DNB-toppens første lederjobb: – Det ble en skjellsettende erfaring

Konserndirektør for personmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten, gikk rett inn i en lederjobb etter studiene. Der ble læringskurven bratt.

Ingjerd Blekeli Spiten er nytt jurymedlem i E24s Ledertalenter
Publisert: Publisert:

Ingjerd Blekeli Spiten er nytt jurymedlem i E24s Ledertalentene, som kårer norsk næringslivs mest talentfulle leder. Hennes første lederrolle etter siviløkonomistudiene var som trainee i Thorn, et selskap som i en periode var store i Norge på utleie av hjemmeelektronikk.

Her ble hun satt inn som butikksjef i et halvt år.

– Det ble en skjellsettende ledererfaring. Jeg kom helt nyutdannet, sulten på arbeidslivet og veldig opptatt av strategi og hvordan jeg skulle gjøre ting. Jeg hadde lest om ledelse og organisasjonsutvikling og gikk jo på med fullt engasjement.

Det falt ikke i like god jord hos den erfarne gjengen som allerede jobbet i butikken.

– De hadde jo en rytme for hvordan de gjorde ting, og så kom det inn en som ikke var vant til å stå i butikk og som var veldig utviklingsorientert. Jeg så jo et veldig potensial i disse som jobbet der, jeg så hvordan de var gode på ulike ting og ville gi dem ansvar for ulike ting, sier Spiten.

Ulike drivere

Spiten både var og er det hun beskriver som en utviklingsorientert leder.

– Men det jeg lærte i den første jobben var at det er mange som finner stimulans og utvikling utenom jobben. Mange er helt fornøyd med å dra på jobb, gjøre jobben sin, få lønnen og dra hjem. De får energi og utvikling utenom jobb.

– Ulike mennesker har ulike drivere. Det å innse og forstå det, var en ordentlig oppvekker for meg, og jeg er veldig glad jeg fikk den såpass tidlig.

Les også

Kjenner du årets ledertalent? Tips oss!

Nytt jurymedlem

Spiten går nå inn som nytt jurymedlem i E24s Ledertalentene, og vil dermed bli en del av laget sammen med juryleder Cathrine Foss Stene, Håkon Haugli, Martin Schütt og Maria Moræus Hanssen.

– Dette gleder jeg meg til, sier Spiten.

– Jeg er rett og slett veldig opptatt av god ledelse, og jeg tror det er viktig å fremme gode ledere.

Spiten har ledet personmarkedet i DNB siden 2018, og har også hatt flere andre lederstillinger i norsk næringsliv, blant annet i Telenor, Microsoft og Ericsson.

– Jeg er spent på det mangfoldet av unge ledere jeg vil møte nå, og jeg er spent på hvor stor forskjellen egentlig er mellom dem og eldre og mer erfarne ledere.

Allerede nå er det mulighet for å sende inn navn på flinke ledere som bør være med i talentjakten, ikke nøl med å sende inn tips!

Omvendt mentoring

Dette er ikke første gang Spiten tyr til yngre for inspirasjon. DNB-toppen har allerede i flere år drevet med såkalt omvendt mentoring.

– Det var i Microsoft jeg hørte om dette første gangen, og jeg fikk min første omvendte mentor i 2016. Det viste seg å være veldig vellykket og spennende.
Dette ble første gang omtalt i fagbladet Lederne i 2016.

Dette foregår slik at Spiten finner en yngre leder i egen organisasjon, som kommer med innspill og råd til henne. De møtes hver sjette uke, eventuelt oftere ved behov.

– Man må ha en mentor med høy integritet, en som er modig og som tørr å si hva han eller hun mener. Og som med en vanlig mentor: man må ha god kjemi.

De møtes hver sjette uke, eventuelt oftere ved behov.

– Jeg ønsker respons på mine ideer, eller beslutninger som allerede er tatt. Jeg vil også høre hvordan jeg har klart å kommunisere strategier og hvordan det jeg sier blir oppfattet fra deres ståsted.

Akkurat nå har hun en mentor som leder et team på DNBs kontorer på Karl Johan.

– Han turte å stille meg kritiske spørsmål da vi møttes, og jeg tenkte at yes! her har vi en som ikke bare jatter med!

Kjenner du et ledertalent under 35 som fortjener å være med i årets kåring av Ledertalentene? Send inn ditt tips til oss.

Vårt enkle skjema tar kort tid å fylle ut – og kanskje er det nettopp din kandidat som når helt til topps i år?

Her er tipsskjema for Ledertalentene 2021!

Publisert:

Her kan du lese mer om