Les tipsene fra hodejegerne: Slik blir du headhuntet

Drømmer du om å bli jaktet på i jobbmarkedet? Hodejegerne avslører hva som får dem til å kjempe om deg.

BLI ATTRAKTIV: Vil du bli nedringt av jobbtilbud? Da må du gjøre en god jobb der du er og bli lagt merke til av de riktige folkene, ifølge hodejegerne.
Publisert: Publisert:

Hodejegerne jakter etter kloke mennesker. Men hvordan skal du få jegerne til å forstå at ditt hode er verdt å jakte på?

Partner i ISCO Group, Ole Petter Melleby, beste tips er hardt arbeid:

– Hvis du "står opp tidlig om morgenen" og gjør en innsats utover det du blir bedt om, da skiller du deg allerede ut i mengden, sier Melleby.

Ifølge han er evnen til å arbeide hardt, viktigere enn talent.

– Dersom du hele tiden anstrenger deg for å gjøre arbeidsoppgavene enda litt bedre, samtidig som du har en åpen og positiv innstilling, er det større sjanse for at du vil bli lagt merke til av de rundt deg, og således blir hørt om av et rekrutteringsbyrå.

LES OGSÅ: Slik avslører du juks med vitnemål og CV

Kjent merkevare. Et tips til mennesker som er tidlig i karrieren, er å arbeide for organsiasjoner som står for noe, og hvor du blir stilt krav til, ofte er dette organisasjoner med en kjent og sterk merkevare.

– Dersom du velger en organsiasjon med et godt renomme, vet vi at der er det andre flinke folk, som du har lært av. Det øker sannsynligheten for at vi tror at du også er flink og at du dermed blir fanget opp av radaren, sier Melleby.

Et annet tips er å oppsøke nye arenaer:

– Forsøk å utvide bekjentskapskretsen din. Du kan dra på konferanser, engasjere deg i firvillig arbeid, eller på annet vis oppsøke mennersker du ikke før har møtt,, sier Melleby.

LES OGSÅ: Her finner du jobbene

Synlig på nett. Hodejegeren påpeker at det er viktig å gjøre seg synlig på nett.

– Men alt med måte; dropp navlebeskuende skravling på blogg og twitter. Roper du "ulv, ulv" mange nok ganger, er det ingen som gidder å høre på deg. At du skriker høyest, betyr ikke at du farer med gull, sier Melleby, snarere tvert om.

– Vi er hellig overbevist om at LinkedIn er den beste arenaen for å skape et profesjonelt nettverk, sier Melleby.

Men pass på å holde profilen oppdatert:

– Vi legger fort til side en lite sexy og oppdatert profil. Vi har mer tro på at det å ringe mennesker som gir inntrykk av å holde seg oppdatert i større grad kan være aktuelle kandidater, sier Melleby.

LES OGSÅ:Dette bør du tenke på i jobbjakten

Ikke bråk. Geir Lynne, som er daglig leder og hodejeger i Raadhusgruppen sier det det være en felle å skrike ut i alle forum:

– Som hodejeger ønsker jeg å finne den beste. Jeg er ikke sikker på at det er de beste som gjør seg mest synlig. Det er ikke alle flinke som liker å gi seg til kjenne, sier Geir Lynne, som er daglig leder og hodejeger i Raadhusgruppen.

– Det er mange måter å være synlig på, men vær forsiktig med å være for synlig. Jeg vil helst ha den som sitter godt i stolen og som ikke ønsker å skifte jobb. De finner man ikke alltid på LinkedIn, tilføyer han.

LES OGSÅ: Slik får du ny jobb når du er senior

Bygg renommé.Ifølge hodejegeren er det beste tipset til en som ønsker å bli headhuntet - å bygge et renommé.

– Dersom man skal øke sine sjanser for å bli headhuntet må man gjøre en god jobb der man er og bli lagt merke til av de riktige folkene, sier Lynne.

