Ledertalentene 2019

– Jeg tror ikke jeg har tatt ferie uten pc noensinne

Pablo Barrera Lopez har direktørjobb i Yara og trener til maraton på fritiden. Da går det fort i svingene.

LEDERTALENT: Pablo Barrera (33) ble i fjor kåret til årets ledertalent av E24. I vår ble han tatt opp som medlem i forumet Young Global Leaders, som en av få nordmenn noensinne.

Helge Mikalsen
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Han kommer i rask gange ut gjennom sikkerhetsportene i resepsjonen til Yaras hovedkontor på Skøyen i Oslo.

Pablo Barrera Lopez er noen minutter sen til avtalen med E24 og fortsatt i telefonen. Han stopper opp litt, tar noen skritt bortover, utveksler noen fraser, vi hører «jeg må avslutte, jeg har en annen avtale nå», trykker av samtalen, snur seg mot oss, ønsker oss velkommen, og må sjekke med resepsjonisten om det finnes noe ledig møterom vi kan slå oss ned i. 

– Er det sånn her dagene dine er? Jeg har inntrykk av at du er travel.

– Ja, det er det. 

– Du flyr fra det ene møtet til det andre?

– Ja. Det er litt... Generelt sett, ja. Det har vært en ganske travel vår.

I år er det ti år siden E24 startet Ledertalentene. I denne portrettserien intervjues de tidligere vinnerne.

Barrera har skvist inn intervjuet med E24 mellom to andre møter. Så effektivt som det kan bli. 

Han forteller om de siste hektiske månedene. Styremøte, kapitalmarkedsdag og en stor internasjonal konferanse er noe av det han har brukt tid på.

Nå er tempoet på vei litt ned. Snart skal han ha litt ferie. Uten å være så altfor tilgjengelig for jobben – kanskje.

– Jeg leste at du hadde sagt at du som regel alltid har telefon og e-post tilgjengelig?

– Ja, jeg er tilgjengelig.

– Døgnet rundt?

– Jeg skrur av lyden når jeg sover. Men jeg er stort sett alltid tilgjengelig, det er jeg. Vet ikke om jeg har lyst til å ha det på trykk, men jeg tror ikke jeg har tatt ferie uten pc noensinne.

MELLOM MØTER: Barrera har mange travle dager på jobb. Men han prøver å unngå at hele dager er fylt opp av bare møter, og sørger for å ha noen luker i løpet av dagen hvor han kan ta unna litt e-post.

Helge Mikalsen

Ledertalent og Young Global Leader

Barrera er 33 år og konserndirektør for innkjøp, strategi og forretningsutvikling i Yara. Han har ansvaret for vareforsyningen globalt og styrer en innkjøpsportefølje som beløper seg til rundt 8,5 milliarder dollar.

Han var bare 31 da han ble del av konsernledelsen i det børsnoterte gjødselselskapet.

I fjor vant han E24s kåring Ledertalentene. «Han har et ekstremt intellekt og er svært analytisk – men det som gjør Pablo Barrera Lopez unik er at han i tillegg også får frem det beste i folkene rundt seg. En ung og upolitisk leder som har veldig sterke verdier og som engasjerer seg langt utenfor eget ansvarsområde i konsernledelsen,» sa juryen. 

Les også

Ble BT-sjef som 32-åring, ga opp mediekarrieren for å bli gründer

I vår ble han tatt opp i programmet til Young Global Leaders, et forum som han da er medlem i de neste fem årene. Kun en håndfull nordmenn har fått utmerkelsen før ham, og ingen andre i år.

– Hva gjør det med deg, å få disse utmerkelsene?

– Jeg synes det er veldig kjekt, av flere årsaker. Den ene grunnen er at det er hyggelig å få en klapp på skulderen, at noen av de rundt deg setter pris på jobben du gjør og mener at din innsats som person er verdig en påskjønnelse. 

