Ledertalentene 2015: Disse gründerne deler prisen for «Årets digitalhode»

De brenner for design og teknologi, og har på hver sin kant realisert en IT-suksess.

DELER KATEGOIRIPRIS: Ledetalentene Johan Brand (til venstre) og Tobias Bæck deler prisen som Årets digitalhode i E24s Ledertalentene-kåring. Begge er også med i konkurransen om årets hovedpremie, som årets ledertalent, som deles ut i et større arrangement på BI fredag 13. novemeber.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Juryen i Ledertalentene 2015 slet med å kåre én vinner i «Årets digitalhode», en av sju kategorier i årets utgave av E24s store talentkåring.

Både Kahoot-gründer Johan Brand (35) og Bakken & Bæck-gründer Tobias Bæck (31) har utmerket seg i året som gikk.

Derfor deler de unge gründerne prisen «Årets digitalhode».

- Jøss, så kult! Bæcks umiddelbare reaksjon.

– Dette er veldig gøy, sier Kahoot-gründeren Johan Brand på telefon til E24 fra San Francisco.

For syvende år på rad kårer E24 årets største ledertalent under 35 år i norsk næringsliv.

Hovedvinneren avsløres i et stort arrangement på BI i Oslo fredag 13. november.

Hver dag frem til da skal E24 avsløre en vinner i de sju kategoriene årets kåring er delt inn i.

Les mer om juryen i årets utgave av Ledertalentene her

Skryter av hverandre

Brand står bak den spillbaserte læringsplattformen Kahoot, som nå har over 50 millioner brukere globalt, mens Tobias Bæck leder byrået Bakken & Bæck, som designer og utvikler digitale produkter og tjenester, og står bak tjenester som Wake og Orbit.

Det er bare lovord å høste blant de to gründerne om hverandres suksess.

– Jeg synes det er veldig stort å dele prisen med Brand, sier Bæck.

– Han er en veldig bra og flink fyr som jeg har kjent til lenge. Det er helt utrolig i norsk sammenheng hva han har fått til med Kahoot.

– Tobias er en herlig fyr, kontrer den andre.

– Jeg synes Bakken & Bæck er et veldig spennende selskap. Det er et veldig kreativt designledet selskap. Teknologi og estetiske valg som strategi deler vi veldig. Vi ser det ute i verden blant de selskapene som virkelig har gjennomslag.

Les også

Ledertalentene 2015: Tidligere OL-vinner er «Årets brobygger»

Ble headhuntet av NTNU

De siste årene har Brand og Bæck på hver sin kant bygget opp selskaper som høster begeistring internasjonalt.

Og deres engasjement for solide IT-løsninger startet tidlig.

Brand fikk diagnosen dysleksi som 16-åring, og fant inspirasjon til å jobbe med spill, læring og pedagogikk i London. Da NTNU tok kontakt i 2009 og ville ha Brand og hans med gründer i We Are Human, Jamie Brooker, med på laget i videreutviklingen av teknologi som NTNU forsket på, startet arbeidet med Kahoot.

Den første kategorikåringen: Tidligere OL-vinner er «Årets brobygger»

Fra NTNU har også student Morten Versvik og spillprofessor ved NTNU Alf Inge Wang vært sentrale i prosessen med å utforme appen.

Nå brukes Kahoot som et undervisningsverktøy i hundretusener av klasserom over hele verden.

– Det er kjempegøy at folk setter pris på det vi gjør, sier Brand.

– Det er ikke så mange selskaper som har den globale reachen vi har hatt på kort tid. Atferdsdesign, teknologi og læremodeller – det er et ganske vanvittig system. Norden får mye gjennomslag her borte og folk er veldig giret, sier han, som for øyeblikket befinner seg i San Francisco.

Les også

Møttes på ledertalentene: Nå skal selskapene deres samarbeide

– Vi har med oss kompanjonger, snakker med partnere og investorer. Miljøet her har forelsket seg i Kahoot. Jeg snakket akkurat med Google. Vi ser hvordan vi kan maksimere den muligheten vi har skapt, forteller han entusiastisk.

(saken fortsetter under bildet.)

Kahoot-gründer Johan Brand har gjort stor suksess på kort tid med den quiz-lignende læringsappen Kahoot.

Tre år etter lanseringen teller Kahoot 37 ansatte.

– Jeg har aldri gått i skole for å bli leder. Jeg har i stedet forsøkt å innse mine egne begrensninger, og prøve å se utviklingen gjennom det jeg selv kan. Jeg bruker mine sterke sider som løsningsbygger.

Solgte sin første startup som 16-åring

Bæck er selvlært designer og programmerer, og har utviklet nettsider siden han var 14 år gammel. Han regner ungdomssiden.no som sitt første skikkelige prosjekt. Siden, som var en nettportal for ungdom, ble solgt da han var 16 år.