Hodejegeren forteller at de bruker tid på å snakke med folk i miljøet og bransjen, gjerne konkurrenter, kunder - og ber dem håndplukke dyktige og flinke folk.

– Når bedrifter først bruker penger på hodejeger er vår oppgave å hjelpe dem å finne kandidater som de selv ikke har klart å finne. Da blir det litt for lettvint å søke utfra Facebook eller LinkedIn. Da går vi mye mer på renommé, sier Lynne.

Dersom man ønsker å bli attraktiv for en hodejeger, mener han man bør fokusere på å gjøre en god jobb, ha en solid, ordentlig og trygg cv - og å vise selvinnsikt på et eventuelt intervju. Det er også mulig å ta direkte kontakt med et rekrutteringsbyrå, å forsøke å selge seg inn selv.

LES OGSÅ: Slik takler du en dårlig sjef

Ikke bytt for ofte. Lynne synes at mange har en tendens til å bytte jobb ofte. Det øker ikke nødvendigvis sjansene for å bli headhuntet:

– Vi styrer unna de som er raske i jobbskiftene. Altfor mange tyr til lettvinte resultater. Vi er mer opptatt av folk som kan vise til resultater over tid og som har brukt tid på å bygge en god cv og historikk, sier Lynne.

Han forklarer at en ved hyppige jobbskifter, får mindre håndfaste resultater å vise til i neste jobb.

– Vi vil gjerne finne stjernene der ute. Dersom man har skiftet jobb mye, har man mindre å vise til, sier Lynne.

LES OGSÅ:Søknaden som tenner sjefen

Rød tråd.Mette S. Marklund, er senior partner og hodejeger i Nørbech og Marklund. Hun bekrefter at det er mennesker som gjør seg synlige og som i tillegg har et godt omdømme, som blir headhuntet.

De er også opptatt av at folk har tatt bevisste karrierevalg:

– Ønsker man å bygge en karriere er det smart bygge videre på den erfaring du allerede innehar. Videreutvikling av kunnskap vil lettere kunne gi videre karriere, dypere kjennskap til ditt felt, og man blir etter hvert å betrakte som en spesialist på sitt område, sier Marklund.

Hun forklarer at dersom det er vanskelig å finne en rød tråd i en kandidats historikk, gjør man det vanskelig for seg selv.

– Da vil det lett se ut som om man ikke kjenner deg selv, og hvilke egenskaper man innehar, og det kan se ut til at man ikke har lykkes i valgene man har foretatt.

SLIK BLIR DU HEADHUNTET

  • VÆR SYNLIG:Det lønner seg å være synlige på sosiale medier og i grupper, som for eksempel på LinkedIn. Vær tilstede i lokale forretningssammenhenger og forretningsnettverk.
  • VELG EN SAMARBEIDSPARTNER:Velg deg gjerne ut en samarbeidspartner som du opplever har tro på deg, og som kan fronte deg overfor selskaper du ønsker og frontes for. Hvis du står registrert hos ulike rekrutteringsselskaper vil interessen for å selge deg inn avta, siden flere da har samme kandidat, og man følgelig ikke kan selge inn noe unikt.
  • VÆR ÆRLIG:Det meste kommer for dagen uansett, så vær lur og spill med åpne kort, da det styrker din troverdighet. Hodejegere er spesialister på å innhente informasjon, også den informasjonen du helst ikke ønsker skulle komme ut. Det er derfor mye bedre at du selv forteller det som kan ha noe å si for en eventuell prosess, enn at det kommer fra andre.
  • SYNLIGGJØR DINE PRESTASJONER:Synliggjør hva du kan, hvilken erfaring du har og hva du har prestert. Dess mer hodejegeren forstår av bakgrunnen din og merittene dine jo lettere er det å selge deg inn for potensielle arbeidsgivere.
    Kilde: Mette S. Marklund
Publisert: