Derfor vil han holde igjen lønnsveksten din i år

Mens Norsk Industri mener lønnsveksten truer norske arbeidsplasser, så mener fagbevegelsen at det går så godt med norsk økonomi at vi har råd til et romslig lønnsoppgjør.

FORHANDLINGER: Fellesforbundet og Norsk Industri er to av hovedpartene i årets lønnsoppgjør. Stein Lier-Hansen (t.v.), som er administrerende direktør i Norsk Industri, mener at fellesforbundets leder, Jørn Eggum (t.h), ikke forstår utfordringene til industrien.

Foto: Vidar Ruud NTB scanpix
  • Fredrik Kampevoll
  • Bjørn Haugan
Publisert: Publisert:

Begge partene tar utgangspunkt i lønnsrapporten fra Det tekniske beregningsutvalget (TBU) når de skal forhandle om årets lønnsoppgjør.

Rapporten viser at den norske snittlønnen økte med 2,8 prosent i 2018, men at prisveksten spiste opp mesteparten av fjorårets lønnsvekst.

Les også: Lønnsveksten høyere enn ventet – forventer større vekst i år

Tallet Norsk Industri henger seg mest opp i er likevel lønnsandelen, som vil si andelen av omsetningen som går til lønnskostnader.

Norske bedrifters lønnsandel havnet på 90 prosent i 2018, som er seks prosent over tallet fra 2017, viser TBU-rapporten.

– Tallet er dramatisk, selv om det egentlig ikke overrasker meg, sier leder i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, som peker på at lønnsandelen i snitt har vært 81 prosent de siste årene.

Les også

EØS-motstanden i Fellesforbundet sprer seg

Ser mot firetallet

LO har uttalt at norsk økonomi går så godt at forventer økt kjøpekraft til alle, uten å nevne et tall for årets lønnsoppgjør.

Fagforbundet har så langt ikke ønsket å uttale seg til E24 om hva de tenker TBU-rapporten har å si for årets lønnsoppgjør.

– Vi bør se firetallet, sier han og argumenterer med Norsk Industris egne anslag, om at industrien kan få en produksjonsvekst på 6–8 prosent i år, sa leder i Fellesforbundet, Jørn Eggum til VG 9. februar.

For å bevare konkurransedyktigheten til Norge, så mener Lier-Hansen at vi er avhengige av moderate lønnsoppgjør.

– Norsk Industri mener vi må holde lønnsveksten på under 3 prosent i år. Det vil fremdeles gi norske arbeidere en reallønnsvekst, dersom prisene i år stiger med 2,2 prosent, slik som beregningsutvalget antar. Personlig tror jeg prisveksten blir enda lavere enn dette, sier han.

Peker på omstilling

Ifølge Norsk Industri har driftsresultatet i industrien ligget lavere enn vanlig i 2018, noe de mener er svært uheldig.

Les også: Hvorfor trenger vi egentlig kontanter?

– Vi går inn i en dramatisk omstillingsfase, melder bedriftene selv. Det grønne skiftet er svært kostbart, og krever at lønnsveksten holdes moderat. I tillegg må vi gå inn i nye markeder som med tanke på å nye markeder med lavere betalingsevne, sier Lier-Hansen.

Les også

Kraftselskapene håver inn på dyr strøm

Driftsmarginene til ikke-finansielle aksjeselskaper økte fra 7,5 prosent i 2016 til 9,8 prosent i 2017, viser tall fra SSB. Samtidig økte egenkapitalandelen med ett prosentpoeng, og havnet på 45,1 prosent.

Disse tallene omfatter langt flere bedrifter enn de i norsk industri, og tall for 2018 blir ikke publisert før i høst.

Vil sette hardt mot hardt

Fellesforbundet har tidligere uttalt at norske industribedrifter tjener stadig mer. Lier-Hansen mener at Fellesforbundets leder bommer her, og at Eggum må seg å skille topp- fra bunnlinje.

– Økt omsetning betyr ikke at bedriftene tjener mer penger, det får vi bekreftet av Beregningsutvalgets lønnsandelstall.

Han varsler samtidig at Norsk Industri kommer til å sette hardt mot hardt i forhandlingene.

–Vi ikke kan forhandle bort arbeidsplasser gjennom høyere lønn. Det er stor usikkerhet i verdensøkonomien, og hvis økonomien blant våre handelspartnere svekkes, så vil de importere mindre norske varer. Da må vi finne nye markeder med svakere betalingsevne, noe som går enda hardere ut over inntjeningen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Lønn
  2. Landsorganisasjonen (LO)

Flere artikler

  1. Fellesforbundet trosser oljeprisfall, virus og børskrakk – vil kreve minst 3 prosent lønnsvekst

  2. Lønnsoppgjøret: Du kan få minst 15.000 kroner

  3. Norsk Industri-general: – Vi trenger egentlig å forhandle lønna ned

  4. Annonsørinnhold

  5. Lønnsoppgjøret utsettes til høsten

  6. Historisk: Lønnsoppgjøret utsettes