Usikker på om du vil ha jobben? Spør om referanser

Er det greit å be om referanser fra ansatte når du vurderer et jobbtilbud? Helt klart, mener jobbekspertene.

Ikke nok informasjon? Et jobbintervju kan være utfordrende for mange, og kanskje føler du at du ikke vet nok om bedriften og jobben når du får et jobbtilbud. Det er helt greit å spørre om referanser, mener ekspertene.

Foto: Colourbox
  • Tuva Bønke Grønning
Publisert:

Jobbsøkere. Å levere referanser til en potensiell arbeidsgiver er veldig vanlig når du søker ny jobb. Arbeidsgiveren vil vite om du har gjort en god jobb tidligere og hvordan du er som arbeidstaker.

Men hva med deg som vurderer å bytte jobb? Bør du kunne få snakke med ansatte eller tidligere ansatte i bedriften du kanskje skal jobbe hos?

Det er et interessant spørsmål, synes Thor-Arne Wullum, senioradvokat hos Hjort og E24s jobbekspert.

- Jeg kan forstå at mange føler et behov for å vite at situasjonen på den potensielle arbeidsplassen faktisk er slik som sjefen beskriver den i en intervjusetting, sier han.

Les også:Masse samarbeid - stor misnøye

Advokat og jobbekspert Thor-Arne Wullum

Foto: Ida Hanstad / E24


Alltid en risiko. Wullum mener det bør være helt greit at en jobbsøker snakker med både ansatte og tidligere ansatte for å høre hvordan det er å jobbe i bedriften, om de har gode bonusmuligheter, om de er konkurransedyktige på lønn og så videre.

Han mener også at arbeidsgiver bør akseptere at potensielle ansatte undersøker litt før de bestemmer seg.

- Det er alltid en risiko for å bli skuffet, det gjelder begge veier. Du bør stå fritt til å undersøke litt, og jeg synes ikke arbeidsgiver bør føle seg sett i kortene på en negativ måte.

Wullum sier han har inntrykk av at det i mange fagmiljøer allerede er et inntrykk av hvilke arbeidsgivere som er mest attraktive.

- Men vurderer du et jobbtilbud i en stor bedrift er det lurt å ikke bare tenke på bedriftens gode rykte. Din potensielle gruppeleder eller avdelingsleder vil ha mye å si for din hverdag, og det er viktig å vite litt om hvem som vil bli din nærmeste overordnede, sier han.

Les også:Her får du jobbe uten å være på jobb

Spør i vei. - Å spørre om referanser og snakke med ansatte er noe jeg definitivt oppfordrer alle jobbsøkere til å gjøre, stemmer Jon Paulsen i.

Jon Paulsen, rekrutteringssjef i Manpower

Foto: Geir Anders Rybakken Ørslien

Han er nasjonal rekrutteringssjef hos bemanningsbyrået Manpower.

- Det handler om deg, din hverdag, dine muligheter til å prestere og ikke minst at du skal trives på jobb, sier han bestemt.

Han mener du fint kan spørre arbeidsgiver om å få snakke med noen som jobber i avdelingen du eventuelt vil jobbe i. Selv ville han oppfattet det som positivt hvis arbeidssøkeren ba om dette.

- Hvis arbeidsgiveren oppfatter det som negativt ville jeg nok tatt det som et rød varsellampe.

Hvis du først snakker med noen i den aktuelle avdelingen bør du spørre om lederstil, om lederen er flink til å delegere, om de tenker på utvikling, miljøet på jobben og mer konkret om arbeidsoppgavene, oppfordrer Paulsen.

- Litt mer under hånden kan du spørre om turnover og om folk trives. Men vær alltid kritisk. Hvis en ansatt sier at sjefen er en idiot bør du undersøke om det skyldes en pågående konflikt mellom akkurat de to, sier han.

Les også:Sjefenes råd når du ber om høyere lønn

Finn referanser selv. Guri Larsen, direktør for Adecco Search & Select, mener også det skal være helt greit å spørre om referanser.

- Arbeidsgivere sjekker potensielle arbeidstakere på alle mulige måter og er opptatt av at de skal passe inn, men det er viktig at du også føler at du passer inn. Å bytte jobb er et viktig valg, sier hun.

Guri Larsen, direktør for Adecco Search & Select

Foto: Adecco

Larsen understreker at du ikke nødvendigvis alltid trenger å spørre sjefen direkte om referanser, men hvis det er mulig først sjekke om du kjenner noen som har jobbet i bedriften, jobber der nå eller kjenner noen som jobber der.

- Det er egentlig det første du burde gjøre, og noe folk bør bli flinkere til. Det hjelper deg når du skal vurdere om jobben er noe for deg, og det kan gi deg gode tips til søknadsskriving og intervjuer, sier hun.

Larsen forteller at hun har inntrykk av at det er jobbsøkerne som er tryggest på seg selv som er flinkest til å stille spørsmål.

- De spør ofte under intervjuet om hvordan miljøet er, hvordan arbeidsdagen utarter seg og hva slags mennesker som jobber der. Du må ha litt sosiale antenner på hvor langt du skal grave, men jeg tror du lett merker det hvis noe legges lokk på.

- Mange bedrifter har klimaundersøkelser eller medarbeiderundersøkelser. Det trenger kanskje ikke spørre om å se denne, men det er helt greit å spørre litt om hvordan utviklingen er der. Er de fornøyd med resultatene, og er det iverksatt noen tiltak? sier Larsen.

Les også:Gode karakterer på videregående gir høyere lønn

Kan ha taushetsplikt. Selv om det ikke er noen lover eller regler som sier at du ikke kan kontakte potensielle kollegaer eller tidligere ansatte for å forhøre deg om arbeidsplassen, kan det hende at de ikke kan svare deg på alt.

- En ansatt i bedriften du vurderer et tilbud fra vil være bundet av taushetsplikten når det gjelder noen forhold. De har også en lojalitetsplikt, som gjør at de kanskje ikke vil svare på alle spørsmålene dine, sier Wullum.

Han påpeker at taushetsplikten også gjelder for tidligere ansatte, men at disse ikke lenger er bundet av lojalitetsplikten.

- Dette gir jo en begrensning, så det er viktig å ikke stille spørsmål som de ikke kan svare på. Taushetsplikten gjelder først og fremst bedriftsinterne ting som er konkurranseutsatt, sier han, og legger til:

- Men generelle spørsmål om jobben og miljøet bør være helt greit. Jeg vil også si at det er i arbeidsgivers interesse.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Jobbekspertene: Disse spørsmålene om sykefravær kan du ikke stille

  2. Vil skanne hjernen til toppsjefkandidater

  3. Under 18? Slik finner du deg sommerjobb

  4. Annonsørinnhold

  5. Ble sparket for tweet: Kan også skje i Norge

  6. Dette mener ekspertene om jobbsøkermytene