– Det andre, som jeg og synes er gøy, er at det har bidratt til å skape litt oppmerksomhet rundt det selskapet jeg jobber i, kollegene jeg har og det av vi er opptatt av verdier som er viktige i dagens samfunn, det at vi gir plass til unge talenter, at vi gir rom til å utvikle seg.

– Og ... Sist, men ikke minst blir jeg selvfølgelig stolt.

Startet som konsulent

Barrera vokste opp i Haugesund med chilenske foreldre. De kom til Norge i 1960-årene. Faren hadde fått jobb i Nordsjøen, og Barreras mor fulgte med. Hjemme snakket de mest spansk. Barrera kunne plukke litt fra to kulturer. Han tror det har lært ham å sette ekstra pris på den trygge oppveksten i Norge. 

Som ung var det faktisk leder Barrera ønsket å bli. Kanskje drømte han litt om brannmann eller politi da han var veldig liten – han husker ikke helt. Men med noen forbilder i familien innen finans, og en fascinasjon for å forstå sammenhenger, virket det åpenbart hvilken vei han skulle gå. 

Etter oppveksten og videregående i hjembyen, flyttet han til Bergen og begynte på Norges Handelshøyskole. Der tok han en bachelor i økonomi og administrasjon og en master i finans. Etter studiene begynte han i jobb som konsulent i Boston Consulting Group (BCG). Han var usikker på hvor han ville jobbe og i hvilken industri. 

DEDIKERT: Å levere gode resultater er viktig for Barrera. Han beskriver seg selv som så grundig at han av og til har problemer med å ta raske avgjørelser.

Helge Mikalsen

Barrera forteller at da de store selskapene holdt presentasjoner for studentene på skolen, tenkte han at de virket så massive, og at det var vanskelig å forstå hva slags rolle en kunne få der.

For han ble BCG en vei inn. 

– Da jeg utforsket BCG så jeg at det var et sted hvor det var mulig å jobbe med de store selskapene og sette et fotavtrykk – og påvirke. 

Etter fem år i konsulentbransjen, begynte han i Yara. Det som appellerte til ham der var en miks av at selskapet har en global profil og en visjon om å satse på bærekraft, og at unge får muligheter.

Les også

– Det var ikke vanlig da, og er vel heller ikke det nå, at man putter en på knapt tredve inn i konsernledelsen i et børsnotert selskap

Barrera tror flere konsern godt kan jobbe litt mer med å få yngre opp og frem. Han tror mange av hans medstudenter ble skremt vekk fra å ta jobber i de store konsernene, fordi de tenkte at hvis de noen gang skulle prøve å komme inn i posisjoner med innflytelse, ville det være snakk om langt, langt frem i tid. 

– Jeg tror det er i ferd med å endre seg litt. Da jeg begynte å jobbe i Yara, jobbet jeg i et team hvor det var folk, forholdsvis unge som meg, som jobbet tett sammen med folk som hadde jobbet i selskapet i 25–30 år. Og den miksen ble kanonbra. Ulike perspektiver, ulik energi, kunnskap.

– Jeg tror ikke det er sånn at lederegenskaper er avhengig av alder, nødvendigvis. Så det å ha et bevisst forhold til dynamikken du har i en gruppe, den energien og de perspektivene yngre folk kanskje kan bringe inn, det tror jeg er viktig. 

Løsningsorientert og grundig

Barrera drives av en indre trang til alltid å levere så godt som mulig. Han husker godt den gangen på videregående da han fikk en karakter han ikke var fornøyd med. Det skulle aldri gjenta seg, tenkte han. Og leste enda mer til neste prøve. 

– Jeg fikk en uggen følelse.

– Jeg føler fortsatt et visst ubehag hvis jeg leverer noe og får beskjed om at det kunne vært bedre. 

Grundigheten kan av og til føre til at han får problemer med å ta raske avgjørelser. Han tror imidlertid det er sunt å kjenne litt på at man av og til leverer noe som kunne vært bedre, for det er ikke alltid man har tid til å sjekke absolutt alt, påpeker han.

