Sjefen i Helse sør-øst slutter

Gir seg etter syv år i sjefstolen. - Naturlig at hun går, sier tillitsvalgt.

TREKKER SEG: Helse Sør-Øst direktør Bente Mikkelsen går av, men avviser at hun ble bedt om å trekke seg.
Publisert:

Bente Mikkelsen går av som sjef i Norges største helseregion, Helse Sør-Øst.

Hun har takket ja til et jobbtilbud i Verdens helseorganisasjon (WHO) i Geneve.

Det skriver Helse Sør-Øst i en pressemelding torsdag kveld.

- Jeg beklager at Mikkelsen slutter, men forstår at hun tiltrekkes av WHO, sier styreleder i helseforetaket, Per Anders Oksum.

- Jeg ser frem til å gå inn i en ledende stilling i WHO der jeg skal jobbe med forebygging og livsstilssykdommer. Dette er en av virkelig store helseutfordringene, både globalt og i Norge, sier Mikkelsen.

- Naturlig at Mikkelsen går

Under Bente Mikkelsens ledelse har Helse Sør-Øst stått midt i stormen rundt Helse-Norge.

Særlig sammenslåingen av sykehusene i Oslo og utbyggingen av AHUS nord for Oslo har vært kontroversielt.

Bente Mikkelsen og ledelsen i helseforetaket har vært kritisert av både tillitsvalgte, pasientombud og politikere for håndteringen av flere situasjoner og omstillingsprosesser.

- At Bente Mikkelsen går som administrerende direktør i Helse sør-øst er en naturlig følge av at hun endelig har erkjent at omstillingsprosessen i Oslo-området var for dårlig planlagt, sier tillitsvalgt Merete Norheim Morken til NTB.

Morken er ansatterepresentant ved Oslo universitetssykehus (OUS) og foretakstillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund ved OUS, og sier hun ikke er overrasket over nyheten.

– Jeg synes ikke at hun har lyttet nok til de signalene hun har fått fra dem som har jobbet under henne og som har følt omstillingen tett på kroppen, sier Morken.

Hun sier jobbtilbudet Mikkelsen nå har fått i Verdens helseorganisasjon (WHO) virker som en ren omplassering som helseminister Jonas Gahr Støre har stått for.

I september gikk styret i Helse Sør-Øst ut og ga sin fulle tillit til Mikkelsen. Mikkelsen hadde da selv stilt spørsmål rundt sin posisjon overfor styret.

Avviser at hun ble bedt om å gå

Til Dagsrevyen torsdag kveld avviser Bente Mikkelsen avgangen skyldes press etter de mange problemene helseregionen har stått overfor.

- Jeg er ikke bedt om å gå. Etter syv ganske tøffe år er det helt greit å gi stafettpinnen til noen andre, sier Mikkelsen i intervjuet.

- Jeg har blitt orientert om at Bente Mikkelsen har vært åpen for andre muligheter etter syv år i denne jobben, sier helseminister Jonas Gahr Støre til Dagsrevyen.

Støre ville ikke beklage at Mikkelsen nå slutter, men sier at han tar det «til etterretning».

Peder Olsen er konstituert som ny administrerende direktør i helseforetaket. Olsen er i dag konserndirektør i helseforetaket, og har siden mars i år sittet som styreleder i helseforetaket Vestre Viken.

- Olsen er en meget erfaren sykehusleder og jeg er trygg på at Helse Sør-Øst er i de beste hender. Stillingen som administrerende direktør vil nå bli utlyst på vanlig måte, sier styrelederen i helseforetaket.

Les også

Bente Mikkelsen har styrets tillitHelse-direktør dropper NATO-kursHelsetoppens Roma-opphold får krass kritikkStøre fjerner sykehustopper ved syv sykehus

Publisert:
Gå til e24.no