Nå kommer nettapotekene

Snart kan du lovlig handle reseptlegemidler på nettet. Fra onsdag blir det nemlig mulig å drive nettapotek her i landet.

RETT I POSTEN: Nå kan du snart bestille reseptbelagte legemidler på nett og få dem tilsendt i posten.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) foretar onsdag den virtuelle åpningen.

Målet er å gjøre tilgangen lettere for folk, samtidig som det skal bli vanskeligere å bestille ulovlige legemidler fra utenlandske nettsteder.

Nettapotek har eksistert lenge, men det nye nå er at det også er mulig å bestille reseptbelagte legemidler og få disse levert hjem på døren eller på postkontoret.

Tilgang til e-resept

Reseptformidleren, som inneholder alle e-reseptene, blir tilrettelagt slik at den enkelte kunde kan gi et nettapotek tilgang til sine resepter.

– Da kan nettapotek ekspedere legemidlene på trygg og sikker måte, forklarer Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.

Hvilke nettapotek som vil åpne, er opp til markedet. Men skal de ha tilgang til e-reseptene, må de gjennom kvalitetskontrollen til e-helsemyndighetene. Statens legemiddelverk godkjenner og fører oversikt.

Nettapotekene må bruke den offentlige løsningen ID-porten, der kunden legger seg inn med sikre løsninger som for eksempel kodebrikken fra banken eller MinID.

Allerede fra 1. januar i år ble det tillatt å etablere nettapotek, men de tekniske løsningene som gir tilgang til e-resept har ikke vært klare før nå.

– Gode løsninger

– Nå har Direktoratet for e-helse gjort de endringene som var nødvendig for å gi tilgang til reseptene i Reseptformidleren. Jeg oppfatter at vi har fått en god løsningen, som både ivaretar sikkerheten og gjør det mulig å drive effektive nettapotek, sier Wistner.

Da helse- og omsorgskomiteen behandlet spørsmålet i fjor høst, ble tiltaket satt i sammenheng med en stadig økende og nærmest ukontrollert handel med legemiddel fra utenlandske nettsteder.

Les også

YS-lederen: Arbeidstakerne er omstillingsvillige

Les også

Financial Times-rangering: BI-studie best i Norden

Les også

NSB permitterer 60 konduktører

Her kan du lese mer om

 1. Bent Høie
 2. Teknologi
 3. Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Piller på nett: Vil nettapotekene ta av?

 2. Selger medisin i butikk og på nett til forskjellig pris

 3. Prisene har skutt i været: Foreslår munnbind på blå resept

 4. Annonsørinnhold

 5. Apotekkjempe truer leverandører om butikksalg: – Vil få konsekvenser

 6. Har fylt opp lagrene før mulig munnbind-anbefaling