Føler seg mer effektive med hjemmekontor: Fleksibel jobb står høyt på ønskelisten

Over tre av ti arbeidstakere jobber delvis fra hjemmekontor og en av fire vil jobbe mer hjemmefra. 7 av 10 arbeidstakere vil si nei til en jobb som ikke er fleksibel, viser nye undersøkelser.

HAR JOBBEN HJEMME: – Dette er en suveren og moderne måte å jobbe på, sier sivilarkitekt Viggo Ditlevsen på hjemmekontoret sitt i Finnsnes. En av fire arbeidstakere ønsker å jobber mer hjemmefra. I motsetning til de fleste andre som har hjemmekontor, er han sjelden innom hovedkontoret i Harstad.
 • Anne Lise Stranden
Publisert:

Vil si nei. 7 av 10 arbeidstakere ville sagt nei til en jobb som ikke er fleksibel, viser en ny, omfattende undersøkelse som er gjennomført blant 20.000 toppledere og bedriftseiere i 95 land av Regus, en produsent av kontorutstyr.

Hele 57 prosent sier at de ville ha blitt lengre i sin tidligere stilling hvis fleksible arbeidsordninger hadde vært mulig, viser undersøkelsen.

Les også:Vikar fikk ikke fortsette etter fire år

35 prosent jobber hjemme. Ifølge en annen, norsk undersøkelse jobber nå 35 prosent av dem som er i arbeid, hjemmefra i løpet av en måned.

Og selv om dette av mange kalles «gjemmekontor», oppgir de fleste at det er mer effektivt å jobbe hjemmefra. De føler de får gjort mer, og dette oppgis som viktigste årsak.

– Arbeidsforholdene blir stadig mer fleksible, i takt med den teknologiske utviklingen som gir full tilgang til arbeidsverktøy hjemmefra, sier konsernsjef Maalfrid Brath i Manpower Group. Opinion Perduco har utført arbeidslivsundersøkelsen for Manpower Group.

Les også:- Det norske utdanningspresset kan være skadelig

– Suveren måte å jobbe på

JOBBER HJEMME: – En suveren og moderne måte å jobbe på, sier Viggo Ditlevsen i Finnsnes.

Sivilarkitekt Viggo Ditlevsen har hatt hjemmekontor i Finnsnes i Troms siden 2011, mens hovedkontoret til A3 arkitektkontor AS ligger i Harstad. Da tre andre sluttet ved avdelingskontoret i Finnsnes, flyttet han likegodt jobben med hjem.

Han er svært fornøyd med ordningen.

– Jeg jobber mer effektivt ved at jeg styrer tiden min i mye større grad selv. Det er fleksibelt, og det er positivt at jeg slipper avbrytelser som man ellers kan bli forstyrret av på et kontor, sier Ditlevsen til Dine Penger.

– Bonusen er hjemmebakt brød hver dag, som jeg lager innimellom jobbingen, ler han.

Hjemmebakt brød. Tegningsfiler og andre dokumenter ligger på en felles firmaserver som alle ansatte har tilgang fra hvor som helst i landet. Internett og bærbar PC og iPhone gjør at han også i perioder jobber fra Østlandet.

– Min samboer og jeg har to felles hjem, et i Nord-Norge og et på Østlandet som vi pendler mellom, forteller Viggo Ditlevsen.

Men han innrømmer at han savner arbeidsmiljøet, selv om han drar inn til hovedkontoret i Harstad innimellom. Det tar bare en time med hurtigbåt.

Les også:Mindre sykefravær i utrygg jobb

To dager pr måned. De fleste av dem som har mulighet til det, jobber hjemmefra en til to ganger per måned. Syv prosent av arbeidstakerne sier de jobber hjemmefra mer enn 10 dager i måneden.

EN AV FIRE: – Å ha mulighet til å jobbe hjemme, er et gode mange medarbeidere setter pris på, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i Manpower. Dette bekreftes av flere undersøkelser.

En av fire ønsker seg mer hjemmekontor. Halvparten vil jobbe hjemmefra i like stort omfang som i dag.

– Å ha mulighet til å jobbe hjemme, er et gode mange medarbeidere setter pris på.

Seks av ti oppgir at de setter pris på fleksibiliteten ved ikke å ha faste kontortider, sier Maalfrid Brath.

