hun lenge fundert over spørsmålet om hvorfor det er færre kvinner i næringslivet. Og feminist har hun vært siden før hun kunne snakke, ifølge Griegs foreldre.

Derfor har hun brukt mye av tiden sin på å slåss for rettferdighet, og motvirkning av det som for henne virker som unødvendig forskjellsbehandling.

Som ung og ny i bransjen besluttet Grieg å involvere seg i Norges Rederiforbund.
Og da kvoteringsloven for norske styrer ble lagt frem, tok Grieg et aktivt valg om å være for loven.

– Det handlet om at jeg hadde sett hvor lite ting hadde endret seg over lang tid, og hvor tungt det var å få frem endringer, sier hun til E24.

Står høyere på agendaen

– Hvordan har det blitt slik?

– Det handler kanskje litt om at kvinner tar andre valg underveis. De velger for eksempel i større grad å ta lenger foreldrepermisjon enn sine mannlige kolleger.

– Men det at vi nå ser flere menn også ta sin del av permisjonen, og tar veivalg som bygger på at de ønsker å være småbarnsforeldre, gjør jo at man kanskje får jevnet det ut mer nå, legger hun til.

Les også

Ledertalentene: – Lederjobben gjør meg til en bedre mor

Grieg mener at mye av nøkkelen ligger i rekrutteringsprosessen, hvor rekrutteringsfirmaene begynner å få en større bredde og grunnlag fra hvor de rekrutterer fra.

– Men en tydelig stemme innad i næringslivet gjør også at man får til en større bredde og variasjon. Nå er det også flere som tar i bruk tydeligere programmer for å få flere kvinnelige ledere, i alle typer lederstillinger. Det er mye positivt som skjer fremover nå, peker Grieg på.

I 2015 mottok Elisabeth Grieg YS' likestillingspris.

Foto: Morten Holm NTB scanpix

For det står høyere på agendaen nå enn før, men hvor lang tid det tar gjenstår å se, mener hun.

Utfordringer for ledere

– For ledere handler utfordringene om at man hele tiden kjenner på sin integritet. Det handler jo om å se seg selv i speilet, og ta valg man kan stå for – selv om de er kontroversielle eller vanskelige.

Grieg mener det er viktig for unge ledere å bygge et nettverk, nettopp for å søke tryggheten som trengs i lederrollen. For man kan bygge seg en trygghet gjennom å se til andre.

– For det har du opplevd?

– Ja, virkelig. Og jeg har opplevd at man blir hørt. For det er viktig å synliggjøre det man ønsker. Hvis du mener noe, skriv det. Eller blogg det!

Hun mener det er viktig å delta i debatten, og tørre å stikke hodet sitt frem, også i de områdene man kanskje ikke har ekspertkompetanse på fra før.

– Hvis du ønsker at du skal videre på en vei, som krever mer av deg, må man ta et aktivt valg. Og da handler det av og til om å tørre, og si ja til de tingene man egentlig kan kvie seg for.

Les også

Dette er de mest troverdige lederne

Les også

Ledertalentene-fagekspert: – Fungerer ikke å skremme selgere til bedre resultat i Norge

Les også

Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2017
 2. Næringsliv
 3. Kvinner
 4. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Kristin Skogen Lunds ti ledertips

 2. Norges yngste, kvinnelige støperisjef: – Vant til å være første kvinne i ulike roller

 3. Kjenner du Norges største ledertalent? Nå har du bare én dag igjen til å nominere

 4. Annonsørinnhold

 5. Ledertalentene-fagekspert: – Fungerer ikke å skremme selgere til bedre resultat i Norge

 6. Betalt innhold

  Fagforening med kjønnsdelte kurs: – Vi er ikke interessert i å stakkarsliggjøre kvinner