Dette blir Müllers største utfordringer:
– Problematisk at han kan ha visst om utslippene

Det ville vært enklere for en ekstern leder å rydde opp i Volkswagens problemer, mener ekspertene. Selskapets nye toppsjef Matthias Müeller kan få det vanskelig med å vinne tilbake tapt tillit.

KAN BLI KORTVARIG: Ekspertene mener det ville vært lurere av Volkswagen å hente den nye toppsjefen utenfra selskapet. Det kan bety kort fartstid for VW-sjef Matthias Müller.
Publisert: Publisert:

Kun to dager etter Volkswagen-sjef Martin Winterkorn hadde takket for seg i forrige uke ble det klart at Porsche-sjef Matthias Müller skulle få jobben med å få selskapet tilbake på rett vei etter utslippsskandalen som har preget Tysklands største bilprodusent den siste uken.

Ved første øyekast er det vanskelig å se noen særlig forskjell mellom Winterkorn og Müllers cv, da begge har sittet i lederposisjoner i selskapet gjennom størsteparten av sine voksne liv.

– Müllers første oppgave må være å skape tillit og troverdighet til selskapet både internt og eksternt. Dette hadde vært mye lettere for en toppsjef som kom utenfra, sier professor Johan Olaisen ved Handelshøyskolen BI.

Han legger til at mange kanskje vil oppfatte valget av Müller fremfor en ekstern kandidat som et tegn på at alt vil fortsette som før.

– For å unngå dette bør Müller raskt bytte ut hele ledergruppen i Volkswagen og i datterselskapene for å vise at han tar avstand fra den gamle ledelsen og kan lede selskapet mer åpent enn tidligere, sier Olaisen til E24.

I forrige uke ble det avslørt at Volkswagen i USA har jukset på utslippstestene for å få enkelte dieselbiler godkjent.

VW har innrømmet at 10,7 millioner av deres dieselbiler verden over er utstyrt med software som gjør at bilene virker mer miljøvennlige i tester enn de faktisk er på veien. Mandag ble det kjent at ytterligere 3,3 millioner biler fra Skoda og Audi har samme programvaren.

Les også

Vegdirektoratet: – Tyskland har ansvar for å rette opp

Problematisk

BI-professoren er ikke alene om å peke på at valget av Müller som ny toppsjef kan skape problemer.

– At mange spekulerer i at Müeller kan ha visst om utslippene er ganske problematisk. Det svekker hans troverdighet, og han må kompensere med kraftige grep, sier lederekspert Tom Karp ved Markedshøyskolen.

Mandag uttalte Müller at han skulle starte et omstruktureringsprosess, og at selskapet tar de interne granskingene svært alvorlig. Karp mener dette er et steg i riktig retning, men kanskje ikke helt godt nok for å vinne tilbake kundenes tillit.

– Dette er kanskje påkrevd, men også en lettvin løsning for å kjapt vise handlekraft. Endringene som må til handler mer om kultur, ledelse, holdninger, mindre om struktur, sier Karp.

Også han mener Volkswagen ville fått en enklere jobb med å bevise at selskapet har endret seg dersom de hadde valgt en ekstern lederkandidat.

Volkswagen er kjent for å velge leder innad i selskapet, mange har kritisert dem for nettopp dette. I tillegg mener mange at det har vært stor mangel på åpenhet fra regimet til avtroppende Winterkorn.

Les også

– Volkswagen-skandalen større risiko for tysk økonomi enn Hellas-krisen

Må legge seg flate

– Alle brutale fakta må legges på bordet, ingenting kan gjenstå. Müller må bruke den første tiden sin som leder på å legge seg flat. Det selskapet har gjort er dypt uriktig, sier Olaisen til E24.

Karp er enig, men peker på at dette kanskje ikke vil være nok. Han mener flere ledere i selskapet vil måtte gå, og at Müller må vise at han ønsker mer åpenhet enn sin forgjenger.

– Müller må nå lansere en full oppryddingsplan, gjerne med bruk av eksterne parter. Han må også rapportere alle funn til berørte parter, samt innføre en endringsprosess med mål om å forandre organisasjonskultur og lederpraksis, sier Karp.

Les også

Tyske eksperter om VWs skjebne: – Det verste som kan skje et selskap

Rett mann

I motsetning til Olaisen og Karp tror professor Paul Gooderham ved NHH at Müller kan ha vært et godt valg av Volkswagen.

– Kritisk avstand til egen virksomhet sies å være en av Müllers viktigste egenskaper. Denne egenskapen kommer han til å trenge i ukene og månedene fremover, sier han til E24.

Men også han peker på at Müllers største utfordring vil være å få alle fakta på bordet, og ut i lyset.

– Internt må han omforme kulturen slik at det både er lovlig, og verdsatt å melde fra til overordnede om problemer, sier Gooderham.

– Müller kan være den rette mannen til å lede denne prosessen fordi han er mindre konform og mer internasjonal i sin tenkning og væremåte enn sin forgjenger Winterkorn.

Vil bli byttet ut

Skandalen har fått store konsekvenser for Volkswagen som har måttet se verdien av aksjene sine synke med om lag 281 milliarder kroner de siste to ukene.

Professor Petter Gottschalk ved BI tror ikke problemene er over for selskapet, og han tror ikke Müller kommer til å få beholde toppsjefjobben lenge.

– Sannsynligvis er Müller bare en overgangsfigur som vil bli erstattet av en eksternt rekruttert toppleder. Det vil bli stilt tvil ved hans kjennskap til skandalen, og det vil være tvil om hans lojalitet til det gamle regimet. En ny konsernsjef er nok på plass før neste sommer, sier BI-professoren.

Les også

Minst 27 delstater med i Volkswagen-gransking

– Hva vil kreves av en som skal lede et selskap som er i så mye trøbbel?

– At vedkommende tar med seg flere utenforstående inn i konsernet for å avvikle det gamle regimet og sende flere dusin direktører på dør, svarer Gottschalk.

– Hva er det dummeste Müller kan gjøre nå?

– Det dummeste vil være å forsøke å legge skandalen bak seg, uten at den er gransket, og uten at man har ryddet skikkelig opp, sier Gottschalk.

– Gransking og opprydding vil ta flere år. Organisasjonsstrukturen kan endres i løpet av et år, mens organisasjonskulturen vil det ta flere år å få endret.

Les også

Vegdirektoratet: – Tyskland har ansvar for å rette opp

Les også

Nytt kjempefall for Volkswagen - 281 milliarder forduftet på én uke

Les også

1,2 millioner Skoda-biler omfattet av utslippsjuks

Publisert:

Her kan du lese mer om