Her vil nordiske studenter helst jobbe
Mer enn 38.000 studenter fra Norge, Sverige, Finland og Danmark har svart i Universums nordiske undersøkelse på hva som er deres drømmearbeidsgiver.
Universum er ute med en ny undersøkelse som viser hvor de nordiske studentene helst ønsker å jobbe etter endt studietid.
Studenter fra Norge, Sverige, Finland og Danmark innenfor studieområdene business, IT og ingeniørfag har svart i undersøkelsen.
Mens business-studentene aller helst vil jobbe hos revisjons- og rådgivningsselskapet Ernst & Young, er programvareselskapet Microsoft den mest attraktive arbeidsgiveren blant ingeniørstudentene.
IT-studentene drømmer om å jobbe hos Google.
Ingeniørstudentene ser mot bygg- og anlegg
Bygg- og anleggsbransjen er den mest populære bransjen blant ingeniørstudentene. Universums studentundersøkelse som bare tok for seg norske studenter, offentliggjort i april, viste at olje- og oljeserviceselskapene i år falt på rangeringene.
Schlumberger, Odfjell Drilling, Subsea 7, Halliburton, National Oilwell Varco, ExxonMobil, GE Oil & Gas og FMC Technologies var blant selskapene som falt aller flest plasser i årets undersøkelse. Foruten å tilhøre norsk oljenæring, har alle disse selskapene til felles å ha gjennomført store kutt i arbeidsstokken den siste tiden.
Heller ikke blant de nordiske ingeniørstudentene er olje- og oljeserviceselskapene attraktive arbeidsgivere. Statoil, som troner øverst på listen til de norske studentene, er ikke engang å finne blant de 46 mest populære stedene å jobbe.
Shell er oljeselskapet med høyeste plassering, på plass nummer 36 (Rambøll på andre plass har riktignok en underavdeling for olje og gass).
Beste norske selskap er Orkla på plass 35.
Her vil økonomistudentene helst jobbe
Banker og sterke merkenavn
For business-studentene er det FMCG (fast-moving consumer goods, forbruksvarer) som er det mest representerte fagområdet på rangeringen. Samtidig øker områdene regnskap og revisjon og bank og finans mest, viser undersøkelsen.
Nord-Europas største finanskonsern, Nordea, som i år klatret mange plasser blant de norske business-studentene, ligger på en stabil fjerdeplass blant de nordiske studentene.
Mange sterke merkevarer, som L'Oréal, Coca-Cola og H&M, utmerker seg også blant selskapene på topplisten.
Petter Stordalens hotellkjede Nordic Choice Hotels er for første gang inne på listen og plasserer seg på en plass 29.
Ingeniørstudenter ser mot det offentlige
Sikker og stabil jobb
Blant de norske studentene som har svart i undersøkelsen er det viktigste kravet til en jobb at den må være sikker og stabil. Hos de svenske, finske og danske studentene er balansegangen mellom jobb og fritid det de legger mest vekt på ved en potensiell drømmearbeidsplass.
Mens business-studentene i alle fire landene legger vekt på muligheten for å tjene godt i fremtiden og mulighetene for å bli leder, er et godt arbeidsmiljø noe som går igjen hos de fleste ingeniørstudentene. Gode referanser for en fremtidig karriere er også noe som går igjen blant denne gruppen. Det er først og fremst de norske ingeniørstudentene som vektlegger høyt det å ha en sikker jobb.
IT-studentene ønsker et kreativt arbeidsmiljø med varierte oppgaver og har også stikkordet innovasjon på sin liste over krav til en drømmearbeidsgiver. Også blant denne gruppen studenter er ønsket om en sikker jobb noe som går igjen.
Omstilling
En av bedriftene som gjør seg bemerket i flere kategorier, er Microsoft. I mange år har selskapet ligget helt i toppen blant attraktive arbeidsgivere hos IT-studenter, men nå ser man også tendensen til at de tiltrekker seg flere fra andre studieområder. Microsoft er nå den mest attraktive arbeidsgiveren hos nordiske ingeniørstudenter, og kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, Vibeke Hansen tror at studentene nå ser en klar endring i markedet.
– Den digitale omstillingen er i full gang og det tror vi studentene også ser. Studentene har skjønt at teknologibransjen og Microsoft har en sentral rolle i denne omstillingen, sier hun til E24.
Hansen tror også at det hjelper at studentene får med seg at Microsoft markerer seg på lister over hvilke arbeidsplasser som er attraktive.
At Microsoft nå markerer seg også innenfor andre studieområder enn IT, sier Hansen har med at teknologi og IT er i endring, og at stadig flere blir klare over dette.
– IT er ikke lenger bare i en IT-avdeling. Studentene ser hvordan teknologi kan skape nye forretningsmodeller og inntektsstrømmer, og de skjønner at Microsoft er et sted man kan lære og bli med på denne utviklingen, sier hun.
Google er den mest attraktive bedriften blant IT-studenter, men Microsoft jobber ikke målrettet mot å vippe dem ned fra toppen, skal vi tro Hansen.
– Generelt så er det mange attraktive arbeidsplasser, og vi konkurrer om de samme hodene, så det gjelder bare gjøre seg mest mulig attraktiv og relevant for de talentene vi ønsker.
Hansen forteller at de nylig har gjort en undersøkelse blant europeiske bedrifter som viser at spesielt yngre arbeidstakere blir motivert av «kunne gjøre en forskjell», og at deres medarbeiderne i Norge opplever at de gjør nettopp det.
– Det gir engasjerte medarbeidere og ambassadører. Vi tror det merkes når man lykkes med å utvikle en god kultur, og det tiltrekker talentet, sier hun.