Har gullpensjon fra Statoil - får jobbe med Statoil-prosjekter

Hver måned mottar de en gullkantet utbetaling fra Statoil. Samtidig har de viktige jobber i Oljedirektoratet.

JOBBET HER: Statoils hovedkontor i Stavanger.

Kent Skibstad
Publisert: Publisert:

VG kan i dag vise at fem eks-Statoil-ansatte jobber i Oljedirektoratet. Der hever de full lønn – i tillegg til tidligpensjonen fra Statoil. De fem står oppført med inntekter på mellom 1,4 og 1,9 millioner i skattbar inntekt for 2014.

Fem andre jobber i Petroleumstilsynet, fire av dem er over 67 år og dermed over på normal pensjon fra sin gamle arbeidsgiver.

Petroleumstilsynet nekter å fortelle hvem disse personene er, og overfor VG argumenter pressetalsmann Øyvind Midtun med at «dette dreier seg om privatøkonomiske opplysninger».

Gullkantet tidligpensjon

Med både tidligpensjon og nye godt betalte jobber utgjør de ti også en økonomisk elite innenfor offentlig oljeforvaltning:

Gjennom to nedbemanninger har de ti personene VG i dag omtaler, sluttet i den den delstatlige oljegiganten Statoil.

Men de gikk ikke tomhendt: Alle fikk med seg en lukrativ ordning med tidligpensjon, som varer frem til ordinær Statoil-pensjon overtar.

Les også: Nærmere 25.000 oljejobber borte

Rundt 2 000 ansatte i daværende StatoilHydro takket ja til tilbudet til ansatte over 58 år: Tidligpensjon på 70 prosent av lønna frem til fylte 67 år, deretter pensjon som om de hadde jobbet som vanlig.

Det var ingen begrensninger på å ta seg jobb i andre bedrifter, og det gir heller ingen reduksjon i pensjonsutbetalingene.

I 2014 fikk ansatte mellom 58 og 62 år igjen tilbud om tidligpensjon, denne gangen med 66 prosent lønn frem til ordinær pensjonsalder.

Les også: Kirketopper refset Statoil, eier selv aksjer i selskapet

MOTTAR STATOIL-PENSJON: Direktør Øyvind Kirkhus i Oljedirektoratet.

Oljedirektoratet

Statoil viktig klient

Den økonomisk lukrative ordningen er ikke den eneste dobbelheten som oppstår:

Fordi Statoil er den suverene giganten på norsk sokkel må de fem jobbe med prosjekter som får konsekvenser for deres tidligere arbeidsgiver, og bedriften som sørger for deres egne pensjoner.

Øyvind Kirkhus gikk fra Statoil til 2014. Etter noen måneder ble han underdirektør for Utbygging og drift i Barentshavet – et viktig satsingsområde for Statoil.

Han har hatt flere runder internt om eventuelle bindinger til sin tidligere arbeidsgiver:

– Jeg har ansvar for Barentshavet, og jeg møter jevnlig min gamle arbeidsgiver i saker. Selv om jeg ikke har jobbet direkte med disse sakene i Statoil kan det oppstå potensielt vanskelige situasjoner. Vi har derfor tatt runder med ledelsen i Oljedirektoratet og i Statoil og adressert disse tingene, og tilbakemeldingene er at de ikke ser på dette som problematisk, sier Kirkhus.

Les også: Statoil snur om gratis kaffe

Uaktuelt å takke nei

Et av argumentene er at det er lite rom for solospill:

– Det er ikke jeg som tar beslutninger alene, vi er en stor ledergruppe med stor åpenhet, og hvis det skulle gå i retning av at man legger mer vekt på interessene til en tidligere arbeidsgiver ville det blitt plukket opp av min overordnede, sier Kirkhus.

Han er åpen på at ordningen er svært god økonomisk:

– Jeg tenker at jeg var veldig heldig som fikk denne muligheten. Det var flaks, og jeg er dermed i en fantastisk heldig økonomisk situasjon i en vanskelig tid for bransjen.

– Var det aktuelt å si fra seg pensjonen fra statseide Statoil da du fikk jobb i statlige Oljedirektoratet?

