Norwegian og Parat må bli enige før midnatt på tirsdag

Riksmekleren har innkalt til mekling i konflikten mellom de kabinansatte i Norwegian og ledelsen i selskapet.

UNNGÅR HAN STREIK?: Det er høyst uklart om Norwegians toppsjef Bjørn Kjos nok en gang klarer å unngå at det blir streik blant de ansatte i selskapet.

Thomas Nilsson
  • Kristin Norli
Publisert:

Blir de ikke enige før fristen går ut ved midnatt på tirsdag, blir det streik i Norwegian.

I første omgang vil kun èn kabinansatt i Norge gå ut i streik.

Deretter vil fristene løpe for både de 228 kabinansatte i Danmark, og drøyt 800 som vil bli tatt ut i neste runde i Norge.

Leder i fagforeningen Parat, Hans-Erik Skjæggerud, kan bekrefte at det ikke har vært kontakt mellom partene gjennom helgen.

Riksmekleren har nå kalt inn til et siste meklingsmøte som starter tirsdag klokken 12.

Deretter har partene altså 12 timer på seg til å bli enige.

Les også

- Forstår passasjerenes usikkerhet

Krangel etter oppsplitting

Den pågående konflikten i Norwegian startet i slutten av mars.

Da overleverte Parat krav til Norwegian og NHO Luftfart.

Les også

Dette krangler Norwegian og Parat om

Kort tid etter ble alle de kabinansatte i Norge og Danmark flyttet over i to nye selskaper, etter at de tidligere var samlet i ett.

Det skapte furore da Norwegian overførte de kabinansatte til underselskapene Cabin Services Norway (CSN) og Cabin Services Denmark (CSD).

Striden står blant annet om at kabinpersonalet vil ha gjeninnført ytelsespensjonen de mistet i desember i 2012, en ordning som da ble erstattet med en innskuddsordning som gir lavere pensjonsutbetaling.

Å få tarifffestet rett til å kunne forhandle om pensjon er dermed et viktig krav i år.

Varslet streik

Da man ikke kom til enighet, ble det rett før påske kjent at de kabinansatte i både Norge og Danmark var i ferd med å forberede seg på storstreik.

Siden har det vært en del forvirring rundt når selve streiken kunna begynne. Dette blant annet på grunn av ulike varslingsfrister for å melde selve plassfratredelsen i Norge og Danmark.

- Ikke hverdagskost

- Å måtte true med streik for å få videreført en tariffavtale for en av våre medlemsgrupper, er ikke hverdagskost i norsk arbeidsliv, sier Skjæggerud til E24.

Skjæggerud sier videre at han forventer at Bjørn Kjos og Norwegian "rydder opp i det pensjonskaoset de har stelt i stand", og at "kabinforeningen får medbestemmelse på sin fremtidige pensjon, på linje med resten av bransjen."

- Har ikke krav på annen pensjonsavtale

Overfor E24 avviser imidlertid Norwegian at de rettighetene Parat og Skjæggerud sier de vil "videreføre", er noe de kabinansatte har hatt tariffestet tidligere.

- Hele Norwegian, altså samtlige ansatte, ble overført fra ytelsespensjon til innskuddspensjon i desember 2012. Den eneste gruppen som hadde tariffestet forhandlingsrett om pensjon fra tidligere, var pilotene. Verken kabinansatte, kontoransatte eller ledelsen for den saks skyld, har krav på annen pensjon enn den selskapet har hatt i snart halvannet år, sier kommunikasjonsdirektør Anne Sissel Skånvik til E24 søndag kveld.

Skånvik mener dette ikke kan karakteriseres som "pensjonsrot".

Hun presiserer også at Norwegian "slett ikke har nektet å inngå tariffavtaler i Danmark eller andre steder."

Piloter fikk ytelse tilbake

Pilotene i Norwegian har på sin side forhandlingsrett om pensjon.

Og da pilotene truet med streik i fjor klarte de å få selskapet til å gå med på å gi dem den gamle pensjonsavtalen tilbake.

Den meklingen ble løst ni timer på overtid.

Les også

Setter opp alternative fly ved mulig streik

Les også

- Dette vil være streikebryteri

Trapper opp

Det er tidligere kjent at Parat har meldt plassfratredelse for kun én av de kabinansatte ved de norske basene, og plassfratredelse for alle de 228 medlemmene ved den danske basen.

Om partene ikke kommer til enighet innen klokken 24 natt til onsdag, vil streiken i Norwegian få sin spede begynnelse onsdag morgen.

Paratlederen sier dette er en strategisk vurdering, basert på de ulike tidsfristene som gjelder i for plassfratredelse og konfliktstart i Norge og Danmark.

- Så snart vi er i posisjon til det i henhold til norske og danske tidsfrister, vil en eventuell konflikt bli trappet kraftig opp slik at over 1.000 kabinansatte vil bli tatt ut i streik, sier Skjæggerud, som beklager den usikkerheten dette medfører for passasjerene fremover.

Les også

Parat gjør seg klar for streik i Danmark

- Følg med på nettsiden

Lørdag sa informasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker Nilsen, følgende til E24:

- Jeg forstår at passasjerene oppfatter situasjonen som usikker. Situasjonen er usikker. Rådet vårt er at de følger med på hjemmesiden vår for å finne ut hvilke fly som kan og ikke kan bli rammet av en eventuell streik.

Publisert:

Flere artikler

  1. Parat tar ut én kabinansatt i Norwegian i streik

  2. Fare for at 1300 Norwegian-ansatte går ut i streik

  3. Parat gjør seg klar for streik i Danmark

  4. Norwegian-ansatte truer med streik for pensjon

  5. Parat varsler fortsatt storstreik, men vet ikke når den kan starte