Nedskjæringer skremmer økonomistudentene vekk fra oljebransjen

Store kutt og frykten for nedbemanning gjør at økonomistudentene dropper oljebransjen, viser årets Universumkåring.

MINDRE POPULÆR: Etter flere år på topp ble oljegiganten Statoil skjøvet nedover på økonomistudentenes liste over drømmearbeidsgivere.
Publisert: Publisert:

Statoil har i flere år vært førstevalget til norske økonomistudenter og i fjor ønsket hele 24 prosent av landets økonomistudenter seg jobb i Statoil.

Da lå selskapet på en suveren førsteplass på noske studenters liste over drømmearbeidsgivere.

ØKONOMISTUDENT: Kaja Karinsdatter Toset ved NHH.

Etter et år med sviktende oljepris og nedbemanninger i oljebransjen, har Statoil måttet vike fra tronen til fordel for DNB, viser årets Universumkåring.

– Kuttene i bransjen kan være en mulig forklaring. Jeg tror ikke en bransje preget av permitteringer og nedskjæringer er den mest attraktive for førstejobbsøkere, sier økonomistudent og fagpolitisk ansvarlig Kaja Karinsdatter Toset i NHHs studentforening.

Hun legger til at oljeselskapene også har virket mer fraværende på karrieremesser det siste året, mens andre bransjer er blitt mer aggressive.

Søk i listene over de mest populære arbeidsgiverne her

Ikke overrasket

Administrerende direktør Tom Bolstad i Econa mener det ikke er unaturlig at økonomistudentens preferanser endres i tråd med at avisene melder om stadig flere kutt i oljebransjen.

– Det er ikke unaturlig at økonomistudenter tilpasser seg slike endringer. De har jo lært om tilbud og etterspørsel, og skjønner nok at sjansen for en god start på yrkeslivet er størst der etterspørselen etter arbeidskraft er god, sier han til E24.

Alle oljeselskapene faller på listen over økonomistudentenes drømmearbeidsgivere. Selskapet som faller mest er ExxonMobil, som er ned 8 plasser til en 67. plass i årets Universumkåring.

Bolstad mener endringene bekrefter at det er lett for økonomistudentene å velge andre bransjer.

– For de fleste av disse studentene er det ikke noe stort problem å begynne å jobbe i en annen bransje enn oljebransjen. Det er jo litt mer fleksibelt enn hvis man er utdannet som for eksempel petroleumsingeniør, sier han.

Les også

- Forsvaret har klart å få frem et preg av eksklusivitet

Ikke alene

Økonomistudentene er ikke de eneste som beveger seg vekk fra oljebransjen, også IT-studentene og til dels ingeniørstudentene dytter oljeselskapene nedover på Universum-listene.

På IT-listene er Statoil nå dyttet ned til en 5. plass. Ned én plass fra i fjor.

– Studentene vet hva de gjør når de velger studier. Oljebransjen velges bort av to grunner: De ser at oljebransjen nedbemanner, og de synes at oljebransjen ikke er grønn nok, sier professor Torger Reve ved Handelshøyskolen BI.

Til tross for lavere interesse for bransjen blant studentene tviler han på at vi har sett slutten oljeselskapene på Universumlistene.

– Oljebransjen blir ikke borte selv om det er nedskjæringer nå. De som starter oljerelaterte studier nå, vil nok likevel få gode jobber når de er ferdige. Man trenger å velge litt motkonjunkturelt, sier Reve.

Les også

Her er norske studenters drømmearbeidsgivere

IKKE OVERRASKET: Administrerende direktør Tom Bolstad i Econa.

Stenger ikke helt døren

Heller ikke Bolstad ser for seg at tilgangen på norske oljeøkonomer vil tørke ut med det første.

– Det ville overraske meg stort om det ikke også i fremtiden vil være spennende oljerelaterte økonomjobber i Norge. Dette er tross alt et område hvor vi er en stormakt i verden, sier Econa-direktøren.

Økonomistudenten Kaja Toset ved NHH er blant dem som ikke helt vil utelukke en karriere i oljebransjen, selv om lysten har falt noe det siste året.

– Fordelen med en mastergrad fra NHH er at man kan jobbe i de fleste bransjer da stort sett alle har behov for økonomer. Selv er jeg ikke sikker, men jeg utelukker ikke oljebransjen, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om