– Nei, det var aldri noe tema som kom opp, sier Kirkhus.

En annen med dobbel inntekt er Inge Martinius Tappel. Han sier han ikke ser noe problematisk ved å motta pensjon fra Statoil samtidig som han jobber som sjefsingeniør i Oljedirektoratet.

– Nei, jeg gjør ikke det.

– Melder du deg inhabil i saker som omhandler store Statoil-utbygginger?

– Nei, det har ikke vært en problemstilling, men jeg vil ikke kommentere enkeltsaker. Vi følger direktoratets regler knyttet til fortrolighet og innsidehandel.

Les også: Jensen beskylder Støre for oljevingling

Ikke dårlig pakke

Han sier det er ganske behagelig å ha dobbelt lønn.

– Det var ikke noen dårlig pakke vi ble tilbudt i 2007; den var så bra at de fleste tok den. Jeg var den gangen 58 år og begynte samme år i Oljedirektoratet.

Han sier hans karriere også begynte i direktoratet, fra 1976 til 1992, da han begynte i Statoil.

Tappel sier at direktoratet har innført en ordning som gjør at de ansatte ikke lenger kan sitte på aksjer i relevante selskaper.

– Det innebærer at jeg vil selge mine aksjer i Statoil i løpet av det neste halve året.

Pressekontakt Bjørn Rasen i Oljedirektoratet sier at de ikke legger seg opp om deres ansatte har tidligpensjon fra andre arbeidsgivere:

– Det er ikke en sak for oss. Vi ansetter folk som søker jobber hos oss, og går etter de beste hodene uavhengig av om de er førtidspensjonerte fra andre arbeidsgivere, sier Rasen.

– Synes dere det er problematisk at disse får dobbelt betalt i en tid der mange i bransjen er uten jobb?

– Det er riktig at det er mange som er uten jobb i bransjen, man snakker om 22-25 000. Og det er riktig at disse har tidligpensjon fra en annen arbeidsgiver og lønn hos oss, sier Rasen.

Taus

Han opplyser at Statoil er involvert i rundt 80 prosent av porteføljen på norsk sokkel, så et flertall av de ansatte kommer ofte i befatning med prosjekter der Statoil er part. Rasen mener likevel faren for rollekonflikter er liten:

– Vi er en faglig rådgiver til Olje- og energidepartementet. Det er ulike team som utreder saker i direktoratet, og anbefalingene legges fram for en samlet ledelse, og etter oversendes deretter til Olje- og energidepartementet. Disse rutinene utelukker solospill, enkeltpersoner i Oljedirektoratet tar ikke beslutninger om viktige forhold på norsk sokkel, sier Rasen.

Ole Svein Krakstad har også begynt i Oljedirektoratet, og jobber nå som rådgiver innen reservoarer. Han har ingen lederstilling, og vil ikke snakke om dobbeltrollen:

– Jeg har ingen kommentarer til denne saken, og er ikke interessert i å snakke om det, sier Krakstad til VG før han henviser til ledelsen i OD for kommentarer.

I tillegg til de fem i Oljedirektoratet er det også fem ansatte i Petroleumstilsynet som har tidligpensjon fra Statoil. Der er det normalt to års karantene for å «tilrettelegge grunnlaget» eller «ta avgjørelse» i saker hvor tidligere arbeidsgiver er part. Dette kan reduseres til ett år i spesielle tilfeller.

Heller ikke i Petroleumstilsynet har tidligpensjonsutbetalingen fra Statoil betydning for lønnsnivået.

Les også

Statoil-oppsagte i USA måtte gå på dagen

Les også

Frykter enda flere Statoil-jobber går til Polen

Les også

Statoil blar opp milliardbeløp for norsk boligrigg til Johan Sverdrup

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Flere Statoil-pensjonister jobber i Oljedirektoratet

 2. Betalt innhold

  Flere Statoil-pensjonister jobber i Oljedirektoratet

 3. Betalt innhold

  Oljebyråkrater kan heve gullpensjon

 4. Millioner i fallskjerm til de som vil slutte i Statoil: Statoil tilbyr gullpensjon til 58-åringer

 5. Betalt innhold

  Kyllingstad slakter Statoils gullpensjon