– EN KOMPLETT LEDER: Barrera mener han er en inkluderende, åpen og empatisk leder. Det går også frem av omtalen han fikk av juryen i Ledertalentene i fjor: «Kollegaer snakker om et varmt, positivt og ufattelig samvittighetsfullt menneske – som andre elsker å jobbe med. En komplett leder, med et vesen alle liker», het det i juryens begrunnelse.

Helge Mikalsen

Selv har han en genuin tro på at han kan klare å løse det meste av oppgaver som kommer hans vei. Men det betyr ikke nødvendigvis at han løser oppgavene alene. 

– Ofte når jeg får oppgaver tenker jeg med en gang, OK, hvem kan jeg jobbe sammen med for å løse dette, hvilke resultater bør vi komme oss frem til? Jeg prøver med en gang å se litt sånn løsningsorientert på det. Så det er veldig sjelden at jeg kjenner at jeg graver meg ned og tenker at dette er helt umulig. 

En gang var han på et prosjekt hvor prosjektlederen sa til klienten at «vi har jobbet ganske hardt, ganske lenge, for å komme frem til denne løsningen, og det har ikke vært lett». Og da sa klienten at «nei, det vet jeg. Hadde det vært lett hadde jeg enten tatt det selv eller leid inn noen andre». Slike minner som det har Barrera brukt som motivasjon senere. 

– Hvis jeg får en oppgave så er det fordi noen har tillit til at jeg kan løse den. Og hvis en får tøffe oppgaver ofte nok, og en er med på å løse dem på en god måte, så får en kanskje litt styrket selvtillit. Jeg har faktisk vært ute en vinternatt før, og klart å levere. Men det er avhengig av at en har gode folk rundt seg. Det er noe som jeg har fått erfare, at en må ha bra folk rundt seg. 

DRØMMEJOBB: Pablo Barrera på kundebesøk i Puerto Varas sør i Chile. Å få jobben som Yaras landsjef i Chile var en drøm som gikk i oppfyllelse.

Privat

Fikk drømmejobben i Chile

Barrera har vært innom flere ulike stillinger i Yara. Han startet i Yaras avdeling for strategi og forretningsutvikling da han kom fra konsulentbransjen i 2014. Han ble deretter strategidirektør og ledet en større omstilling som følge av at konsernsjef Svein Tore Holsether tiltrådte høsten 2015.

Men første gang han virkelig fikk kjenne på å ha ordentlig tungt lederansvar var da han ble landsjef for Chile, og med det ansvarlig for Yaras salg- og markedsføringsaktiviteter i landet. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse – en kombinasjon av å få bo i familiens hjemland, hvor han selv kun hadde vært på ferieturer og et lite studieopphold, og at han nå virkelig fikk «bryne seg i businessen». Han tenkte det var viktig å ha med seg den type lederansvar for å bli en bedre leder. 

Helge Mikalsen

Like etter at han fikk jobben hadde han et møte med en kunde som tok ham litt på senga. Det var første gang de møttes, og kunden utbrøt: «Oj, så ung du er! Jeg hadde forventet noen eldre». Kanskje sa det litt om hva slags jobb Barrera hadde gått inn i. Men det ble med den ene kommentaren, og kunden lærte seg å leve med Barrera som sjef. 

Han opplever at han har hatt god erfaring med å komme inn i roller der han har fått mye ansvar, og hvor han har turt å stikke seg frem.

– Jeg lærte tidlig i karrieren min at det er veldig avhengig av hvor tett dialog du har med sjefen din. Jeg har turt å komme med egne ideer, egne forslag, testet det, fått bekreftelse underveis på at jeg er på rett vei, og så levert.

Det er imidlertid veldig viktig å «ta noen avsjekker underveis», mener han.

