Studenter kappes om sommerprosjekter - disse fikk frie tøyler hos DNV GL

Landets mest ambisiøse studenter står i kø for å sikre seg plass i ulike prosjekter eller internships i de store selskapene. Hos DNV GL har studentene i sommer laget en programvare for å kunne forbedre selskapers bærekraftighet.

WEMBO GO: Studentene har både laget en nettside for selskaper som ønsker å følge med på og forbedre egen utvikling innen bærekraftig produksjon., i tillegg til en mobilapplikasjon rettet mot forbrukere, kalt Wembo Go. Fra venstre: Marthe Sogn Lien (NHH), Alexander Gaugstad (NTNU), Ingrid Bye Løken (NTNU) og Stefan Michael Elston (NHH).
Publisert: Publisert:

Det er stor rift om å få innpass i store, norske bedrifter om sommeren. Studentene er fullstendig klar over at det å være intern eller prosjektdeltaker kan gi mange fortrinn til dem som kommer gjennom det trange nåløyet.

– Jeg vet om veldig mange som ønsker å få være med på noe sånt, men som ikke har fått muligheten. Jeg føler meg derfor veldig privilegert, sier NTNU-student Alexander Gaugstad og student-prosjektleder ved sommerprosjektet i DNV GL 2016.

Fire hundre studenter ønsket en plass i sommerprosjektet til DNV GL, og Gaugstad var altså én av de heldige åtte som fikk være med.

Vi ønsker ditt talent-tips!

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent!

For åttende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat

Les også

Gründerhuben 657: – Samarbeid er den nye konkurransen

Frie tøyler

For niende år på rad har det tradisjonsrike selskapet DNV GL gjennomført sitt sommerprosjekt for masterstudenter. Og onsdag denne uken holdt de engasjerte studentene presentasjon av sitt prosjekt for en fullsatt sal i konsernets hovedkontor på Høvik. Studentene hadde fått svært frie tøyler i sommerjobben sin, men noen føringer var det; blant annet skulle studentene ha som mål å lage et produkt som skulle skape verdi for DNV GL, og i prosessen ta i bruk ny teknologi.

Etter innledende foredrag i starten av prosjektet, var studentene enige om at det var én ting som sto igjen som spesielt interessant å jobbe videre med. Nemlig bærekraftighet, og nærmere bestemt utfordringen med å nå FNs bærekraftsmål innen 2030.

Bærekraftig-software

Sluttproduktet etter sommerens prosjekt var det digitale verktøyet Wembo. Selskaper skal kunne bruke verktøyet for å finne ut hvor bærekraftig deres produkter og produksjonskjede er sammenlignet med selskaper i samme bransje. Studentene har også laget mobilapplikasjonen Wembo Go, som gir forbrukerne mulighet til å vurdere bærekraftigheten til ulike produkter opp mot hverandre.

Som et eksempel på hvordan appen kan fungere, brukte studentene to fisker som begge koster 100 kroner. Når forbrukeren skal vurdere hvilken av de to fiskene han skal kjøpe, kan han bruke Wembo til å finne ut hvilken fisk som er mest bærekraftig, ved at den ene fisken for eksempel er mer kortreist og dermed oppnår en høyere «bærekraftig-skår». Studentene understreket i sin presentasjon at dette viser hvordan man gjennom valgene sine kan tvinge selskaper til å bli mer bærekraftige.

Ingen dataingeniører

Årets studentgruppe har bestått av seks teknologi-studenter og to økonomistudenter. Student-prosjektleder Gaugstad studerer selv teknologifag ved NTNU.

– Vi ble nok litt overrasket da vi møttes, og fant ut at ingen av oss holdt på med dataingeniørstudier. Det fungerte likevel veldig bra på dette prosjektet, fordi det hele var ganske visjonært, og krevde litt andre perspektiver. Samtidig gjorde det at vi skjønte at vi ikke kunne lage veldig kompliserte programmer, forteller Gaugstad, og legger til:

Les også

Petter Stordalens ti ledertips

– Det var for øvrig gull verdt for oss å ha med to økonomistudenter, som kunne vise at det finnes et marked for det produktet.

– Fått en kickstart

– I hvilken grad har arbeidet med prosjektet gitt et innblikk i arbeidslivet dere skal ut i om ikke så altfor lenge?

– Akkurat det temaet vi har jobbet med er veldig representativt for hvordan DNV GL jobber i grensesnittet mellom politikk, teknologi og næringsliv. Arbeidsmetodene vi har benyttet oss av reflekterer godt hvordan man faktisk jobber med innovasjonsprosesser i bedriften. Vi har fått en inngående kjennskap til hvordan det er å jobbe i DNV GL, sier Gaugstad.

