Morten (29) mistet oljejobben – nå er han lærer

Ingeniørutdannede Morten Hansen Jondahl (29) hadde en godt betalt borejobb i Nordsjøen. På én av fjorårets siste sommerdager kom beskjeden: Han var blant dem som måtte gå.

ANDRE GODER: Det var ingen vei utenom lønnskutt da Morten Hansen Jondahl gikk fra Halliburton til Skien videregående skole. Det lever han godt med. – Jeg kommer hjem til kona og barna mine hver ettermiddag, sier han.

Foto: Sverre Jarild Tekna Magasinet
  • Karl Wig
Publisert:

Det var ikke et sjokk. Da 29-åringen fikk oppsigelsen i hånden i slutten av august i fjor, hadde oljeprisen allerede rast i et helt år.

Og blant kollegene i oljekjempen Halliburton – hvor Jondahl jobbet med boring offshore – hadde det gått i rykter og snakk lenge, siden de dårlige tidene startet.

Han visste noe var på gang.

– Jeg gikk hele fjoråret og lurte på om jeg skulle bli sagt opp. Da jeg ble kalt inn til drøftelsesmøte, var det egentlig litt godt å få det avklart, sier Jondahl til E24.

Han fikk tre måneders oppsigelsestid. Det var bare å snu seg rundt.

– Jeg begynte å lete etter stillinger med en gang, sier Jondahl.

Les også

Halliburton kutter 5.000 nye ansatte

Fristet av «noe helt annet»

I hjembyen Porsgrunn var det lyst ut flere ingeniørjobber utenfor oljebransjen. Jondahl startet søkingen, men mange av jobbene krevde omskolering.

Så ble en stilling lyst ut som fikk 28-åringen til å snuse på et 180 graders karriereskifte: Et vikariat som lærer i naturfag og matematikk ved Skien Videregående skole.

– Jeg har hatt læreryrket i bakhodet siden studietiden. Skulle jeg jobbet med noe helt annet, hadde jeg alltid tenkt at lærer ville vært artig, sier Jondahl.

Han søkte – fikk jobben. I dag underviser han i naturfag, matte og geografi ved samme skole.

– Det er nok mange ingeniører som kunne ha undervist. Selv om det skulle mangle på formelle kvalifikasjoner, er du på veldig god vei med ingeniørutdannelse, sier Jondahl.

Har oljekrisen fått deg over på et helt nytt spor? Vi vil gjerne høre din historie. Ta kontakt med vår journalist her!

Les også

Disse spørsmålene stiller folk om arbeidsledighet og nedbemanning

HARDT RAMMET: Morten Hansen Jondahl er blant flere tusen som ble offer for ansattskrell i oljekrise-rammede Halliburton. For få dager siden varslet selskapet at nye 6.000 må gå. Bildet er fra Texas i USA og viser utstyr som ikke er i bruk.

Cooper Neill Reuters

Nav-sjefen: – Kan jobbe i mange ulike yrker

En ny, omfattende rapport fra Nav viser hvordan hverdagen for tusenvis av oljearbeidere har blitt snudd på hodet – fra det som for kort tid siden ble sett på som en svært robust karrierevei:

Siden sommeren 2014 og til i fjor har arbeidsledigheten blant oljeingeniører steget 362 prosent.

Men Nav-studien viser også at mange sikrer ny jobb ved å gjøre som Jondahl: De bytter bransje. Mange får også jobb i en annen kommune.

Nav-sjef Sigrun Vågeng mener oljearbeidere som mister jobben har mange muligheter, bare de løfter blikket:

SER LYSPUNKTER: Nav-direktør Sigrun Vågeng.

Terje Pedersen NTB scanpix

– Det er folk med høy kompetanse. Studier har vist at høyt utdannede har større valgmuligheter fordi kompetansen kan brukes i mange forskjellige yrker, sa hun til E24 i forbindelse med onsdagens rapportfremleggelse.

Samtidig ventes enda tøffere tider fremover.

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) varsler at arbeidsledigheten vil stige videre i år, slik også ekspertene har spådd.

Flere goder enn lønn

Og når du søker deg vekk fra en bransje preget av et generelt høyt lønnsnivå, betyr det at noen ingeniører «helt klart» må regne med dårligere betalt, fastslo Hauglie overfor E24 onsdag.

Det gjelder ikke minst når du går fra å være oljeingeniør til å bli lærer på videregående skole.

– Det er ikke til å skyve under en stol at lønningene i oljebransjen var høye, sier Jondahl.

– Hvordan er det å gå ned i lønn?

– Det var noe jeg kjente på. Men et lønnskutt må man bare godta. Og det finnes flere måter å måle goder på. Da jeg jobbet offshore, var jeg mye hjemmefra. Det er noe jeg merker nå: Jeg har fri hver helg.

– Og jeg kommer hjem til kona og datteren min hver ettermiddag.

Les også

Inntektene stuper i oljeservice-giganten Baker Hughes

Mortens beste tips for deg som har mistet oljejobben

1. Bruk tilbudene i fagforeningen din. Er du for eksempel ingeniør og Tekna-medlem, kan du få karriereveiledning og søkehjelp fra dag én. Gjør det!

2. Bruk nettverket ditt. Vær gjerne åpen med venner og kjente om situasjonen din. Plutselig er det noen som vet om en karrieremulighet på sin arbeidsplass – eller som kan sette deg i kontakt med noen.

3. Midt i elendigheten det er å miste jobben, er det viktig å beholde en positivitet og tro på egen kompetanse og egenskaper. Vær selvsikker: Det er nå du skal selge deg selv.

4. Vær åpen og fleksibel. Ingeniørutdannelse kan brukes til veldig mye du kanskje ikke har tenkt på. Vurder også muligheten for å flytte eller pendle, særlig om du bor på Sør- eller Vestlandet hvor jobbmarkedet er vanskeligere.

Publisert:

Flere artikler

  1. Ny Nav-rapport om oljeingeniørene: Ledigheten økte 342 prosent på ett år– men mange får seg ny jobb

  2. Arbeidsministeren til oljearbeidere uten jobb: – Alle må vurdere å flytte

  3. – En lykkerus jeg sannsynligvis aldri opplever igjen

  4. Betalt innhold

    Terje har snart vært arbeidsledig i to år – slik holder han motet oppe

  5. Slik skal de få arbeidsledige oljearbeidere raskere tilbake i jobb