Les også:Nå vil «alle» bytte jobb

Slipper reisen. I tillegg til effektivitet oppgir arbeidstakerne flere andre grunner til at de jobber hjemme:

 • fordi de ikke rekker over alle arbeidsoppgavene i løpet av arbeidstiden
 • for å slippe reisen til jobb
 • for samtidig å utføre oppgaver i hjemmet

Fire av ti må på jobb. Fire av ti sier at de har et arbeid der det ikke er mulig å jobbe hjemmefra, og ni prosent sier at de ikke har aksept for hjemmekontor på jobben.

– Det er også mange gode grunner for å være til stede på arbeidsplassen mer enn man jobber hjemme. Blant annet for å bygge relasjoner og få en sterk bedriftskultur, sier Maalfrid Brath.

Bare 13 prosent oppgir at de vil jobbe mindre hjemmefra.

– Her må lederen være fleksibel og tilpasse løsningene til de ulike behovene, sier Brath.

Undersøkelsen er utført blant 1900 respondenter mellom 22. oktober og 10. november 2013.

Les også:Får fast jobb etter 4 år som innleid arbeider

Arbeid glir over i fritid. Fire av ti oppgir at de har tilgang på jobbe-post fra mobilen og at de syns det er bra.

Fem prosent har ikke tilgang, men skulle ønske de hadde. Hele 44 prosent har ikke tilgang og ønsker det heller ikke. Det er flest menn som har tilgang og som syns det er bra. Flest menn sjekker også mail hver dag utenom arbeidstiden, ifølge undersøkelsen.

Bare syv prosent oppgir at de har tilgang, men sier de ikke liker det.

– For mange kan det være mer stressende å ikke sjekke e-post enn å gjøre det, sier Brath.

Les også:Disse nordmennene er mest optimistiske

Unngår gjennomtrekk. Samtidig bekrefter en annen, internasjonal undersøkelse at man kan tilby fleksible arbeidsordninger for å unngå mye gjennomtrekk i arbeidsstokken.

Åtte av ti bedriftseiere og toppledere peker på fleksible arbeidsordninger som et frynsegode som tiltrekker de beste medarbeiderne.

Nesten like mange oppgir at de tilbyr fleksible arbeidsordninger også for å holde på dyktige medarbeidere. De oppgir at de opplever at de ansatte blir mer lojale ved å tilby fleksible arbeidsordninger.

Les også:Nå får du lønn for å amme!

Vanlig frynsegode. Det har blitt påfallende vanlig med fleksible arbeidsordninger som et frynsegode, viser undersøkelsen.

Den bekrefter også at man kan bruke fleksible arbeidsordninger for å spare kostnader knyttet til rekrutteringsbyråer.

Undersøkelsen er utført blant 20.000 toppledere og bedriftseiere i 95 land av Regus, en produsent av kontorutstyr.

Les også:Sluttpakken kan slette AFP-en din

Billig løsning. Over en tredjedel av de spurte sier at det på holde på ansatte er et prioritert mål.

Å unngå gjennomtrekk er avgjørende for å unngå rekrutteringskostnader og arbeidet med å starte en ansettelsesprosess. Rekruttering er en dyr prosess, og mange globale virksomheter ønsker å redusere kostnadene i forbindelse med dette.

En tredjedel oppgir også at de ønsker å kutte ansettelseskostnader og tiltrekke seg de beste medarbeiderne. Ifølge de som deltok i undersøkelsen, er fleksible arbeidsforhold løsningen på alle tre punktene.

Les også:Vi får lønnsøkning på 17.600 kroner i 2014

Istedet for gylne bonuser. Frynsegoder som fleksibel jobb er billigere enn dyre bonuser.

– Det å ansette og holde på de beste medarbeiderne er ikke noe nytt for at en virksomhet skal lykkes, men det er ikke alle bedrifter som har råd til gylne bonuser eller saftige lønninger, sier Dominic Harrison, CEO Europe North i Regus i en pressemelding.

Les også:Får ikke flere fridager til syke barn

Følg oss på Facebook!

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Nordmenn elsker hjemmekontor

 2. Sjekk friheten i ulike bransjer: Her får du jobbe uten å være på jobb

 3. Betalt innhold

  Hun begynte i ny jobb for over ett år siden. Fortsatt har hun ikke møtt alle kollegaene.

 4. Åtte av Norges største selskaper om hjemmekontor-revolusjonen: Slik endres arbeidslivet

 5. Betalt innhold

  Det er nå det store skiftet kommer