– Videre har nok det å jobbe med digitalisering gitt en kickstart med tanke på å komme ut i arbeidslivet senere, da det ikke har kommet helt inn på universitetet ennå, legger NTNU-studenten til.

DE HELDIGE ÅTTE: Blant 400 søkere til DNV GLs sommerprosjekt for masterstudenter, var det disse som slapp gjennom nåløyet: Erlend Solbakk Harbitz (NTNU), Stefan Michael Elston (NHH), Johan Jørgen Grav (University of Vermont), Marthe Sogn Lien (NHH), Eivind Eskerud Harris (NTNU), Ingrid Bye Løken (NTNU), Alexander Gaugstad (NTNU) og Simen Hexeberg (NTNU).

Berømmer DNV GL

Gaugstad forteller at NTNU-studentene har inntrykk av at det generelt er veldig godt opplegg ved slike prosjekter og internships rundt i bedriftene, og forteller at det også er hans inntrykk etter sommeren ved DNV GL.

– DNV GL har gitt oss frie tøyler, samtidig som de har fulgt oss godt opp. Prosjekter som dette er veldig god branding av bedriften opp mot studenter. Jeg vil berømme DNV GL for at de gjennomfører prosjektet selv om det er litt dårligere tider også her, avslutter Gaugstad.

Entusiasmen på presentasjonen var stor, og ledelse og ansatte som hadde møtt opp virket imponerte over hva studentene hadde fått til i løpet av seks sommeruker.

– Interessant å se på videre

Men i hvilken grad kommer DNV GL til å ta i bruk verktøyet som ble laget under årets sommerprosjekt?

– Jeg tror absolutt dette er interessant å se på videre. Fordelen med programvarebaserte løsninger er at de er så skalerbare. Erfaringen fra tidligere prosjekter er at vi i noen tilfeller kan gå videre med det produktet som er laget, mens vi i andre tilfeller plukker ideen fra hverandre og tar med oss det beste til nye prosjekter, forteller prosjektleder for sommerprosjektet og ingeniør ved DNV GL, Brede Børhaug.

Dag Honningsvåg, tidligere Making Waves-direktør og en av årets fakgeksperter for Ledertalentene.

Han understreker at sommerprosjektet er viktig for DNV GL som bedrift, og at læringen fra prosjektet går begge veier.

– Vi som bedrift får mye inspirasjon fra unge mennesker med et litt annet tankesett. I tillegg får vi på denne måten et nærmere forhold til akademia og studentene.

– Stor nytt- av å få inn «digital natives»

Kristina Dahlberg, som er seniorkonsulent i DNV GL og har vært en sterk pådriver for sommerprosjektet gjennom flere år, forteller at bedriften er avhengig av nye kreative ideer for å kunne utvikle seg.

– Som en 150 år gammel bedrift, ser vi en stor nytte i å få unge «digital natives» til å hjelpe oss å være i front av den akselererende teknologiendringen som skjer i dag. Derfor har DNV GL i sommer samlet noen av Norges flinkeste og mest ambisiøse talenter, og det har vært imponerende å se hva de har utrettet på kort tid, sier seniorkonsulent i DNV GL, Kristina Dahlberg i en pressemelding fra DNV GL.

– Kan oppstå magi

De store selskapene har et spesielt ansvar til å legge til rette for unge talenter som ønsker i bruk nye løsninger og være innovative, mener IT-nestor og fagekspert for kategorien «digital nytenker» E24s Ledertalentene-kåring, Dag Honningsvåg:

– De sitter blant annet på kunnskap og ressurser som startups ikke har. Dermed er det veldig bra og spennende at selskapene gir studenter muligheter, så all honnør til DNV GL for dette prosjektet.

Han påpeker at det for mange studenter kan bli et brutalt møte med arbeidslivet når de kommer ut i sin første jobb, og mener at flere selskaper for eksempel burde jobbe tettere opp mot utdanningsinstitusjonene, eller bli enda flinkere til å tilby traineeprogrammer, internships eller sommerprogrammer.

– Det kan oppstå magi i en sammenheng der talentfulle masterstudenter får lov til å innovere og tenke fritt, mener Honningsvåg.

Les også

– Ingenting tydet på at jeg skulle bli en leder

Les også

– Det ligger mer teknologi bak et papirfly enn en Boeing 737

Les også

– Jeg må være riv, ruskende gal

Publisert: