Slik briljerer du på andregangs jobbintervju

Du har utkonkurrert de fleste, men drømmejobben er fortsatt ikke helt i havn. Her er rådene fra to eksperter på hva du bør gjøre i andregangsintervjuet.

Ny mulighet. Et annengangsintervju er ofte lengre enn det første, for å få mer tid til å gå i dybden. Hvis det var noe du ikke fikk spurt om, eller ikke fikk godt nok frem første gang, er dette ofte din siste mulighet.

Foto: Image Source/diamond Dream Ltd
  • Varg Aamo (tek.no)
Publisert: Publisert:

Gjennom nåløyet. Du har vært i et jobbintervju, du har svart godt for deg og du har stilt fornuftige spørsmål. En dag ringer telefonen, og du blir invitert på et andregangsintervju.

Les også:Dette må DU spørre om når du er på intervju

Ditt firma på DP+: Dette er det forbudt å spørre om under jobbintervjuet

Dersom spørsmålene du stilte i første runde ga signaler på at jobben du søker på er riktig for deg vil du selvfølgelig takke ja. Du bør likevel ha flere spørsmål du selv vil stille.

Gjør forarbeidet. Anne Røren Andreassen er direktør for trainee- og talentutvikling i Storebrand. Hun har ansatt over 2000 mennesker i løpet av sin karriere, og er særlig erfaren på å intervjue unge og nyutdannede.

Anne Røren Andreassen, direktør for trainee- og talentutvikling i Storebrand

Foto: Storebrand

– Generelt vil jeg si en bør gjøre grundig forarbeid. Ofte vet kandidater mindre om bedriften de søker seg til enn de tror; mange blir overrasket over hvor lite de vet. Ett tips vil være å lese seg grundig opp, men også å snakke med andre som jobber i bedriften, sier hun.

Andreassen forteller også at arbeidsgivere fyller ut et evalueringsskjema underveis når du er inne i første intervju, hvor du som søker på jobben evalueres.

– Før et andregangsintervju bør en sette seg ned og reflektere over det første intervjuet. Hva gikk bra, og hvor stoppet du opp? Dette er ting du bør tenke på med en gang du er ferdig med første intervju, siden arbeidsgiver tar notater, anbefaler hun.

Les også: Lokker vikarer med «fast» jobb

Ditt firma på DP+: Bruk vikaren riktig

Still spørsmål. Andreassen sier at et jobbintervju på sett og vis er et salgsmøte, hvor du selv er produktet. I et andregangsintervju skal likevel begge parter selge seg inn. Du skal demonstrere at du er riktig for jobben, og arbeidsgiver – som ved å invitere deg bekrefter at de finner deg interessant – skal vise seg som attraktiv.

– Intervjueren bør forberede gode, relevante og åpne spørsmål, og du bør vise at du er nysgjerrig på hva din jobb skal gå ut på. Vi skal selge oss inn ovenfor deg, men du må også overbevise, sier Andreassen.

Rekrutteringsekspert og hodejeger i Aspiranza Pål Espen Tørisen er enig.

– Du har fått tid til å bearbeide informasjonen og spørsmålene du fikk i første runde, og da bør det ha dukket opp nye ting du lurer på. Hvis du ikke stiller spørsmål kan intervjueren komme til å tro at du ikke har forstått jobben, forteller han.

Les også: Du kan nekte å svare sjefen i ferien

Lær noe nytt. Begge ekspertene vektlegger at det du lærte i første intervju kan gi deg et grunnlag for å utvikle deg til å passe bedre for jobben. Det vil lønne seg i runde to.

– Dersom du første gang ble spurt om faguttrykk eller datasystemer du ikke kjente til bør du ha lært deg mer om dette til andre runde, fortsetter Tørisen.

Hodejeger Pål Espen Tørisen i Aspiranza

Han poengterer at teknologien har åpnet muligheter for deg som jobbsøker som du ikke hadde for noen år siden. I eksempelet datasystemer du ikke kjenner til har du nå muligheten til å kjøpe og laste ned en e-bok på noen få minutter for å lære mer om dette.

– Kandidater som gjør dette gir arbeidsgiveren en trygghet, og det viser engasjement. Det gir også deg selv en trygghet på at du vil kunne gjøre jobben, som vil reflekteres i det du gjør og sier på det andre intervjuet, forteller han.

