– IT-studentene blir headhuntet før de rekker å starte gründervirksomhet
Aggressiv rekruttering fra konsulentselskapene og ønske om jobbsikkerhet kan stå i veien for norske IT-gründere, mener ekspertene.
Den siste tiden har blant annet næringsminister Monica Mæland lansert flere programmer for å stimulere til mer gründervirksomhet i Norge.
Men det er noen ting som står i veien for at Norge får sin egen Mark Zuckerberg, eller Larry Page. IT-studentene blir nemlig stadig mer opptatt av jobbsikkerhet, viser årets Universum-undersøkelse.
Søk i listene over de mest populære arbeidsgiverne her
I tillegg fører aggressiv rekruttering fra konsulentselskapene til at studentene knapt rekker å tenke på gründervirksomhet før de skriver under kontrakten for fast jobb.
– Jeg vet ikke om sikkerhet og fast jobb har blitt viktigere for studenten. Jeg tror heller at konsulentselskapene og de andre «sikre» jobbene har blitt større og flinkere til å vise seg frem, sier informatikkstudent Magnus Olden ved Universitetet i Oslo.
Han peker på at der det før ikke var så fryktelig mange jobbmuligheter for IT-studenten, stiller i dag selskaper seg i kø for å kapre bra folk.
– Gründerbransjen er derimot ikke like aktive i sin promotering mot IT-studenten, bransjen prøver men det faller litt igjennom mot et hav av konsulentselskaper, sier Olden.
Her er norske studenters drømmearbeidsgivere
Dyre boliger og usikkerhet
For første gang på mange år sniker nå prioriteringen om jobbsikkerhet seg tilbake på IT-studentens topp ti-prioriteringer når de er på utgikk etter jobb, viser undersøkelsen Universum har gjort blant norske IT-studenter.
– I tillegg gjør et presset boligmarked det vanskelig for nyutdannede å velge lavtlønnede yrker eller yrker med høy risiko, mange frykter å komme for sent inn på boligmarkedet, sier Olden.
Han understreker imidlertid at han gjerne kunne tenke seg å jobbe med innovasjon og oppstartsselskaper når han er ferdig med utdannelsen.
– Jeg har vært med på å starte et selskap og jobber fortiden deltid i et annet.
– Det er selvfølgelig synd at det er færre som tør å ta sjansen på å starte noe eget. Norge vil trenge all innovasjonskraften vi kan få i tidene fremover med lave oljepriser. Forhåpentligvis vil et mer presset arbeidsmarked få flere til å tenke innovativt og øke risikoviljen, sier Olden.
For aggressive
Ved Entreprenørskolen på NTNU utdanner de IT-studenter med fokus på at studenten skal kunne starte for seg selv, men stor etterspørsel i etter studentene kommer gjerne i veien.
– De blir headhuntet og blir tilbudt kontrakter tidlig i studieløpet. Dette kan føre til at mange av studentene signerer jobbavtaler før de selv har tenkt tanken om å starte et eget selskap, sier rekrutteringsansvarlig Guro Grytli Seim.
Hun mener dette henger sammen med at svært mange selskaper setter ut IT-arbeid, og at konsulenthusene derfor tjener svært gode penger på å leie ut IT-ansatte.
– Er dette et faretruende tegn for norsk gründervirksomhet?
– Ja. Vi ser at det trengs programmerere i nesten alle oppstartsselskap, og vi ønsker at enda flere studenter innen IT skal gå den spennende veien og bli entreprenør i stedet for den trygge og forutsigbare konsulentveien, sier Seim
Hun legger likevel til at gründerviljen fortsatt virker å være i studentene da stadig flere søker plass ved Entreprenørskolen.
- Forsvaret har klart å få frem et preg av eksklusivitet
Stort behov
Næringsminister Monica Mæland satte for kort tid siden i gang arbeidet med sin såkalte gründerplan, der målet er å bedre vilkårene for dagens og morgendagens gründere.
Hun er bekymret over utviklingen Universum-undersøkelsen viser.
– Dette viser at IT-studentene tenker som alle andre, og da blir det kanskje desto viktigere at vi fokuserer på hva gründerne trenger for å lykkes, sier Mæland til E24.
Hun legger til at det er utrolig viktig for norsk næringslivsfremtid at vi får et miljø for gründere i Norge.
– Dette er en krevende situasjon, og vi må jobbe for å få dem til å bruke de kloke hodene sine. Vi ser at det er et behov for å styrke sysselsettingen i Norge, og for å få til dette trenger vi økt innovasjon og gründervirksomhet, sier Mæland.
Ikke alene
Også Abelia-direktør Håkon Haugli ser faretegnene Mæland snakker om, og mener at den økte endringstakten i IT-bransjen også kan være en grunn til at studentene nå sier de ønsker trygge jobber.
– Det er nødvendigvis ikke først og fremst jobbsikkerhet studentene er ute etter, men kanskje at de i større grad ønsker å jobbe i mer robuste miljøer.
– De mest interessante innovasjonsprosjektene kan ta mange år, og det er nok viktig for studentene å være trygge på at de får jobbe med det som er mest interessant og fullføre prosjektene, sier han.
Haugli mener Norge har fått en rekke store IT-miljøer, som har lykkes globalt de siste årene. Det kan ha gjort det mer attraktivt å søke seg til store selskaper enn å starte for seg selv.
– Er dette et faretruende tegn for norsk gründervirksomhet?
– Ja, og dette bekrefter et bilde andre undersøkelser har gitt, nemlig at lang utdanning svekker motivasjonen til å starte egen virksomhet.
– Dette er en stor utfordring for læreinstitusjonene, men også for Norge. Det er lett å forstå at fordelene ved å starte for seg selv veies opp mot faglige utfordringer og fellesskap i et større miljø. Vi skal heller ikke undervurdere risikoen folk føler for eksempel i forbindelse med nedbetaling av studielån, sier Haugli.
Må kunne lykkes
Abelia-direktøren mener det viktigste er å sørge for at de som ønsker å starte for seg selv skal ha gode muligheter for å lykkes med det.
– Det kan vi sørge for ved å styrke virkemidlene for nye bedrifter og endre skattesystemet slik at gründere ikke må betale skatt før de tjener sin første krone, sier Haugli.
Seim ved Entreprenørskolen peker på at det også er viktig at vi får norske gründere dersom vi skal henge med i de globale markedene.
– For å ha et konkurransedyktig næringsliv må vi ha kontinuerlig innovasjon og fornying, slik at vi kan øke verdiskapingen og sikre velferden vår også i fremtiden, avslutter hun.