– Å ha en jevn dialog, som er mer fokusert på at du tar risiko selv – du har noen ideer, du legger dem frem og får feedback – det tror jeg er bra. Å være løsningsorientert, konstruktiv, prøve liksom hele tiden å tenke hvordan kan vi drive ting fremover, det tror jeg er viktig. Og hvis du evner å gjøre det, i ung alder, og leverer, så blir du sett da.

Trener til maraton

Barrera får energi av å jobbe. Han mener beinhard jobbing må til for å lykkes. 

Han har en fleksibel hverdag som tillater ham å jobbe så mye han selv vil, egentlig.

Når han ikke er på jobb er han ofte å finne i joggeskoene. Barrera er ikke typen som slenger seg på sofaen for en powernap etter endt arbeidsdag. Han løper. Det er hans form for avkobling. 

– Noen ganger går du med så mange tanker i løpet av en dag, at det å få øyeblikk der det bare er deg og skoene og skogen ute på Bygdøy, for eksempel ... Jeg har jo prøvd å lytte til lydbok, og det har jeg ikke fått til. Jeg løper med musikk, men etter fem minutter så er den og litt i bakgrunnen. 

– Du tenker ikke på jobb heller noe særlig når du løper?

– Av og til. Men da er det mer sånn ... Av og til kan jeg få ideer. Og hvis det er noe jeg har gått og dvelt ved, noe jeg er frustrert på, så kan jeg av og til ta det med. 

REKORDLØP: Pablo Barrera og barndomsvennen Åsmund Glette etter halvamaraton i Praha i vår. Barrera satte ny personlig rekord med tiden 1:25:35.

Privat

Noen problem kan plutselig se litt mindre problematiske ut etter en løpetur. Noen problem lar seg rett og slett løse.

Og noen ganger lurer det seg inn telefonmøter.

– Hvis jeg har en rolig økt på planen, så kan jeg av og til finne på å ta en telefon – hvis det var noen jeg måtte ha tak i, og ikke hadde rukket det i løpet av dagen. Men løping prøver jeg å gjøre til mitt fristed. Da kobler jeg av, og hvis jeg løper med andre og vi løper i et tempo der vi kan ha en samtale, så prøver jeg å snakke om andre ting enn jobb. Det er liksom det med å ha de hvileskjærene da. Hjernen kan ikke alltid jobbe på høygir.

Barrera har et mål med all løpingen. En drøm. Det er å løpe et maraton, 42 kilometer, på tre timer. Han kaller det «en ganske ambisiøs tid». New York og Berlin maraton står på listen. Nå handler det mye om målrettet og disiplinert trening. Mer intervalltrening og flere langkjøringsøkter. Det siste synes han er krevende. Både fordi han har en travel hverdag, men og fordi han generelt liker at det går litt fort. 

Han kan være utålmodig, også i jobben. Det kan av og til være litt vanskelig i et stort konsern, hvor ting tar tid.

Disse har vunnet kåringen:

2009: Hege Yli Melhus Ask

2010: Leif Holst-Liæker

2011: Håvard Lillebo

2012: Andreas Thorsheim

2013: Andreas Jul Røsjø

2014: Ragnhild Janbu Fresvik

2015: Jan Frode Johansen

2016: Aneesh Rajaram

2017: Marie Nielsen

2018: Pablo Barrera Lopez

2019: Vinneren avsløres på et større arrangement hos DNV-GL på Høvik utenfor Oslo fredag 6. desember.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2019
 2. Ledertalentene
 3. Yara
 4. Arbeidsliv
 5. Jobb og karriere
 6. Norges Handelshøyskole

Flere artikler

 1. Skynd deg å tipse - du har ut uken på deg!

 2. Ble BT-sjef som 32-åring, ga opp mediekarrieren for å bli gründer

 3. Ti år med Ledertalentene: – Når du står til knes i utfordringer, så ikke gjør det alene

 4. – Da denne stormen kom så visste vi at den ville blåse over

 5. – Det var ikke vanlig da, og er vel heller ikke det nå, at man putter en på knapt tredve inn i konsernledelsen i et børsnotert selskap