Les også: «Selg» deg riktig på Facebook

Tenk på dine egenskaper. Andreassen forteller at dine personlige egenskaper er særlig viktige i et andregangsintervju, og at du bør være forberedt på spørsmål om disse.

– Bakgrunnen din er alltid viktig, men denne har du nok på plass hvis du kommer inn i runde to – da er egenskapene dine viktigere. Det kan derfor være lurt å lese stillingsutlysningen på nytt, sier hun.

– Hvis vi for eksempel etterlyser noen som er «initiativrik» er det gjerne fordi det er en egenskap vi trenger i et team du skal jobbe i. Når du da blir spurt om du er initiativrik bør du demonstrere at du er det med eksempler – ikke bare svare «ja, det er jeg». Vis hva det er det som gjør deg til en initiativrik person, er hennes råd.

Les også: Så mye overtid kan du jobbe

Bruk god tid. Tørisen forteller at hvordan du oppfører deg i jobbsøkersammenheng også sier mye om hvordan du fungerer i jobben. Måten du forbereder deg til intervjuet på vil dermed også fortelle arbeidsgiver noe om hvordan du arbeider i det daglige.

– Mange arbeidsgivere gir søkere som skal inn på andregangsintervju et «case» de skal jobbe med for å demonstrere hva de kan. Hvis du får en slik oppgave å jobbe med før intervjuet er det viktig at du ikke utsetter det til siste øyeblikk, men gjør en grundig jobb. Hvis ikke kan arbeidsgiver tro du vil gjøre det samme i jobben, forteller han.

– Vi kjører ofte flere «case» på kandidater i Storebrand, hvor vi ber kandidaten beskrive noe som vil vise en egenskap relevant for jobben. Da bør du ta deg god tid, og stille spørsmål hvis det er noe i oppgaven du er usikker på. Det er lurt å reflektere på oppgaven underveis, og ikke bare rase avsted, sier Andreassen.

Les også: - Ansatte må tilbake på skolebenken

Ikke kom for sent! Det bør være en selvfølge, men punktlighet er viktig. Intervjueren har sannsynligvis fylt opp timeplanen sin, og de kan ikke gi deg ekstra tid om du er et kvarter for sent ute. Alt håp er likevel ikke ute om du skulle bli forsinket.

– Det er klart det ikke er heldig om kandidater kommer for sent, men det kan jo skje. Det er også viktig å huske på at det sitter mennesker på andre side av bordet også i en intervjusituasjon, og de fleste har opplevd å bli forsinket til et møte, forteller Tørisen.

– Men blir du for sen er det viktig å gi beskjed på en skikkelig måte. Dersom du har tungtveiende grunner kan det faktisk vise at du er en ansvarsfull person; hvis du for eksempel har fått sykdom i familien og er nødt til å stille opp, sier han.

– Kommer du bare litt for sent er det viktig å ikke få panikk, fordi det vil gå ut over din egen prestasjon. Tenk heller at du må bruke den tiden du har igjen på en fornuftig måte, og at du må gjøre det beste av det. Jeg har hatt kandidater i intervjuer som har gjort nettopp det, og fått jobben, avslutter han.

Les også: Dette kan gi deg sparken

Ring referansene etterpå. Andreassens avsluttende råd er at du bør ringe referansene du har oppgitt etter at du er ferdig i intervjuet.

– Jeg har snakket med referanser som ikke ante at personen som hadde oppført dem drev og lette etter ny jobb. Det bør ikke skje, sier hun.

– Da er det mye bedre om du kontakter referansene dine rett etter intervjuet og er åpen om hva du ble spurt om, samt forteller hva du følte gikk mindre bra. Da kan du «spille referansene dine gode», og du kan be dem tenke på hvordan de tror du ville fungert i en relatert jobbsituasjon, avslutter hun.

For flere tips om jobb og privatøkonomi – følg Dine Penger på Facebook!

Publisert:

Flere artikler

  1. Rekrutterings-sjef: – Nordmenn bør vise at de stiller jobbkrav: Dette bør DU spørre om på jobbintervju

  2. Dette må DU spørre om når du er på intervju

  3. Betalt innhold

    Seks tabber du må unngå i jobbintervjuet

  4. Forsker: - Ble slått av hvor tilfeldig jobbintervjuene er

  5. Betalt innhold

    Slik lykkes du på jobbintervjuet