Det er SHE-gründerens råd for bedre kjønnsbalanse på toppen: – Flere kvinner må forstå økonomi og finans

Tenk forretninger, sier Heidi Aven. Hun hadde aldri gått i 8. mars-tog – nå løfter hun kvinner opp og frem i næringslivet. 

FORRETNINGSKVINNE: – Vær bevisst og sett deg inn i hvordan forretninger drives, sier Heidi Aven. Snart samler hun mange kvinner til årets She Conference.
Publisert:

Flere kvinnelige ledere er et mye omtalt mål for norsk næringsliv. Men også for hele verden. FNs bærekraftsmål 5.5 lyder som følger:

«Sikre kvinner fullstendig og reell deltagelse og like muligheter til ledende stillinger på alle nivåer i beslutningsprosessene i det politiske, økonomiske og offentlige liv.»

Men: I privat sektor er 7/10 ledere menn. I offentlig sektor er det hakket flere kvinner, siden det jobber flere kvinner der.

– Kvinner sitter ofte i styret, men sjeldent helt på toppen, og styrer ikke de største verdiene. Utfordringen på verdensbasis er fremdeles at maktstrukturen veldig ubalansert.

– Menn eier det meste, og dermed bestemmer de. Men her er det en reell mulighet for å skape endring, sier Heidi Aven, gründer og leder av SHE Community.

Mye skal klaffe, og det tar lang tid.

Kvinner – tenk forretninger!

Derfor etablerte Aven og Linn-Cecilie Linnemann i 2014 SHE Conference, en konferanse som skal informere, inspirere og legge til rette for at flere kvinner skal ta steget inn i toppledelse, men også opplyse om fordelene ved å ha jevn kjønnsbalanse i eierskap og investering.

SHE Conference utviklet seg til SHE Community, som igjen har kommet med SHE Index – Powered by EY, som skal legge fakta på bordet blant toppledelser i hele verden og motivere dem til å jobbe for et mindre kjønnsgap.

Hva nå?

Jo, Aven og hennes frivillige hær i SHE jobber nå på spreng for å arrangere SHE Conference 2019 den 6. mars, med flere tusen deltagere og over 70 foredragsholdere, blant andre Gro Harlem Brundtland, Siv Jensen, og Rumman Chowdhury.

Talent Media møtte Heidi for å snakke om SHE. Men ikke bare det. Jeg ville forstå Heidi.

Hun snakker i vei om investeringer, aksjer, kapital, børs; ord som hører hjemme i Tollbugata 2.

Det er akkurat det hun vil.

At flere kvinner lærer hvordan forretninger fungerer slik at de kan skape verdier, bygge bedrifter, eie mer, ha mer innflytelse og være mer likestilte – også på toppen av næringslivet.

– Å forstå finans og økonomi er noe jeg tror mange kvinner bør sette seg inn i, sier Aven.

Les flere saker fra Talent Media:

Et forretningshode – ikke ingeniørhode

Mer forretninger senere. Men først: Hvem er Heidi?

Etter videregående ville hun til NTNU og bli ingeniør, lik hennes far.

Men Aven manglet noen poeng for å komme inn på studiet der, og de poengene kunne hun få i Hæren. I tillegg var det gratis utdanning.

– Så utrolig smart, tenkte jeg! Jeg får lederutdannelse, blir ingeniør og får de poengene jeg trenger til å komme rett inn på NTNU!

Men det viste seg at det første året endret reglene seg og drømmen om ekstrapoeng forsvant. Derfor ble hun ble værende, og endte med å ta hele utdannelsen på Hærens tekniske fagskole.

Her fikk hun testet sine egne grenser og lederegenskaper, gjennom for eksempel «helvetesuken».

– Lærte du mye her som du har tatt med deg videre som leder?

– Altså, det har jeg sikkert, men det var jo ikke noe jeg tenkte på da, at «dette her taklet jeg fordi jeg har vært i militæret». Men det jeg har lært, er at jeg handler raskt i krisesituasjoner. Da blir jeg kald og rolig. Da sier jeg; du gjør sånn, du gjør sånn, og – oi, nå ringer mannen min, jeg skal bare ta denne. Han skal sikkert spørre om jeg skal ha middag, skjønner du. Jeg ble nemlig drittsur i går da han ikke hadde laget middag, haha!

Som ventet – en forretningsdame med mye energi, men også mange baller i luften.

Slikblir det når man skal arrangere en konferanse for flere tusen mennesker med bedriften man selv skapte for få år siden.

Skulle lyttet mer til seg selv

Hun er tilbake:

– Men så ble det BI og ikke NTNU?

– Riktig! Jeg fikk militæret til å sponse BI for meg. Hele utdanningen min er gratis. Det var bare å søke. Så jeg tok BI-utdanningen mens jeg hadde mine to år med plikttjeneste.

