Ericsson-sjef får sparken

Teleselskapet Ericssons administrerende direktør Hans Vestberg må gå fra stillingen med umiddelbar virkning.

SLUTT: Administrerende direktør Hans Vestberg i Ericsson forlater stillingen sin med umiddelbar virkning.
Publisert:

Det skriver Aftonbladet, som siterer en pressemelding selskapet har gått ut med mandag morgen.

– Jeg har hatt 28 fantastiske år i Ericsson, de siste syv som administrerende direktør. Mens industrien går inn i en ny fase, drevet av 5G, IoT og Cloud, er det på tide at en ny administrerende direktør stepper inn og fortsetter arbeidet for å sikre Ericssons ledende posisjon, sier Vestberg i pressemeldingen.

– Hans har ledet selskapet i syv år gjennom viktige teknologiske og forretningsmessige forandringer. Han har vært veldig viktig for etableringen av nøkkelkunder over hele verden, og hans lederskap og energi har inspirert ansatte og ledere i hele Ericsson, sier styreleder Leif Johansson.

– Styret har besluttet at tiden er inne for en ny leder å drive den neste fasen i Ericssons utvikling, sier han videre.

Beskjeden gjorde at selskapets aksje i skrivende stund er opp med over fem prosent.

Les også

Analytiker om Ericssons fremtid: – Vil bli turbulent fremover

Ingen forklaring

Finansdirektør Jan Frykthammer tar over Vestbergs rolle inntil man har funnet en ny leder. Frykthammar er i dag finansdirektør, og har vært i Ericsson siden 1991.

Det står ikke noen ytterligere forklaring på hvorfor Vestberg nå får sparken, eller hva han skal gjøre fremover.

I 2014 ble Vestberg av Bloomberg pekt på som en potensiell arvtaker som sjef for Microsoft.

Privatfly for 50 millioner i året

Vestberg og Ericsson har i det siste mottatt mye kritikk:

** Korrupsjonsanklager: I juni ble det kjent at amerikanske myndigheter angivelig gransker Ericsson for mistenkt korrupsjon. Finanstilsynet SEC skal blant annet ha stilt spørsmål ved selskapets virksomhet i Kina. Det amerikanske justisdepartementet skal også være på banen.

** Privatfly: Samme måned ble det også kjent at Vestberg reiser med privatfly for 50 millioner i året. Hans Vestberg har som regel reist med en privatjet fra Blue Chip Jet, som Ericsson eier sammen med Volvo.

– Fra Ericssons side anvendes Blue Chip Jet når administrerende direktør er med. På de reisene han har, flyr selvfølgelig øvrige personer fra konsernledelsen og andre nøkkelpersoner med om flyet allerede skal gå, sa Karin Hallstan i Ericssons presseavdeling, til SvD Näringsliv.

** Sportsverv: I april i år fikk Vestberg kritikk for å ha tatt på seg oppdraget å lede Sveriges olympiske komité (SOK). Styreleder Leif Johansson godkjente det ideelle ekstraoppdraget med bakgrunn i at Vestberg er sportsinteressert og sa at det derfor ikke skulle kollidere med jobben i Ericsson, skriver Expressen.

** Rekordhøy bonus: Vestberg fikk i 2015 en rekordhøy kontantbonus. Samtidig sank Ericssons aksjekurs med 15 prosent, skriver Expressen.

Profittras

Ericsson la 19. juli frem resultatet for andre kvartal.

Den svenske IT-giganten rapporterte om at 24 prosent fall i selskapets nettoinntekter i årets andre kvartal. Selskapets bunnlinje endte på 1,6 milliarder svenske kroner.

Da meldte selskapet at de ser seg nødt til å gjennomføre kutt for 53 milliarder svenske kroner i løpet av det nest året for å sikre at profitten komme tilbake til ønsket nivå, ifølge Børsen.dk.

Les også

Svensk avis: Ericsson mistenkt for korrupsjon

Les også

Ericsson-sjefen reiser med privatfly for 50 millioner i året

Les også

- Ny Microsoft-sjef kan være klar om få dager

Publisert:

Her kan du lese mer om