Tillitsvalgt i Statoil etter nye kutt: – Rart at man går ut med et så høyt tall

Konserntillitsvalgt i Statoil, Bjørn Asle Teige, er overrasket over det store kuttet i oljegiganten. 

OVERRASKET: YS-leder Bjørn Asle Teige (innfelt), er overrasket over at Statoil-kuttene er så høye.

SAFE / Harald Pettersen, Statoil
 • Sophie Lorch-Falch
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det er litt overraskende at tallene er så høye. Selskapet er i vekst og bygger ut nye felt. Vi har fire felt, inkludert Johan Sverdrup, under utbygging, pluss et par andre prosjekter på lengre sikt. I en slik fase er det nesten rart man går ut med et så høyt tall. Det var 2.300 i fjor høst, så er det nesten ytterligere 2.000 til, sier YS-leder Bjørn Asle Teige til E24.

Han omtaler størrelsen på kuttet som «et forferdelig tall».

– Summen av dette er hvordan man skal ivareta den sikre driften samtidig som Statoil skal vokse. Det er der logikken knekker.

Les også

Statoil bekrefter kutt på opp mot 2.000

– Svakt av Statoil-ledelsen

Tirsdag morgen kom tallet Statoil-ansatte har ventet på i flere måneder. Mellom 1.100 og 1.500 fast ansatte må gå innen utgangen av 2016, i det som kalles «den neste fasen av effektiviseringsprogrammet» i selskapet.

I tillegg skal ytterligere 525 innleide konsulenter fjernes.

– Vi beklager behovet for ytterligere reduksjoner, men forbedringene kreves for å styrke Statoils konkurransekraft og sikre vår fremtidige verdiskapning, sier Anders Opedal, konserndirektør for drift (COO) i Statoil, i en melding.

– Ikke informert før nå

Kuttene og tiltakene er besluttet i dialog med de tillitsvalgte i selskapet, opplyser Statoil-ledelsen.

Men Teige forteller at selve tallet har Statoil kommet frem til alene.

STOR USIKKERHET: Leder i SAFE, Hilde-Marit Rysst, forteller at usikkerheten blant de ansatte i Statoil har vært stor.

Audun Braastad

Resultatet av analysene som ligger til grunn for antallet som skal kuttes, er blitt hemmeligholdt for de ansatte frem til nyheten lakk ut i Dagens Næringsliv lørdag, ifølge ham og Tekna.

– Alle har ventet på hva som er omfanget og rekkevidden. Alle har også visst hva som pågår, så ventetiden er alltid vanskelig. Spesielt gjelder dette når analysene er hemmeligstemplet for ikke å skape spekulasjoner. Men dess lengre tid det går, jo større er sannsynligheten for at informasjonen kommer på avveie og lever sitt eget liv, sier Teige, og sikter til lørdagens oppslag i DN.

Les også:Slik har oljebransjen blitt rammet av oljeprisfallet

– Det er beklagelig at bedriften ikke har fortalt om prosessen forløpende. Jeg har sagt hele tiden at ledelsen må komme ut med noe. Oljeanalytiker og andre mener så mye om hva som foregår i Statoil. I stedet må Statoil stå rak i ryggen og forklare hvorfor de gjør som de gjør. Det er svakt av dem ikke å være mer direkte og korrekte i informasjonen, sier han.

Les også

Statoil-tillitsvalgte: – Vi er helt utslitte

– Positivt tegn

Safe-leder Hilde-Marit Rysst forteller at fagforeningene er opptatt av tillitvekkende kommunikasjon mellom de ansatte og ledelsen fremover.

– Jeg ser at Statoil svarer at de har tenkt til å følge reglene med at man skal se på oppgavene først, og så kommer den enkelte avdeling til å se hvor mange det blir. Det er et positivt tegn og en klar forventning fra oss at det skal foregå på den måten. De har signalisert et veldig høyt antall, og forventningene blir i den størrelsesordenen. Det er alltid vanskelig for våre ansatte at det kommer så store tall fra ledelsen. Da blir man bekymret og snakker i korridorene, sier Hilde-Marit Rysst, leder i Safe til E24.

Hun forteller at fagforeningene vil jobbe for reell medbestemmelse og reelle forhandlinger med ledelsen fremover.

– Man vil merke i praksis at antatt kutt og gjennomføringen av kuttene ikke er kommet frem på bakrommet. Det kommer frem når man ser på oppgavene. Kuttene må være formålstjenlig med oppgavene som skal kuttes.

Les også

Tillitsvalgte: – Flere kuttrunder i Statoil

– Skuffet over utbyttepolitikken

Teige er spesielt skuffet over Statoil-styret og eierne, som med solid flertall stemte ned forslaget under generalforsamlingen i mai om å halvere utbyttet fra 24 til 12 milliarder kroner.

Det var Statoil-ansatte som la frem forslaget. Staten har 67 prosent av eierskapet og stemte ned forslaget.

– Vi er skuffet over utbyttepolitikken. Det handlet om å holde igjen 12 milliarder. Vi er skuffet over styret at holder på sånn, og eieren ikke kutter. Det er en stor skuffelse at de skal ha like mye uansett hvordan verden ser ut, sier Teige.

Lars Olav Grøvik, hovedtillitsvalgt for ingeniørene i Statoil, sier til E24 at han foreløpig ikke har en kommentar til tirsdagens nyheter.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Statoil tilbyr nye sluttpakker

 2. Betalt innhold

  Equinor-fagforening ser seg om etter nytt forbund

 3. Betalt innhold

  Kritisk til Equinor-utbrytere

 4. Statoil-ansatte bekymret etter brann og lekkasjer på plattformer

 5. – Kraftig økning i oppsigelsessaker