Løsning i togstreiken

Streiken er over, bekrefter riksmekler Nils Daleide. Togtrafikken skal komme i gang så raskt som mulig.

Publisert:

– De fleste togene kan gå fra mandags morgen, sier riksmekler Nils Daleide da partene kom forsinket ut til pressen.

– Det er mange som skal kalles inn fra permisjon og streik. Forhåpentligvis får vi togene på plass raskt. Jeg oppfordrer alle til å følge med på appene våre, sier NSB-direktør Geir Isaksen.

Lang helg

Løsningen kom etter 30-40 timers mekling fra fredag.

– Partene er enige om en ny tariffavtale og var enige om å be om bistand fra myndighetene om regelverksutviklingen. Det kom nylig et svar fra myndighetene som har hatt stor betydning for løsningen. Interessekonflikten er løst, sier Dalseide.

Ifølge Rolf Ringdal er den nye løsningen bedre enn et kompetansekrav som er tariff-festet.

– Vi har fått en forpliktende brev hvor myndighetene lover at den nasjonale standarden skal beskrives. Det skal gjøres en tydeliggjøring, samt en gjennomgang og endring av forskriftene som ivaretar det vi har vært opptatt av. Dette blir ikke bare en NSB-løsning, men en som skal gjelde alle på hele den norske jernbanen.

Var uenige om kompetansekrav

De siste ukene har nærmere 300 togavganger blitt innstilt hver dag som følge av streiken som har vart siden 29. september. 124 lokførere var torsdag i streik etter den siste opptrappingen onsdag. Tusenvis av togpendlere på Østlandet og ved Sørlandsbanen er berørt.

Den store striden har dreid seg om hvor lang utdannelse lokførerne skal ha krav på.

Les også

NSB permitterer 60 konduktører

Les også

Lokførerne trapper opp streiken

Publisert:

Her kan du lese mer om