Ledertalentene 2017

Ledertalentene 2017: Kolonial-gründerens beste ledertips

Karl Munthe-Kaas er nytt jurymedlem i Ledertalentene 2017. Her gir han deg sine beste ledertips.

JURYMEDLEM: Administrerende direktør i Kolonial.no Karl Munthe-Kaas er nytt jurymedlem i årets kåring av Ledertalentene.

Foto: Mattis Sandblad VG
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Administrerende direktør i Kolonial.no Karl Munthe-Kaas mener de som var gode ledere for 20 år siden også er gode i dag, selv om kravene nok har økt på noen områder.

– Det er fortsatt sånn at gode lederegenskaper, som driv, tillit hos medarbeidere, gode strategiske og analytiske evner er viktig, forteller Munthe-Kaas til E24.

Kolonialgründeren som i 2015 ble kåret til «Årets innovatør» i Ledertalentene, er for første gang jurymedlem i kåringen. Nå skal han være med å ta beslutninger om hvem som ved kåringens ende i november kan smykke seg med tittelen «Årets Ledertalent 2017».

– Det er veldig gøy å være med å få opp unge talenter. Å kunne bidra til å løfte dem frem i lyset er givende. I tillegg er det veldig interessant for egen del å se alle de gode kandidatene som finnes der ute, sier Munthe-Kaas.

Juryen trenger ditt tips!

E24 er i samarbeid med rekrutteringsselskapet Boyden i gang med Ledertalentene 2017 for niende gang, nå trenger juryen ditt tips!

Vet du om en dyktig person som har resultat-, beslutnings- og/eller personalansvar, som også er under 35 år (født etter 1.1.82), da kan du sende oss din kandidat. Ved å bruke dette tipsskjemaet, kan det være at nettopp kandidaten du foreslår går av med seieren i Ledertalentene 2017.

Du kan sende inn ditt tips her! (Det tar bare et par minutter)

– Lederskap er ikke noe man får

Kolonial.no ble startet opp av 10 gründere med bakgrunn fra teknologi og logistikk bransjen i 2013. Selskapet var i fjor Norges største selskap som tilbyr hjemlevering av mat.

Munthe-Kaas derimot, startet sin karriere noe tidligere enn det. Etter studier i Oslo og London, var han i McKinsey en periode, før Finn.no ble hans nye arbeidsplass. Deretter ble Kolonial født.

Les også

For niende året på rad: Hjelp oss å finne årets ledertalent

I tillegg var han i 2015 med på sidelinjen i etableringen av leiebiltjenesten Nabobil. En app som baserer seg på samme måte som delingsøkonomitjenesten Airbnb.

Det er altså liten tvil om at Munthe-Kaas vet hva han snakker om når han snakker om gründere og lederskap.

– Gründerskap er en egen form for lederskap. Det er en alternativ rute som jeg håper flere tenker over som en mulighet. Jeg tror også etablerte bedrifter vil organisere datterselskaper annerledes fremover, som vil gi gode muligheter til mer desentralisert styring og dermed mer lederskap og mer agile selskaper.

Visjon

Munthe-Kaas er klar på at lederskap ikke er noe man får, men noe man skaper seg selv og tillit man bygger med andre. Han mener du bare er leder dersom du har tillit, uansett hva som står på tittelen din.

– Lederskap starter med en visjon og et ønske om å utrette noe, og å løse et problem for samfunnet. For vår del i Kolonial.no var det klart at teknologi og netthandel har gjort det mulig å redefinere store deler av verdikjeden for dagligvarer, sier han.

Les også

DNB-direktør om unge ledertalenter: – Må forstå fremtidens business

Han legger til at tradisjonell dagligvarehandel har en god del prosesser både i butikkene og hos kundene, som krever mye ressurser, og som skaper liten verdi.

– Norge lå også langt bak på innovasjon i sektoren, og har generelt mot andre land i Europa svært høye priser og ganske misfornøyde kunder. Netthandel har vist at dette kan gjøres mer effektivt og billigere, og mer behagelig og tidsbesparende for kunden. Det er et godt utgangspunkt for en visjon, og med det begynnelsen på et lederskap, forteller Munthe-Kaas.

Han mener det viktigste er å finne noe samfunnsøkonomisk verdifullt.

– Uansett om du starter noe i et nytt selskap eller en etablert bedrift, så mener jeg at man bør starte med å finne noe samfunnsøkonomisk verdifullt. Tenk kundeverdi og verdikjede i ett. Det vil også være god bedriftsøkonomi, mener han.

Munthe-Kaas råd til unge ledere

Gjennom karrieren har direktøren fått et solid inntrykk i hvilke utfordringer en leder kan møte på sin vei, selv om det først er veldig gøy å være leder, forteller han.

– Det må nesten være moro, ellers kan det bli vanskelig over tid. Det er mye arbeid og tidvis mye press, så man er nødt til å få energi av jobben, forteller gründeren.

Han legger også vekt på at det er en del utfordringer man kan møte på sin vei.

– Det er først og fremst mange hensyn å ta, og etter hvert som man får ansvar for en god del arbeidsplasser og et tilbud som er viktig for kundene så kan det ansvaret tynge litt. Det er mye som skal være gjennomtenkt. Derfor er det viktigste å bygge gode team rundt seg, og lede gjennom andre, det er på en måte nøkkelen, sier han.

De unge må lære raskt når man har kommet seg inn i lederstillinger skal vi tro Munthe-Kaas.

– Det er ikke mulig å gjøre alt selv, så man må spille de andre gode og stole på teamet sitt, er Munthe-Kaas klare melding til unge ledere.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2017
 2. Gründere
 3. Næringsliv
 4. Ledelse
 5. Entreprenørskap
 6. Teknologi
 7. Karriere

Flere artikler

 1. Kjenner du Norges største ledertalent? Nå har du bare én dag igjen til å nominere

 2. Hjelp disse topplederne, kom med tips!

 3. Ledertalentene 2017: Bare én uke igjen til å tipse om flinke folk

 4. Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

 5. Nå finsiktes det i jakten på årets ledertalent