Advokat om feilopplysninger på CV: – Dette kan skade troverdigheten både til Brekke og Telenor

Å pynte bevisst på en CV kan gi grunnlag for oppsigelse, sier eksperter. Telenor-sjef Sigve Brekke innrømmer at en grad han aldri fullførte, sto på CV-en hans i flere år, men avviser bevisst juks.

INNRØMMER FEIL: Konsernsjef i Telenor, Sigve Brekke, har aldri fullført en grad ved Høyskolen i Telemark.

Heiko Junge/NTB Scanpix
  • Victoria Armstrong
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

– I denne saken med Vimpelcom og Telenor er nettopp dette med troverdighet og tillit nøkkelord, sier administrerende direktør Trygve Moe i Raadgiverhuset til E24.

– Så dette er store riper i lakken hans og kan skade troverdigheten både til Brekke og Telenor, slik at politikerne kanskje vil stille spørsmål ved om det er andre ting han ikke har sagt. Han kan få et troverdighetsproblem.

Se hvordan Brekke forklarer saken her.

Les også

Slik forklarer Brekke CV-klusset

Jobbekspert Helene Tronstad Moe sier til E24 at å jukse med CV-en er alvorlig i alle tilfeller, men spesielt i stillinger det knyttes stor grad av tillit til.

Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Les også

Telenor-sjef beskyldt for CV-juks: Innrømmer feil

– Lederstillinger handler om tillit. Og hvis man ikke har den tilliten, kan det få korthuset til å rase. Selv om man beklager etterpå, er skaden gjort. Omfanget av pyntingen vil imidlertid ha litt å si for konsekvensene.

Avviser juks

ALVORLIG: Jobbekspert Helene Tronstad Moe sier det er spesielt viktig at man har tillit til ledere.

Markedshøyskolen

Torsdag formiddag bekrefter Telenor at konsernsjef Sigve Brekke ikke har noen grad fra Høyskolen i Telemark. Dette etter at Kapital omtaler at Brekke i flere år har oppført en slik bachelorgrad fra høyskolen på sin CV.

Brekke opplyste først til Kapital at han hadde graden, men at han hadde oversatt feil da han skulle skrive dette på engelsk. Senere har Telenors informasjonssjef Atle Lessum gått ut og uttalt at det allikevel ikke stemmer at han har bachelorgraden fra Høyskolen i Bø.

– Fakta er at han ikke er høyskolekandidat fra Høyskolen i Bø, sier Lessum til E24.

Han avviser bevisst juks, men sier at Brekke har 38 av 40 nødvendige vekttall for å få graden, og at en droppet semesterprøve er det som mangler.

– Grunnen til at han svarte som han gjorde til Kapital, er fordi at dette er for 31 år siden, og han husker ikke om han leverte oppgaven eller ikke.

Brekke har foreløpig selv ikke uttalt seg om saken, med unntak av meldingen som gikk ut via kommunikasjonstjenesten i Telenor og i Kapital-saken – hvor han altså sier han har graden, men har oversatt feil på sin CV.

Les også

Vimpelcom-knekk for Telenor-aksjen: Nå kan selskapet bli utestengt av Storebrand

– Juks er juks

E24s Jobbeksperte Svànaug Bergland

Ida Hanstad

– Det er sannsynligvis noen som vil mene at Brekke må gå av på grunn av denne saken, sier jobbekspert Svànaug Bergland, partner i Narum Gruppen, til E24.

– Noen vil kanskje også bruke en slik sak til å få oppmerksomhet rundt denne omstridte rekrutteringen igjen. Jeg mener det er såpass mange «formildende omstendigheter», som viktigheten av utdanningen og tidsaspektet blant annet, som gjør at det isolert sett etter min mening ikke er god nok grunn til å fjerne ham. Men det bør ikke dukke opp flere slike «unøyaktigheter».

Les også

Disse kalles inn til ny VimpelCom-høring

Bergland mener denne saken setter troverdigheten på dagsorden.

– Juks er juks – uansett når og hvordan det jukses. Det gjør dette til en alvorlig sak. Hvorvidt oppføringen i CV-en var en bevisst handling i sin tid da CV-en ble utviklet, eller om det er snakk om «slurv og slendrian», er i utgangspunktet uinteressant. Det er troverdigheten som settes på dagsorden, særlig når det dreier seg om en person i en så viktig og eksponert stilling. Hva annet kan det være grunn til å tvile på? Er det andre viktige detaljer som det er slurvet med, spør hun.