Gjennom årene på BI skjønte hun at det hun likte med den teknologiske verden, var salgs- og forretningsdelen, ikke selve programmeringen.

– Jeg var god i matte på skolen, så far oppfordret meg til å bli ingeniør. Men jeg skjønte etter hvert at jeg hadde et forretningshode mer enn et ingeniørhode. Hvis du spør meg hva jeg skulle gjort annerledes som 20-åring, så hadde det vært å lytte mer til meg selv.

– Jeg trodde jeg var interessert i programmering fordi faren min var ingeniør, og det virket lurt siden det var få kvinner i bransjen. Men det far ikke forsto da, var at jeg er god til å samle folk, være kreativ i forretningsprosesser, og skape ting – det har ikke jeg gjort så mye av før i senere alder! Så, råd til 20-år gamle meg: Jeg skulle kanskje ha lyttet mer til meg selv, slik at jeg hadde funnet ut av hva jeg egentlig er god på før jeg rundet førti, forteller hun.

En kveld med vin og venner

Aven forteller om SHEs spede begynnelse:

– Jeg satt med Marit Sagen Gogstad, vi drakk rødvin, og det nærmet seg 8. mars. Vi hadde aldri gått i 8. mars-tog, men vi ville gjøre noe spesielt denne gangen. Så vi kom på at vi ville leie Latter og arrangere en konferanse for å inspirere og informere om kvinner i toppledelse. Vi fikk med oss Dora Thorhallsdottir som konferansier, og hadde fulle hus i flere måneder, forklarer hun.

– Det var stor respons. Vi hadde åpenbart avdekket et behov i samfunnet!

Deretter utviklet de mentorprogrammer i regi av Solvor Øverlien Magi.

Mentorprogrammet i SHE handler ikke nødvendigvis om forretninger, men hvordan takle utfordringer, selvfølelse, og andre ting som er relevante for alle ledere.

– Men det trenger ikke nødvendigvis være en del av et program heller. Hvis du har en rollemodell, kan du faktisk bare kontakte han eller henne og fortelle at du blir inspirert og ønsker å lære av vedkommende, oppfordrer Aven.

Det handler om å prøve seg frem her i livet, og søke kunnskap hos dem som har den.

Uansett hva man ønsker å oppnå, så kreves det pågangsmot, en viss plan, engasjement – og hardt arbeid.

– Og hardt arbeid er ikke bestandig morsomt, sier Aven alvorlig.

Som far, så datter

– Hvem var, eller er, din mentor, da?

– Det kommer an på hvilke utfordringer jeg har. Jeg har flere jeg ringer når jeg trenger hjelp. Men når man er ung, trenger man gjerne én person å forholde seg til. Jeg hadde pappa.

– Han var jo gründer, han også, så han hadde mye erfaring. Men i etterkant ser jeg at jeg skulle vært mer strukturert da jeg startet IT-selskapet SmartWorks AS i 2011. Det var ikke alltid riktig å bruke pappa, det ble for nært noen ganger. Jeg skulle funnet noen som tenkte annerledes enn meg, og hvor følelser ikke var involvert.

Det var faren som introduserte Heidi til forretninger.

– Selv om han jobbet hele livet og var mye borte, ringte han ofte og var bestandig tilgjengelig. Da jeg begynte som gründer, gikk jeg til ham for råd. Han var et slags sikkerhetsnett for meg – på godt og vondt. Jeg trodde at han hadde forventninger til meg, men kanskje han egentlig ikke hadde det? Vi går ofte rundt og tror at folk forventer noe av en, når de egentlig ikke gjør det. Det var nok derfor jeg ikke grunnla SHE tidligere.

Faren skulle ta tidlig pensjon etter mange år med hardt arbeid, men så fikk han den vonde beskjeden: Han hadde fem måneder igjen å leve. 67 år gammel tok kreften ham.

– Men før det, rakk han å være med på flere SHE-konferanser, smiler Heidi.

Så fikk hun høre det alle døtre og sønner burde høre:

– Du får til alt du vil, du, sa han til meg.

Skaper forventninger selv?

Heidi Aven retter seg litt opp.

– Jeg trodde jo at han forventet at jeg skulle være, jeg vet ikke – hardtarbeidende, men ikke gründer med mye risiko, siden jeg var kvinne med barn og fast jobb. Men det var kanskje det han mente da, at han hadde sett at når jeg først bestemmer meg for noe, så får jeg det som regel til. At jeg må tro på meg selv.

– Slik tror jeg det er med mange, spesielt blant barn og foreldre, at barna vil imøtekomme foreldrenes usagte forventninger. Og dermed ikke gjør det de selv egentlig ønsker. Men noen ganger er det hele bare oppe i ditt hode.

– Kan dette overføres til forventninger om hvem som skal bli ledere også, tror du?

