Skjalg B. Vold Grafikk: Hans Jørgen Myrvang Ro

Fem tips til gründere

Jeg var overbevist om at nettsalg var fremtiden, men slet med å finne produkter kundene ville ha. Her er fem råd jeg gjerne skulle gitt meg selv da jeg startet opp for 12 år siden.

 • Silje Landevåg
  Silje Landevåg er gründeren bak nettsuksessen Getinspired.no. Nå bygger hun seg opp som investor.
Publisert:
I sjefsstolen
Hver mandag deler noen av Norges fremste næringslivsledere og gründere erfaringer og tanker fra sin karriere og hverdag. Teksten gir uttrykk for skribentens holdning.

Suksess skjer ikke over natta. Jeg solgte alt fra trenings-DVDer, yoga utstyr, duftlys og te i nettbutikken min. Du skulle sett leiligheten min - den var overfylt med usolgte varer. I desember 2010 var både pengene og motet borte.

Jeg var overbevist om at nettsalg var fremtiden, men slet med å finne produkter kundene ville ha. Gjennombruddet kom i 2011 da jeg traff blink på treningsklær for kvinner, og i august fyller nettbutikken  Get Inspired 12 år.

Nå har jeg solgt deler av selskapet og er vei inn i gründerfasen på nytt. Denne gangen med investeringsselskapet Do It With Passion by Silje, der vi skal investere med hjerte og hjernen, og være en aktiv eier som bidrar med kapital og markedskompetanse.

På vei inn i den nye fasen vil jeg dele fem gründerråd som jeg gjerne skulle gitt meg selv da jeg startet opp.

 1. Skriv en forretningsplan og gjør en markedsundersøkelse for å se om det er behov for produktet ditt. Det finnes maler på nett du kan følge. Du trenger ikke å skrive sidevis, men jobb deg gjennom punktene. Planen kommer til å endre seg mye underveis, så se på det som et arbeidsdokument. Sjansen for å lykkes er mye større om du gjør et grundig forarbeid. Sett deg tydelige mål og stak ut kursen. 
 2. Skaff deg en skikkelig god selger, om du ikke selv er det. Det hjelper ikke å ha verdens beste produkt, om ingen vet om det. Vi var tidlig ute med å fokusere på digital markedsføring og vi var opptatt av at all markedsføring skulle være lønnsom. Målet var å bygge Get Inspired til å bli en influenserbedrift, der vi daglig kommuniserte med målgruppen vår gjennom sosiale medier.
 3. Frigjøre tid og oppgaver når ting går bra, slik at du kan ta fatt på nye prosjekter. I årevis var broren min og jeg «poteter». Vi var med på varemottak, pakket varer og snakket med kundene. Første stillingen jeg delegerte bort var daglig leder. Nettopp fordi det var feil bruk av mine ferdigheter å ha ansvar for drift, når jeg er best på forretningsutvikling og markedsføring. Sett sammen et team som kompletterer deg og gi folk tillit og mulighet til å utvikle seg. 
 4. Vær tett på drift og ha tydelige mål. Selv om det er viktig å gi ansvar og delegere oppgaver, må du ha forståelse og oversikt over hele bildet. Alt fra økonomi, markedet, logistikk og trender. Ha tydelige mål som alle har eierskap til. Målene må repeteres ukentlig. Det er viktig at hele teamet jobber sammen i riktig retning og har forståelse for alle arbeidsoppgaver som gjøres. Sørg for jevnlig evaluering sammen.  
 5. Jobb og privatliv henger ofte sammen. For en gründer kan jobben fort bli altoppslukende da den også er hobbyen. Jeg anbefaler å ha en forventningsavklaring med dine nærmeste i forkant og evaluere underveis. Du vil trenge støtte og heiarop både på oppturer og nedturer. For det vil bli begge deler. Avklar hvordan det praktisk skal fungere hjemme. Det må være rom for raushet, gi og ta og kanskje kan det være lurt med et par ekstra hender som kan hjelpe til innimellom. Begge foreldrene mine har vært eksemplarisk til å stille opp.

Listen over råd er selvsagt ikke utfyllende. Du kommer til å gjøre feil, men mange kan unngås ved å lytte til dem som kjenner deg godt, eller som har gått opp en lignende løype før deg. Lykke til!

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. I sjefsstolen
 2. Gründere
 3. Get Inspired

Flere artikler

 1. «Nå må du komme i gang, ellers tar jeg ideen»

 2. Silje Landevåg: - Jeg investerer med hjertet

 3. Betalt innhold

  Gründerdrøm? Slik gjør du deg attraktiv for investorer

 4. Betalt innhold

  Nedringes av ivrige studenter: – Det er en voldsom interesse

 5. Betalt innhold

  Hun skal styre Grieg-familiens milliardbutikk i Rogaland