I Narum Gruppen jobbes det daglig med bistand til ledere i utvikling av CV-er.

– CV-er må være 100 prosent korrekte og etterrettelige, påpeker Bergland.

- KAN SKADE TROVERDIGHETEN: Administrerende direktør Trygve Moe i Raadgiverhuset.

Raadgiverhuset

– Utdanning oppført i CV-en må kunne dokumenteres med vitnemål; det kan ikke være tilfellet i denne saken. Man spør seg om det finnes noen «medskyldige» her som ikke har oppdaget denne mangelen, sier hun.

Har han løyet?

– Isolert sett så er ikke dette så veldig alvorlig. Dette er jo ikke vesentlig for stillingen hans hvorvidt han har en bachelor eller ikke, eller om han mangler to poeng på en grad, sier administrerende direktør Trygve Moe i Raadgiverhuset, som blant annet driver med rekruttering, til E24.

– Han har jo fått denne stillingen på grunn av sin bakgrunn og hva han har levert tidligere, og det må ikke undergraves. Men det som gjør dette politisk er hvorvidt han har løyet om det eller ikke.

Moe mener det var uheldig av Brekke ikke å imøtekomme opplysningene allerede i intervjuet med Kapital.

– Jeg tror de fleste mennesker husker hvilke skoler de har gått på og hvorvidt de har tatt den utdannelsen eller ikke. For meg virker det lite troverdig at han ikke husker. Mannen er ikke dum. Man får ikke en av Norges feteste stillinger, konsernsjefstillingen i Telenor, om man ikke er smart. Han påberoper seg dumhet ved å si at han ikke husker, sier han.

KAN FÅ KONSEKVENSER: Advokatfullmektig Liss Sunde sier CV-pynting kan være grunnlag for sparken.

Advokatfirma Ræder DA

– Dersom Brekke i intervjuet med Kapital hadde innrømmet feilen, ville han nok kommet bedre ut av dette. Det er aldri feil å være ærlig. Prøver man å skjule ting, blir man før eller siden avslørt, og da blir man tatt med buksen nede, og det er innmari surt.

– Lite tillitvekkende

Advokatfullmektig Liss Sunde ved Advokatfirma Ræder sier til E24, på generelt grunnlag, at uriktige opplysninger om utdannelser og arbeidserfaring kunne gi arbeidsgiver saklig grunnlag for oppsigelse.

Hun sier det finnes flere eksempler på personer som har mistet jobben på dette grunnlaget.

Les også

Permittert Telenor-leder: – Riktig for meg å tre ut av ordinært virke i selskapet

– Hvorvidt man har grunnlag for å si opp vedkommende, vil avhenge av flere forhold. Det sentrale er hvor viktige de opplysningene som har blitt løyet om er for stillingen det er snakk om.

Til DN sier stortingsrepresentant Øyvind Korsberg, som også er medlem av næringskomiteen, at det er lite tillitvekkende at Brekke har opplysninger på CV-en som ikke stemmer.

I tillegg kaller Korsberg Telenors begrunnelse for misforståelsene «en syltynn bortforklaring».

Les også

Giske: – Telenor-ledelsen ville helst være i fred

Både Korsberg og andre intervjuede medlemmer i komiteen sier til avisen at det bør være opp til styret å avgjøre om dette er alvorlig nok til at det bør få konsekvenser for Brekke som Telenor-sjef. Else-May Botten (Ap) mener derimot ikke at feilen er alvorlig nok til at den bør få konsekvenser for Brekke.

– Det kunne sikkert vært verre ting å gjøre. Det innebærer ikke noen katastrofe, sier Botten til DN.

Les også

Telenor-Brekke får ros for handlekraft

Telenor har vært under hardt vær den siste tiden som følge av Vimpelcom-saken. Flere norske næringslivstopper har blitt kalt inn til høring på Stortinget i desember, Brekke inkludert.

Les også

Telenor-sjef beskyldt for CV-juks: Innrømmer feil

Les også

– Kontrollkomiteen vil kalle inn Jo Lunder til høring

Les også

Telenor-klage på rekordbot avvist

Flere artikler

  1. Telenor-sjef beskyldt for CV-juks: Innrømmer feil

  2. Slik forklarer Brekke CV-klusset

  3. Finansnestor mener Sigve Brekke bør gå av

  4. Annonsørinnhold

  5. Telenor-styret: Brekke oppga korrekt CV

  6. Her er Telenor-sjefens CV-feil