De har Norges høyeste studiegjeld

Det er ingen beløpsgrense for hva du kan få i studielån. Det bruker noen for alt det er verdt. - En million hadde blitt for mye, sier Aasta Eik-Nes (24). Selv skylder hun 686.450 kroner for prestisjestudier i Skottland.

KONGESTUDIE: Å gå på samme prestisjeskole som prins William er ikke billig, men Aasta Eik-Nes (24) mener hun får en førsteklasses utdannelse for pengene. Million-lån synes hun derimot det er vanskelig å forsvare. Foto: Privat
  • Karl Wig
Publisert:

Redd for at Lånekassen stopper pengekranen når studiegjelden når nye høyder? Det er det ingen grunn til.

For høyere utdanning kan du få lån og stipend for opp til åtte studieår. I denne perioden er det ingen konkret beløpsgrense, så lenge du fyller vilkårene for støtte.

Norges høyeste

Det gjør at mange kan la Lånekassens pengekran få renne nesten ubegrenset. Noen skur den ikke av før en million har rent ut.
Her er topp 10-listene over de som skyldte Lånekassen aller mest etter avsluttede studier i 2011 og 2010 (dette er ren gjeld, fratrukket eventuelle stipender):

Kilde: Lånekassen

De absolutte gjeldsverstingene finner vi blant utenlandsstudentene, hvor topp 10-plasseringene ligger på et gjennomgående høyere nivå enn topptallene for studier tatt i Norge - rundt 200.000 kroner mer.

Fra 2010 finner vi den største sluttregningen, på nesten 1,2 millioner kroner.

LES OGSÅ:

- Unge velger studier som ikke gir jobb

Må si stopp selv

- De som har høyest gjeld har studert i USA eller Øst-Europa. Langvarige utdanninger i land med dyre skolepenger fører ofte til høy gjeld, opplyser Solbjørg Sørensen i Lånekassen.

- Noen har studiegjeld opp mot en million. Blir dere ikke bekymret for å ikke få igjen pengene?

- Lånekassens oppgave er å gi kundene de rettighetene de har og gi informasjon om konsekvensene. Kunden må ta ansvar for å vurdere om han kan greie nedbetalingen på den tiden han har til rådighet, svarer Sørensen.

Hos Lånekassen er den tiden 20 år, dersom man ser bort ifra utsettelser. Med dagens rentenivå gir det et terminbeløp på 16.367 kroner for en som sitter på en gjeld på én million.

LES OGSÅ:

Her får du betalt for å studere

Får betalingsproblemer

Lånekassen får stadig henvendelser fra personer som har problemer med å betale sin høye studiegjeld.
- De aller fleste vet jo at vi har ordinger for betalingsutsettelse og under visse vilkår også rentefritak, sier Sørensen.
Det er imidlertid ikke noen klar sammenheng mellom det å ha høy gjeld og det å slite med nedbetalingen, påpeker hun.
- De som sliter med nedbetalingen, er ofte de som ikke har fullført noen utdanning.

LES OGSÅ:

Nå sjekker Lånekassen hvor du bor

Gruer seg ikke

Aasta Eik-Nes (24) skylder Lånekassen 686.450 kroner for utdanningen hun tar i Skottland, og som hun fullfører i juni.
Da har allerede mye av det samlede lånet på om lag 800.000 kroner blitt omgjort til stipend.
Likevel gruer hun seg ikke spesielt til å starte nedbetalingen.
- Nei, ikke egentlig. Det er mye penger, men jeg har investert i en førsteklasses utdannelse og føler graden jeg tar er nyttig, forteller hun.

LES OGSÅ:

Rådyr boligdrøm for unge

Prestsjeskole

Aasta tar en spesialisert fireårig bachelor i marinefag og økologi ved prestisjefylte University of St. Andrews, hvor blant annet prins William av Wales har gått.

Skoleavgiften er om lag 120.000 kroner i året. For hele studieoppholdet utgjør dermed semesteravgiftene nær en halv million alene.

Heldigvis krymper regningen enda litt når de fireårige studiene endelig fullføres.

Visste det kostet

- Forbeholdt at jeg står i alle eksamener og får graden min i juni, ender jeg opp med å skylde rundt 500.000, forteller 24-åringen.
Hun visste på forhånd at utenlandsstudiene ikke ville bli billige.
- Men jeg visste også at marineforskningssenteret her er et av de beste i Storbritannia. Og med et internasjonalt miljø får man et uvurderlig nettverk og kontakter rundt om i verden, sier Eik-Nes.

LES OGSÅ:

Slik får du mest ut av «nye» Facebook

Når en grense

Hun er likevel klar på at det kommer til et punkt hvor utenlandseventyret koster mer enn det smaker. At noen ender opp med å skylde nær millionen, synes hun er lite forsvarlig.

- Jeg kunne aldri gamblet på en million i lån, det hadde blitt for tungt å betjene. Gjelden jeg har nå gir bekymring nok, sier 24-åringen, som sikter mot å jobbe i Storbritannia eller USA etter studietiden.

Øker mest

I 2011 var snittgjelden etter avsluttede utenlandsstudier 405 782 kroner.

Som Dine Penger skrev i påsken

, har denne snittgjelden hatt en langt brattere økning de siste årene enn den typiske sluttregningen for studier tatt i Norge.

Årsaken er at Lånekassen ikke lenger spanderer like mye av skolepengene ved de utenlandske utdanningsstedene. Studentene må punge ut mer fra egen lomme.

I dag betaler utenlandsstudenten i snitt 80 prosent mer for utdannelsen enn studenter som holder seg i Norge.

- Kan lønne seg

- Jeg håper og tror personen som har én million i studielån har fått en fantastisk spennende utdannelse! utbryter ANSA-president Kristiane Roe Hammer i organisasjonen for norske studenter i utlandet.
Hun mener gjelden man pådrar seg alltid må veies mot utbyttet man får.

- Det er alltid trist å høre om folk som pådrar seg mye gjeld. På en annen side er det også trist å høre om de som gir opp plassen på Harvard eller Yale fordi det er dyrt. Mange av prestisjeskolene i utlandet kan være en svært god investering selv om de er kostbare, mener hun.

LES OGSÅ:

Så mye kan du låne

Skjeldenhet

På Harvard koster det 250.000 kroner i året å studere. I likhet med Lånekassen trekker Roe Hammer frem USA som et land hvor skolepengene utgjør spesielt mye.
Hun påpeker likevel at million-regninger for utenlandsstudier er uvanlig og hører unntakene til - også i USA.
- I de fleste tilfeller kommer million-regningen etter studier på slike prestisje-universiteter, hvor man i

tillegg

har tatt flere grader. Man kan gjerne ta en hel utdannelse i USA uten å sitte med mer enn 600.000 i lån, beroliger Roe Hammer.

Stipend betinger

For å ta høyde for riktig gjeldsbelastning mener Solbjørg Sørensen i Lånekassen det er viktig å forstå at stipend først gis som lån, og ikke er noe man automatisk kan regne med at man får:

- Det er viktig å være klar over at stipendet er resultatbasert, og at støtten blir stående som lån hvis du ikke består det du har planlagt. Videre vil naturlig nok en kronglete vei til en utdanning ofte føre til høyere lån, avslutter hun.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Studentliv

Flere artikler

  1. - Utenlandsstudenter blir svarteper

  2. Derfor drukner de i studiegjeld

  3. Forbrukerøkonom advarer: – Bør få temmelig god inntekt: Slik fikk de en million i studielån

  4. – Flere måtte avbryte studiene

  5. Siste frist for å søke stipend