TIPS: Ti tips for å gjøre din CV bedre.

Kronikk: 10 ting du må huske når du skriver CV

Gir din CV et godt bilde av deg og hva du står for? Eller er det bare en lang liste over livet ditt? Her er ti tips til hvordan du kan gjøre din CV bedre.

Publisert: Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

Nylig hadde jeg gleden av å lese gjennom rundt 40 CV-er, som en del av jobben som fagekspert i E24s kåring av årets ledertalent 2015.

Å lese om en stor gruppe ukjente personer under 35 år, var en spennende opplevelse. De mange dedikerte og allsidige talentene imponerte meg på mange måter.

Jeg ble likevel også tankefull. For alle presenterte seg så ulikt. Én kandidats CV var på syv sider og inneholdt hundrevis av kurs, sertifikater og prosjekter. En annen beskrev sin utdanning og jobb på under én side. Noen hadde bilder, andre ikke. Enkelte CV-er var mangelfulle.

Jeg tror årsaken til den store variasjonen, er at mange glemmer at CV-en faktisk er en salgsplakat. Den skal være billetten til jobbintervjuet. Du skal derfor ikke bare liste opp alt du har gjort. Din CV skal fortelle hvem du er, hva du kan og hvorfor du er spesiell!

Basert på denne ferske erfaringen, har jeg satt opp ti tips til hvordan du kan få CV-en til å kommunisere bedre.

1. Få fram navnet ditt tydelig

Bruk navnet ditt som overskrift på CV-en, gjerne i litt stor eller fet skrift. Lagre den som «Fornavn.Etternavn.CV», så blir den lettere å finne og søke opp.

2. Husk de vitale dataene

Få med fødselsdato, adresse, telefonnummer, e-post og gjerne sivilstatus. Den som leser bør slippe å gjette hvor gammel du er, eller lete etter din e-post.

3. Bruk et proft bilde

Jeg mener at en CV bør ha et bilde av deg. Sørg for at det er skarpt, at du ser i kameraet og ser presentabel og profesjonell ut. Hodejegere jeg kjenner, sier de ser etter energi i kandidatens øyne – på bildet. Et godt bilde styrker også din LinkedIn-profil.

4. Beskriv hva du har lært

Sett din høyeste utdanning øverst. Men selv den mest erfarne hodejeger husker ikke hva du lærer på en bachelor i Brisbane, så fortell om noen av fagene du har tatt. Få også med hva du skrev bachelor- eller masteroppgave om. Vis gjerne til skolens eller fakultetets ranking. (Og skriv for all del skolenavnet ditt riktig. Det heter ikke Handelshøgskolen BI eller Oslo Katedral Skole. Detaljer er ikke bagateller.)

5. Ta med gode karakterer

En som rekrutterer ser etter flinke folk. Skriv om du har oppnådd toppkarakterer i noen fag, eller om du ble best på noe under studiene. At du kom på ”rektors liste” forteller at du var blant de beste i ditt kull.

6. Vis fram pokalene dine

Dokumenterte resultater er det vanskelig å argumentere mot. Få med alt du har oppnådd: Salgsvekst, medlemsvekst, priser og utmerkelser. Ikke vær for beskjeden. Var det deg som forhandlet fram firmaets største avtale? Skriv det. Suksess selger.

7. Fortell om arbeidsgiverne

Før opp siste arbeidsgiver først. Husk at det er tusenvis av virksomheter i Norge, og langt fra alle er kjente eller anerkjente. Forklar derfor gjerne hva virksomheten gjør og hva din rolle er eller har vært. Bruk tall: Ansatte, omsetning, årsresultat, ditt ansvar i kroner etc.

8. Få med interesser og hobbyer

En CV med kun faglige meritter er kjedelig. Få med om du driver med yoga eller yatzy, spiller trompet eller tryller. Det kan gjøre den som leser nysgjerrig og få deg videre. (En av mine venner fikk drømmejobben fordi sjefen delte hans ski-interesse.)

9. Skriv om kjendisene

Har du jobbet med Orkla eller DNB, Apple eller Spotify? Hvis du har arbeidet med populære produkter, bedrifter eller personer, få det fram. Den som leser CV-en vil ubevisst koble suksessrike merker til din person, og bli mer interessert i deg.

10. Gjør CV-en din oversiktlig

CV-en bør kunne leses både på papir og skjerm. Bruk en lettlest skrifttype som Times, Palatino eller Century i 11-punkt eller mer. Bruk maks to skrifttyper, og 1,5 i linjeavstand. Ikke bruk EU-standarden. Den er tung å lese og gir ikke rom for kreativitet.

Til slutt anbefaler jeg å sette inn sidetall, fordi flere CV-er ofte skrives ut samtidig, og det er lett å gå surr i alle sidene. Lag gjerne en bunntekst med navnet ditt, så er du sikker på at dine opplysninger ikke kobles til en annen kandidats CV.

Lykke til!

Publisert:

Her kan du lese mer om