– Tja, kanskje, jo, sikkert. Nå har jo ikke jeg selv den personlige erfaringen, jeg tror også det har noe å gjøre med søskensammensetning – i alle fall har det for meg. Jeg har én lillesøster, og vi er veldig forskjellige. Jeg har alltid tatt ordet og bestemt, «kom hit, Lene, vi gjør sånn her, Lene». Så det kan ha noe å gjøre med det, men det handler nok også en god del om personlighet.

Siden hun var eldst, fikk hun også ansvaret, og faren gjorde ikke forskjell på om hun var gutt eller jente. Han var gründer, og ville lære opp datteren:

– Han ga meg tidlig penger å forvalte, og jeg begynte å jobbe som 11-åring. Han involverte meg alltid, og det ga meg tidlig forretningsforståelse. Men så hadde jeg jo interesse for det også, da.

Tøff kjærlighet

– Hvordan er du som leder selv, da?

– Jeg har jo for det meste ledet forretninger og salg, ikke hatt så mye personalansvar. I Telenor bygget jeg opp et distribusjonsapparat, og hadde mer resultatansvar. Men jeg har ikke vært så opptatt av å være leder, heller skape noe nytt, få med meg noen som kan skape dette sammen med meg.

– For meg er lederskap å ha en klar visjon, få med seg riktige folk til å se samme visjon som meg, og å engasjere dem til å ha lyst til være med på reisen.

– Hvordan gjør du det?

Tough love. Altså, tøff kjærlighet. Jeg er veldig transparent, men stiller høye – veldig høye krav til folk. Det kan være krevende og slitsomt for dem, men jeg gir også veldig mye kjærlighet. Det gjør at vi blir glade i hverandre og får et utrolig nært bånd.

– Det er naturligvis ikke alle som liker den stilen, men ... Jeg tror jeg får med meg folk på laget fordi de ser at jeg klarer å skape resultater. Jeg tror også jeg er god til å se andres behov, og vite hvem de bør kobles med for å dekke dette behovet. Selv har jeg ikke noe behov for å skinne, og det er jo det SHE er opptatt av også, å løfte frem andre.

– Du sier at du stiller strenge krav. Når merker du at du går for langt?

– Jeg pleier å kjenne når grensen er nådd. Men av og til blåser jeg i det ... Eller, noen ganger må man bare prioritere beinhardt. Sånn som nå, da. Det er så kort tid til konferansen 6. mars, det er så mye som skal gjøres, og da kan det hende jeg rett og slett sier at vi må snakke om følelser og problemer senere. Men hvis jeg merker at det tipper over og at det er virkelig alvorlig, tar jeg meg selvfølgelig tid til det.

Hun forklarer at det er ikke så nøye hvem du er, hvilket navn du har – det er innsatsen din og om du er et godt menneske eller ikke som betyr noe.

– De som er med deg er frivillige. Hvordan får du dem til å bli like engasjert som deg?

– Det handler om å skape eierfølelse, gi dem frihet og anerkjennelse for jobben de gjør. Jeg setter sånn utrolig stor pris på at folk bidrar! Jeg tror at når man kjører beinhardt og forventer mye av andre, er mestringsfølelsen ekstra stor når de får det til. Jeg slenger ikke rundt meg med komplimenter, men gir dem til de som fortjener det.

– De som jobber med meg, vet veldig godt om jeg er fornøyd eller ikke. Selv om det er vondt å få tilbakemelding om at det du har gjort ikke er godt nok, har det ingenting å gjøre med deg som person. Jeg vil bare at alle skal gjøre sitt beste slik at vi når vårt felles mål.

«Nei, fader, dette må jeg gjøre noe med!»

– Nå har vi snakket mye om lederskap og om kjønnsgap. Hva er egentlig grunnen din for å skape SHE?

Jeg utdannet meg jo i militæret, og har jobbet i teknologi stort sett hele livet, så jeg har ofte vært den eneste kvinnen i ledermøtene. Da jeg startet opp SmartWorks, visste ikke jeg hvordan jeg skulle hente penger, jeg kunne ikke noe om investorer, så jeg fikk tak i to menn til å hjelpe meg.

– Jeg trengte menn for å få penger fra menn, og da jeg solgte meg ut av selskapet, solgte jeg meg ut til menn. Jeg har jo hatt gode relasjoner til alle disse – det er ikke dét! Men det har hele tiden vært menn som har sittet på pengene og makten.

– Så da tenkte jeg, nei, fader, dette må jeg gjøre noe med! Det gikk egentlig ikke opp for meg hvor utrolig ubalansert dette er etter at jeg startet SHE.

Heidi hadde egentlig ikke noen konkret plan med karrieren frem til SHE kom på banen.

Det meste jeg har gjort har vært tilfeldig og uplanlagt. Men hvis jeg skal gi et råd til de yngre, så er det at ... det kan være lurt å ha en plan. Men det kan jo gå bra uten også!

Les flere saker fra Talent Media:

Publisert: