IKT-fag og helsefag får to tredeler av regjeringens 4.000 nye studieplasser

IKT-fag og helse- og sosialfag får til sammen 2.600 av regjeringens 4.000 nye studieplasser kommende høst, som ble lagt fram i revidert nasjonalbudsjett.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier regjeringen har fordelt penger til 4.000 studieplasser på områdene den mener Norge har størst behov for i fremtiden.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Rekordmange har søkt seg til universiteter og høyskoler i år. Behovet og ønsket om mer utdanning møter vi nå med 4.000 nye studieplasser allerede til høsten. Disse studieplassene har vi valgt å styre ganske stramt inn mot fagområder vi vet arbeidslivet har stort behov for kompetanse innenfor, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Forutsetningen for å få studieplassene er at de opprettes kommende høst. Studieplassene går til områdene der det er stort behov for kompetanse i årene fremover, heter det i pressemeldingen.

IKT-fag (cirka 1.500), helse- og sosialfag (cirka 1.100), juridiske og økonomisk-administrative fag (cirka 800) og lærerutdanning (cirka 550) er de fire fagområdene som tar opp de aller fleste plassene. I tillegg opplyses det om at animasjon, utøvende musikk, film og kunst får om lag 20 studieplasser.

Regjeringen gir også midler til 250 rekrutteringsstillinger.

– I årene som kommer, trenger vi flere smarte hoder som kan finne nye løsninger på nye utfordringer. Nye rekrutteringsstillinger bidrar til at flere får en fot innenfor akademia, og at vi opprettholder den langsiktige forskningsaktiviteten. Det skal også bidra til å bygge fagmiljøene og styrke satsingen på forskningsbasert utdanning, sier Asheim.

Fordelingen av studieplassene er med forbehold om Stortingets behandling av årets revidert nasjonalbudsjett.

Les også

Krever flere studieplasser etter rekordår: – Blir som å gå baklengs inn i fremtiden

Les også

Trenger du oversikt? Her er det viktigste fra revidert nasjonalbudsjett

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. studier
  2. Henrik Asheim

Flere artikler

  1. Katja (18) dropper friårplaner og går rett på studier: – Det ble for usikkert

  2. Betalt innhold

    – Livet blir satt litt på pause

  3. Nok et rekordår for høyere utdanning

  4. Disse studiene er vanskeligst å komme inn på

  5. Utdanning og kompetanse er veien ut av krisen