- Skogen Lund kunne utløst streik

Fellesforbundsleder Arve Bakke sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund kunne utløst streik i innspurten av meklingen i forrige uke.

- BRYTER ALLE REGLER: Fellesforbundsleder Arve Bakke er lei av at NHO-sjef kommenterer oppgjøret, og er åpen om at hun kunne utløst streik.

Roger Neumann
  • Bjørn Haugan
Publisert:

VG skrev i går at Skogen Lund tirsdag i denne uken holdt et foredrag på et lukket møte i Adecco tirsdag.

Skogen Lund sa blant annet om meklingen i hovedoppgjøret 1. april:

- En gjeng med folk satt og hekla og så på hverandre i mange dager.

Hun er oppgitt over mangelen på fremdrift og ønsker å effektivisere meklingen.

Forbundsleder Arve Bakke ledet an i forhandlingene for LO. Han har sett seg lei på Skogen Lunds mange glipper.

- Det er ikke første gangen. Under mellomoppgjøret i fjor fikk hun refs av meklingsmannen for å kommentere oppgjøret. I år måtte hun beklage etter at hun hadde uttalt seg til DN om pensjon den siste meklingskvelden.

- Måtte hun beklage?

- Ja, det var meget alvorlig. Hadde det hun sa i DN vært motpartens syn, ville jeg sendt delegasjonen vår hjem. Så skulle jeg selv sitte igjen til meklingsfristen gikk ut ved midnatt, for å varsle at det ble konflikt.

Les også

Fellesforbundet utsatte LOs pensjonskrav i to år

- Dere hadde tatt streik hvis hun hadde vunnet frem med sitt syn på pensjon?

- Ja, det hadde vi. Og når hun går ut med noe slik bare få timer før meklingsfristen utløper, bryter hun alle regler for hva man ikke skal gjøre under tvungen mekling. Hun påvirket meklingen på en utilbørlig måte. Og så kommer dette på toppen, sier han og legger til:

- Jeg er dessuten helt uenig i at vi må omorganisere måten vi forhandler og mekler på. Hun skjønner ingenting når hun sier at dette er noe hun og LO-lederen vil ordne opp i, sier Bakke.

- MENTE IKKE Å PÅVIRKE: Kristin Skogen Lund.

Jørgen Braastad

- Ikke min intensjon

Skogen Lund sier hun ikke mente å påvirke meklingen.

- Det var ikke på noen måte min intensjon å forsøke å påvirke den pågående meklingen. At en kommentar om lønnsoppgjøret som kom i en uformell prat med DN- journalisten, etter at det opprinnelige intervjuet med et helt annet tema var avsluttet, likevel kommer på trykk, er ikke bra. Når det likevel skjedde, beklaget jeg dette overfor partene som satt i mekling. Det er ingenting som tyder på at dette påvirket det endelige resultatet, sier hun.

I intervjuet som ble lagt ut på DNs nettside, avviser hun at pensjon bør være en del av meklingsresultatet.

Det endte med at det ble det, dog som en vag formulering om felles utredning.

Overrasket

LO-leder Gerd Kristiansen kommenterer hekle-mekling slik:

– Vi er noe overrasket over Skogen Lunds utsagn. Under forhandlinger og mekling er det naturlig at delegasjonene sitter og venter, for eksempel mens motparten vurderer forslag som fremsettes underveis, eller mens deler av delegasjonen forhandler om enkeltspørsmål, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

Les også

NHO-sjefen vil ikke forhandle om pensjon

Hun sier LO ikke vil kommentere Skogen Lunds uttalelser om årets oppgjør.

- Vi legger vekt på at NHO nylig understreket betydningen av frontfagsmodellen og samordningen av lønnsdannelsen for norsk økonomi. I denne har TBU, nasjonale forhandlinger og meklingsinstitusjonen viktige roller.

- Gjennom disse spares virksomhetene for mye tid og arbeid med egen lønnsfastsettelse, samtidig som en fremmer løsninger som trygger sysselsettingen. Det er opp til partene og deres forberedende arbeid hvordan forhandling og mekling blir praktisert, sier hun og legger til:

- Jeg kan dessuten presisere at vi i LO alltid er positive til å se på både gjennomføring og resultat når alle oppgjør er over.

Støtter Skogen Lund

– At det blir produsert dobbelt opp - hekling pluss mekling - burde være i NHO's ånd, mener Unio-leder Anders Folkestad.

– Selv har han ikke opplevd plagsom hekling, men det kan være mye venting. - Det er en del av jobben i sluttfasen, men det er ikke nødvendig å overdrive «ventestrategien», sier Unio-leder Anders Folkestad.

Men han støtter henne prinsipielt:

- NHO-sjefen har absolutt et poeng. Meklingsperioden kunne med fordel ha vært korta ned. I offentlig sektor er det unødig tidsbruk med en meklingsperiode på 3-4 uker - særlig etter at partene har møttes i forhandlinger i ukene før. Meklingen går mye på tomgang inntil den intensive sluttfasen - som ofte fører til at resultatet kommer på overtid.

- Vi trenger ikke frede alle tradisjoner bare fordi det er tradisjoner. Kortere tid øker ikke streikefaren. Jeg er absolutt åpen for å endre praksis. Men da må nok politikerne på banen fordi dette er også styrt av lovverk.

Publisert:

Flere artikler

  1. Full skjæring foran lønnsoppgjøret

  2. LO vil fortsatt kjempe for pensjonskrav

  3. Fellesforbundet utsatte LOs pensjonskrav i to år

  4. Brudd i lønnsoppgjøret i staten

  5. Mindre enn et døgn igjen i lønnsforhandlinger for offentlig ansatte