Gjennom årene har flere andre selskaper sett dagens lys ut fra Bæcks skaperkraft. Selv er han usikker på hvor gründerånden kommer fra.

– Det er noe med det å lage og bygge ting folk ønsker å bruke, og se hvordan det kan formes etter hvert. Det å bygge sten for sten og se at det blir større og bedre, sier han.

Prosjektet som har utmerket han i ledertalentkonkurransen er Bakken & Bæck.

– Vi har en modell hvor vi hjelper andre å lage digitale produkter og tjenester. I tillegg eksprimenterer vi også med egne produkter, som av og til blir spunnet ut som egne startups. Eksempler på dette er Orbit - et tekstanalyseverktøy basert på kunstig intelligens - og Wake - et verktøy for designere. Wake sitt hovedkontor ligger i San Francisco, forteller Bæck.

Les også

Laget lunsjapp som samtidig donerer til veldedighet

– Vi har så vidt begynt

Bakken & Bæck er knappe fire år gammelt, men har allerede 22 ansatte. I tillegg kommer seks ansatte i datterbedriften Wake.

– Vi har så vidt begynt med Bakken og Bæck. Vi har prøvd å lage en plattform hvor vi kan realisere ideer. Jeg føler vi har kommet til et sted hvor vi har det riktig teamet for å bygge verdens beste digitale produkter. Nå handler det om å sette det i system, og finne hvilke andre ideer vi skal satse på, og få flere ideer ut, sier Bæck.

Om egne lederegenskaper, er Bæck beskjeden.

– Det handler om å holde et fokus på å prøve å finne ut hvordan man kan tiltrekke seg de beste folkene, og lage et miljø de har lyst til å jobbe i og bli værende i. Man må finne prosjekter de motvieres av. Vi har vært opptatt av å lage en arbeidsplass, hvor det er morsomt å jobbe, samtidig som folk er stolte av å jobbe der.

Nettverksbyggere

Både Bæck og Brand beskrives som sterke nettverksbyggere, og sistnevnte har delt sine erfaringer i E24s gründerblogg.

Brand mener han var introvert fra naturens side, men forsto at det måtte et kontaktnettverk til for å realisere ideene han brant inne med.

– Nå regnes jeg som ekstrovert. Jeg så for meg at jeg måtte bygge kontakter, for å få det jeg ønsket. Man kan bare få erfaring fra andre ved å dele. Og da spurte jeg meg selv hva jeg kunne bringe til bordet, sier han.

– Jeg delte når jeg følte jeg hadde noe. Det å dele, og være åpen i prosessen, har gitt meg mer innpass. Det er en langsiktig strategi. Filosofien rund nettverksbygging er ikke bredde, men kvalitet. Jeg tror mange tolker nettverk feil. Det handler ikke om hvor mange følgere man har på Instagram. Det handler om hvor raskt du kan aktivisere folk for å få det du vil.

Les også

Magnus (30) gikk fra trainee til økonomidirektør på fire år

Bæck startet på sin side for 15 år siden med å bygge kontakter som delaktig i et relativt lite miljø. De hadde til felles at de var opptatt av digitale tjenester. Han forteller at han møtte mange designere i ulike fora, og knyttet kontakter da han jobbet i San Francisco.

– Av de første fem kundene i Bakken & Bæck var tre amerikanske startups. Vi har arbeidet aktivt for å bli en del av miljøet der borte, og har gjort flere prosjekter og eventer her for å også trekke miljøet hit.

– Vi ønsker å lage digitale produkter på et høyt internasjonalt nivå. Vi ser til de beste, og sammenligner oss med de når vi skal sette standarden for hva som er godt nok, sier Bæck.

E24 gjør oppmerksom på at kandidaten Espen Sundve sitter i styret i E24 Dine Penger. Han er ansatt i VG, som eier E24. Vi minner om at Ledertalentene-konkurransen er tipsbasert, og at kåringen foretas av en uavhengig og ekstern jury.

Les også

Fra pølseselger til salgssjef: – Jeg skulle lest mer ledelseslitteratur da jeg fikk personalansvar

Les også

- Må ikke flytte til Silicon Valley for å lykkes

Les også

Gründerne som drives av mer enn bare profitt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledelse
  2. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Møttes på ledertalentene: Nå skal selskapene deres samarbeide

  2. Jan Frode Johansen tok seieren i Ledertalentene 2015

  3. Digital kjøpmann er «Årets innovatør»

  4. Startet Adams Matkasse med penger fra Lånekassen

  5. Tobias (32) er mentor for Vibeke (60)