Lange ventelister over hele landet – de fleste får nei: Tusenvis av studenter må leie bolig privat

Kampen om studentboliger til høsten er så stor at det allerede varsles avslag til de fleste søkerne. I Oslo ber SiOs boligdirektør studenter om å starte jakten i det private utleiemarkedet.

– START LETINGEN: SiOs boligdirektør Trond Bakke varsler at de må gi bolig-avslag til 4500 Oslo-studenter dette høstsemesteret. Nå oppfordrer han studenter til å starte jakten på privatmarkedet så fort som mulig.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Studentbolig-nei. – Det eneste rådet jeg har til de som ikke har søkt, er å sende inn søknad og allerede nå starte å se aktivt i det private markedet. Det blir ikke lett å få bolig til høsten, varsler boligdirektøren i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO).

Er du student og mangler tak over hodet etter sommeren? Du kan fremdeles søke om studentbolig – men får sannsynligvis nei.

Studentsamskipnader over hele landet melder om sprengt kapasitet og lange ventelister.

Les også:Stadig flere vil bli studenter

Liten sjanse. Bare i hovedstaden må 4500 studenter forberede seg å stå uten studentbolig til høstsemesteret – også de som allerede har søkt.

– Reelt sett er det liten sjanse for å få bolig fra 15. august om du ennå ikke har søkt. Det er ikke helt nytteløst å søke, men det står så mange på venteliste at det allerede kan være for sent, sier direktør i SiO Bolig Trond Bakke til Dine Penger.

Nei til tusenvis. Til nå er det rundt 3850 Oslo-studenter som står på venteliste for en studentbolig til høsten. SiO regner med tallet vil øke til 4500. Kun 3500 boliger vil bli tilgjengelige.

– Ikke alle kan få?

– Alle får ikke, det er helt sikkert. 15. august har vi fulle hus, og da vil det stå igjen rundt 4500 som ønsker bolig, men ikke får det, sier Bakke.

Dermed ligger det an til at flertallet som søker studentbolig i hovedstaden, får nei.

Les også:– Må selge leiligheten eller avbryte studiene

I hele landet. Oslo-studentene er ikke alene. Over hele landet må studenter stålsette for bolig-avslag, viser Dine Pengers boligsjekk i de største byene.

Studentsamskipnaden i Trondheim (SiT) forventer 750 ledige rom til høsten, når en nybygd studentby på Lerkendal er inkludert. Til nå teller søkerbunken 3500 studenter.

De fleste får nei. – Det kommer til å bli flere som får avslag enn tilbud, dessverre, sier Cathrine Christiansen i SiT Bolig til Dine Penger.

For de som ennå ikke har søkt, vurderer SiT sjansen for å være sikret bolig til studiestart som «svært liten», mens muligheten for å få bolig til september/oktober er «tilstede».

Nåløye. I Stavanger blir det 286 ledige studentboliger til høstsemesteret, opplyser studentsamskipnaden (SiS). Det gir et nåløye for studentene i søkerbunken:

– I fjor var det 1.250 som fikk avslag, og vi forventer et noe høyere tall i år, sier assisterende direktør i SiS Øyvind Lorentzen.

I Tromsø står det 335 studentboliger ledig etter sommeren – til 1568 studenter, som er det foreløpige søkertallet.

Det kommer nye søkere hver dag. Sjansen for å få leilighet er heller liten, men det kan enda være mulig å få hybel. Bosituasjonen er meget anstrengt, sier seniorrådgiver ved Studentsamskipnaden i Tromsø (SiTo) Inger Leiulfsrud.

Les også:Disse studiene gir best lønn

IKKE TIL NORSKE: Kommunikasjonssjef Marita Monsen ved Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) forteller at de har 1246 ledige studentboliger til høsten, men 1100 er allerede satt av til utenlandske studenter.

Prioriterer utenlandsk. I Bergen er det nesten umulig å få studentbolig – dersom du er norsk.

Til nå står 3530 på venteliste til 1246 ledige studentboliger. Nesten alle boligene er øremerket utenlanske studenter, som Studentsamskipnaden i Bergen gir boliggaranti til.

– Så langt har vi 1100 internasjonale studenter som har søkt, og som kommer til å få bolig hos oss. Det gjør at vi har få studentboliger igjen til de norske førstegangsstudentene, sier kommunikasjonssjef i SiB Marita Monsen.

Med dagens søkertall vil det stå igjen 146 boliger til norske studenter i Bergen.

– Vi har fortsatt en utfordring i Bergen med å skaffe nok boliger til spesielt de norske studentene. De internasjonale studentene har boliggaranti da de er enda mer sårbare når det gjelder å leie på det private markedet, forklarer Monsen.

Sjekk din prioritet. Også i Oslo velger studentsamskipnaden å prioritere utlenlandske studenter i køen. Det forventes at rundt 40 prosent av boligene i år vil gå til utvekslingsstudenter.

– Det er basert på en tanke om at det er vanskelig for en som kommer langveisfra å få bolig her, spesielt for en kort periode. I tillegg har Norge uttalt et ønske om mobilitet mellom landene, og vil stimulere til utveksling, sier Bakke.

Slik prioriteres studentene til SiO-boligene:

1. prioritet: De som allerede studerer og ønsker å beholde boligen sin.

2. prioritet: Utenlandsstudenter som har avtaler igjennom utdanningsinstutisjoner. Av de 3500 ledige boligene til høsten regner SiO med at utenlandsstudenter vil utgjøre 40 prosent.

3. prioritet: Nye førsteårsstudenter utenfor Oslo og Akershus, hvor de yngste blir prioritert først.

4. prioritet: Alle andre studenter, inkludert de som bor i Oslo og Akershus.

Søk uansett. Selv om sjansen for napp er liten, er det lurt å uansett søke om studentbolig dersom du er interessert. En søknad gir deg ingen forpliktslser, og får du tildelt en bolig kan du fritt velge om du vil ha den eller ikke.

Studentsamskipnaden i Trondheim forteller at hele halvparten av studentene som får tildelt studentbolig, erfaringsmessig takker nei.

Det gjør at studenter som ikke får napp i første runde, likevel kan få tildelt studentbolig senere i høstsemesteret.

Les også:Tre forsikringer du må ha som student

I Oslo minner boligdirektør Bakke om at alt håp ikke er ute, og oppfordrer interesserte studenter til å søke så kjapt som mulig:

– Det er alltid noen som søker flere steder og kan ende opp med å velge studentbolig i en annen by, eller av andre grunner takker nei og dermed frigjør plass i køen. Selv om du ikke kan regne med bolig fra 15. august, vil det fortløpende blir tildelt ledige boliger utover høsten, forteller Bakke.

Følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Start jakten på studentbolig nå

  2. Regjeringens studentbolig-satsing: Kun én av syv får studentbolig

  3. Rekordlang boligkø for studenter i Oslo

  4. 14000 studenter manglerbolig før studiestart

  5. Dette betyr statsbudsjettet for studenter