Den første flyktningen begynner hos Stormberg neste uke

Stormberg-sjef Steinar Olsen er i full gang med å kontakte asylmottak for å rekruttere nye ansatte - men i kommentarfeltene beskyldes han for landssvik.

BESKYLDT FOR LANDSSVIK: E24s omtale av truslene om boikott av flyktningshjelpere i næringslivet engasjerte raskt brukere i sosiale medier. Kommentarfeltene veksler mellom ros og ris.
Publisert:

«Olsen minner meg om landssvikere under krigen ...»

Stormberg-sjef Steinar Olsen er i disse dager oppgitt vitne til at selskapet møtes med kritikk for å ha donert en dagsomsetning til syriske flyktninger.

Hatmeldingene har økt i antall etter at han gikk ut i E24 søndag og sa at selskapet skal ansette én flyktning på hver av sine 53 utsalgssteder.

– Det er et stort flertall som er veldig positive, mens et mindretall er kritiske, sier han til E24 tirsdag.

Beskyldes for terrormedvirkning

Statsminister Erna Solberg (H) roste initiativet til Stormberg og andre næringslivsaktører, som Petter Stordalens Choice, som også har gjort lignende.

Men flere har reagert med skuffelse og trusler om boikott.

Motivasjonen som går igjen er at man mener Stormberg, Stordalen og andre gjør dette for å få god PR og reklame, andre kritiserer dem for å hjelpe muslimer. Enkelte av innleggene er bent frem fremmedfiendtlige, og i noen tilfeller rasistiske.

Les også

Slik bidrar norske bedrifter for å hjelpe syrerne: Kristin donerer dagsomsetningen

Islamkritiske stemmer plasserer Olsen på linje med de norske landssvikerne under andre verdenskrig.

Enkelte hevder til og med at Olsen tilrettelegger for terroraksjoner på norsk jord.

– Dette har bare styrket meg i troen på at det er viktig å forsterke engasjementet for flyktningene. De kan brenne så mange Stormberg-jakker de vil, men vi vil ikke la oss stoppe, sier han.

(saken fortsetter under faksimilene.)

Også Stordalen har fått negative tilbakemeldinger og boikottrussel i sosiale media. Det samme har flere restauranteiere i Oslo, som har donert mat til flyktningene ved Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

– Jeg har ikke ofret det en tanke, sa Stordalen til VG om hetsen.

Restauranteier, initiativtager og styreleder for organisasjonen Refugees Welcome to Norway, Jan Vardøen, sa nylig følgende til E24:

HAR DONERT: Petter Stordalen.

– De som har drevet med denne boikotten er så få og ubetydelige, at de bryr vi oss ikke noe om.

Første flyktning startet neste uke

Allerede neste uke starter en syrisk flyktning å jobbe i Stormbergs team i Kristiansand, sier Olsen til E24.

Han står fast på at én flyktning skal ansettes ved hvert av de 53 utsalgsstedene i landet.

– Vi har vært i kontakt med flyktningtjenesten, og vi ser for oss at vi bruker fire måneder på å få en god overgang for vår nye kollega. Innen to år skal vi få dette på plass, sier han.

Les også

Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen

I løpet av høsten vil flere flyktninger stå bak kassen i Stormberg sine butikker.

Olsen er ikke redd for at nettrollene skal troppe opp i butikkene og skape dårlig stemning.

– Det er stor forskjell på å lire av seg hatefulle kommentarer fra sitt eget hjem og PC, og møte folk ansikt til ansikt og true dem. Vi er trygge på at det blir gode opplevelser for dem som starter i Stormberg de neste månedene, sier Olsen.

(saken fortsetter under faksimilen.)

VIL HA DET FREM: - Dette er ikke noe som går inn på oss på noen måte. Det er bra det faktisk kommer frem i lyset. Det gir en mulighet å utfordre grumsete holdninger, sier Stormberg-sjef Steinar Olsen om meldinger av typen over her.
Les også

Hun overtalte Rune Bjerke til å starte Syria-dugnad på Vipps

Intet grums i eget hus

Ingen av de 350 butikkmedarbeiderne eller ansatte i Stormberg har gitt negative tilbakemeldinger på Olsens kunngjøring om å ansette flyktninger.

– En del av Stormbergs medarbeidere er også innvandrere, og enkelte har kommet til Norge som flyktninger. Slik sett er det naturlig for oss å ha et engasjement i det som er den største humanitære krisen i Europa siden andre verdenskrig, sier han.

(saken fortsetter under faksimilen.)

STØTTENDE ORD: En Stormberg-ansatt som kom til Norge i 1993, deler sine erfaringer med sjefen Steinar Olsen om hvordan det var å komme til Norge som flyktning.

Å gi bort klær og penger var i utgangspunktet på ansattes initiativ.

– Det er et stort engasjement blant medarbeiderne. Det var litt av utgangspunktet for å bruke dagsomsetningen i nettbutikken til Røde Kors.

Stormberg-sjefen og andre næringslivsaktører som har støtte Syria-flyktningene får også betydelig støtte. Og mange kritiserer også nettkritikerne.

I det humoristiske hjørnet er forlagssjef i Cappelen Damm, Anders Heger. Han har på Twitter gjort narr av hatstormen mot Stormberg på dette viset:

Les også

Anundsen:– Schengen er under press

Les også

Egyptisk milliardær foreslår å kjøpe middelhavsøy til flyktningene

Les også

Bestemor Europa trenger dem

Publisert:

Her kan du lese mer om