9 ting du bør tenke på hvis du vil bytte jobb

Har du vurdert å si opp jobben, men ikke klart å ta et valg? Da kan denne guiden hjelpe deg.

VALGETS KVAL: Å slutte i jobben kan virke både skremmende og fristende på en gang.

Monkey Business Images
  • E24
Publisert: Publisert:

1. Toårsregelen

Har du vært minst to år i din nåværende jobb?Ifølge Careeralism tar det nemlig 24 måneder før man virkelig begynner å gjøre et solid bidrag og dermed også imponere sine overordnede, skriver Careerealism.

Ifølge nettstedet går de seks første månedene som regel med til å sette seg ordentlig inn i arbeidsoppgavene. De neste seks månedene går med til å bli kjent med kollegene. Det påfølgende året vil man være såpass varm i trøyen at man begynner å gjøre et solid inntrykk og bidra fullt ut.

Har du vært i bedriften i to år eller lenger og dermed funnet din plass og vist hva du er kapabel til, er det rimelig å se seg om etter andre jobber om du ikke trives.

Noen ganger blir ting riktignok helt annerledes enn hva man hadde ventet seg. Hvis du på et tidlig tidspunkt er helt sikker på at du har valgt feil jobb, er det selvfølgelig ikke noe galt i å slutte før det har gått to år.

Les også: Dette er de største jobbyttefeilene

2. Har du forsøkt å «ta tilbake» jobben din?

Noen ganger endrer arbeidsoppgavene seg med tiden, og du ender kanskje opp med å ha ansvaret for helt andre ting enn du ble forespeilet på ansettelsestidspunktet. Det kan også hende at du har fått mer og gjøre, men ikke mer tid til å utføre de nye oppgavene.

Hvis noe av dette er årsaken til at du ønsker å slutte, bør du først ta opp problemstillingen med din overordnede. Hjelper ikke det, er avgjørelsen kanskje ikke så vanskelig å ta.

Les også: 40-åringer mest produktive

3. Kan lidenskapen hentes frem igjen?

Kanskje er årsaken til at du ønsker å bytte jobb rett og slett at du ikke lenger føler entusiasme og glede over jobben? Kanskje du kjeder deg, er utslitt, og egentlig ønsker å bytte jobb kun for å få en forandring i tilværelsen? I så fall bør du forsøke å gjenoppdage den entusiasmen du tidligere hadde for jobben.

Kanskje du rett og slett bare trenger litt fri. Det kan også være nyttig å sortere tankene. Tenk over hva du som gjør at du ikke gleder deg til å gå på jobb.

Les også: Slik blir du mer entusiastisk for jobben

4. Skyldes misnøyen andre ting i livet?

Det kan være lett å skylde på jobben hvis man er nedfor som følge av andre ting i livet, for eksempel et samlivsbrudd eller økonomiske problemer.

I så fall vil en oppsigelse trolig føre lite godt med seg. Vær sikker på at det faktisk er ting på jobben som gjør at du ikke trives før du sier takk for deg.

5. Er jobben alt du har?

Mange har ofret mye for å komme seg oppover på karrierestigen. Det kan naturlig nok ha sin pris, og føre til at man nedprioriterer venner, kjæreste og hobbyer.

Et godt råd er da å fylle livet med andre ting enn nettopp jobb, og se om du etter en stund fortsatt mistrives like sterkt.

6. Er sjefen en tosk?

Du føler kanskje at du har prøvd alt, men likevel ikke klarer å komme overens med sjefen. Det er ofte vanskelig å endre sjefens lederstil eller å få ham eller henne fjernet fra stillingen.

Hvis sjefen er grunnen til at du mistrives og ønsker å slutte, er det derfor trolig ingen dum idé å si opp.

7. Jobben er ikke lenger utfordrende

Kanskje føler du at du har mer erfaring og utdanning enn hva som kreves for å utføre oppgavene dine? Kanskje har du også få mål og får få tilbakemeldinger?

Hvis du ikke lenger blir utfordret slik at du aldri «vokser» med oppgavene, er det forståelig om jobben oppleves som meningsløs. Hvis dette ikke forandres, selv etter en runde med sjefen, er det trolig på tide å bytte jobb.

8.Dårlig lønn

Du har kanskje funnet ut at folk i tilsvarende stillinger andre steder tjener langt bedre enn deg selv? Eller kanskje du mener at du fortjener lønnsøkning av andre årsaker?

Første bud er å ta opp problemet med din rette vedkommende. Hvis dét ikke hjelper, føles trolig veien ut av huset kortere.

Men tenk deg om først! Penger alt. Trivsel er kanskje vel så viktig. Husk at du i verste fall også kan ende opp uten tilbud om ny jobb. Vurder om du råd til å bli stående arbeidsledig en stund.

Les også:

Publisert:

Flere artikler

  1. Fersk jobbundersøkelse fra Norstat: Vi trives på jobben – men slutter gjerne

  2. Ti tegn på at du trives i jobben

  3. Når er det på tide å slutte i jobben?

  4. Hvordan lede dem som er flinkere enn deg?

  5. Usikker på om du vil ha jobben? Spør om referanser