Det spås 130.000 arbeidsledige: Slik takler du å miste jobben

Det spås 130.000 ledige i 2017. Sjekk hvilke bransjer som er utsatt - og hvilke tips ekspertene har dersom du rammes.

JOBB-KRISEN: Dersom du mister jobben er det lett å gå på en knekk, men det fins tips og triks du kan gjøre for å begrense fallet. Økonomener og jurister gir deg de beste tipsene til krisen.

Foto: Illustrasjonsfoto
  • Maria Lekve
Publisert:

Arbeidsledigheten i Norge begynner å stige.

DNB Markets spår en oppgang i ledigheten frem mot 2017. Da vil 4,5 prosent – eller 130.000 mennesker om du vil – stå uten jobb, ifølge storbankens prognoser.

– De aller fleste av oss vil beholde jobben. Men jo nærmere bransjen er oljesektoren, jo mer må man forvente at ledigheten øker, sier Kjersti Haugland, som er seniorøkonom i DNB Markets.

– Etter hvert vil ringvirkningene bre seg om til et bredere lag av næringslivet. Det kan ramme alt fra IT, regnskap, advokat, næringseiendom, hotell og restaurantbransjen.

SSBs anslag er noe lavere enn DNB Markets – de spår en ledighet på fire prosent i 2017.

Les også

Han ansetter når andre kutter

ER DU RAMMET AV OLJEBREMSEN? Kontakt E24s journalister her

«Vil bli berørt»

FÆRRE JOBBER: Kjersti Haugland, som er seniorøkonom i DNB sier at jo nærmere oljebransjen du er ansatt, jo større risko er det for nedbemmaning.

Thomas Winje Øijord

Seniorøkonomen påpeker at bransjer som offentlig sektor, eksport og utbygging av vei/jernbane er mindre utsatt for nedbemmaning.

Men advarer samtidig:

– Et bredt antall arbeidstagere vil bli berørt av oljebremsen, sier Haugland.

– Det vil bli lavere fart i lønnsoppgjør og flere om beinet på stillingene. Men 95 prosent av arbeidsstyrken vil fortsatt ha jobb, sier Haugland.

E24 skrev i helgen at sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank tror at så mange som 50.000 oljejobber kan forsvinne. Dette etter at E24 i forrige uke skrev at minst 21.438 oljejobber er blitt borte siden 1. januar i fjor – med til dels store konsekvenser for mange kommuner langs kysten.

Haugland og DNB Markets sier at så lenge det reageres med å kutte renten, vil forbruket kunne holde seg godt oppe, selv i disse tøffeste årene.

Samtidig som det forsvinner jobber, så viser Manpowers arbeidsmarkedsbarometer at norske arbeidsgivere også forventer få nyansettelser neste kvartal.

Undersøkelsen viser en kraftig nedgang innenfor industri og fortsatt svake utsikter innen bygg og anlegg:

– Som forventet kommer det heller ingen vekstsignaler fra olje og gass-sektoren, sier Maalfrid Brath, konsernsjef i ManpowerGroup.

– Noe bedre ser det ut innen bransjene handel og service og innen elektrisitet og vannforsyning, som er de bransjene som i dette kvartalet er de mest positive.

Les også

223.000 nye jobber i USA

Få er bekymret

IKKE BLI PASIFISERT: Silje Sandmæl, som er forbrukerøkonom i SNB råder deg til å ikke bli pasifisert dersom jobbkrisen inntreffer.

Silje Sandmæl som er forbrukerøkonom i DNB har flere tips til deg – dersom du blir rammet av ledighet eller nedbemmaning.

– Vi har hatt en rekke årskull som knapt har opplevd arbeidsløshet, og mange har hverken planlagt for- eller vet hvordan de skal forholde seg til det å bli arbeidsledig, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB.

– Mange går på en knekk når de mister jobben, men det er viktig å ikke la situasjon ta overhånd og dermed bli pasifisert, sier Sandmæl.

En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at bare 4 prosent er bekymret for å bli arbeidsledig i løpet av de neste 12 måneder, mens 12 prosent svarer at de frykter arbeidsløshet i noen grad.

Hele 83 prosent er ikke bekymret for å miste jobben.
– At så mange ikke er bekymret for å miste jobben sier mye om at vi lever i nuet og håper på det beste. Men, skjer det uforutsette og du står der uten jobb er det viktig at du er økonomisk forberedt, advarer Sandmæl.

Hun vil oppfordre deg til å betale ned gjeld til et komfortabelt nivå og ha en buffer.

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea

– Ofte blir økonomien snudd på hodet når du mister jobben. Som arbeidsledig får du utbetalt 62,4 prosent av lønnen du hadde, og du får maksimalt utbetalt 331.000 kroner i dagpenger. Mange får halvert inntekten over natten, og derfor er det viktig å tilpasse forbruket til den nye økonomiske situasjonen.

Les også

– 2000 må gå i Statoil

«Skaff deg oversikt»

Også Elin Reitan som er forbrukerøkonom i Nordea har tips til hvordan du bør forholde deg til jobb-krisen.

– Det første du bør gjøre den dagen du blir arbeidsledig er å skaffe deg oversikt over privatøkonomien din, og sette deg opp ett budsjett som er tilpasset din nye inntekt, sier Reitan.

Hun påpeker at det er viktig å sørge for at du har midler til å dekke de faste utgiftene, som husleie, forsikringer, strøm og andre forpliktelser du ikke kommer utenom.

– Ser du at du vil få problemer med å dekke disse kan du vurdere å be kreditor om betalingsutsettelse eller vurdere avdragsfrihet på boliglånet om du har mulighet for dette, sier Reitan.

Dersom du kontakter kreditorer i god tid, er det lettere å få til avtaler før du får for store problemer.

Les også

NHO ser mørkt på resten av året

Er oppsigelsen lovlig?

Dersom du kan bevise at oppsigelsen er ugyldig – kan du ha mulighet til å få tilbake jobben.

– Har arbeidsgiver ikke forholdt seg til lovbestemmelsene i Arbeidsmiljøloven kan oppsigelsen være ugyldig, sier advokat Mariann Næss i Osloadvokatene.

En ugyldig oppsigelse vil som den klare hovedregel gi deg rett til å gjeninntre i stillingen. Ugyldig oppsigelse vil dessuten kunne gi deg rett til erstatning både for økonomisk tap (bortfall av lønnsinntekt) samt oppreisning (tort og svie).

Les også

– 130.000 ledige innen året er omme om dette tempoet fortsetter

Mariann Næss. Advokat/partner Osloadvokatene

Foto: Osloadvokatene

– Får du beskjed om at du er en av dem som må sies opp på grunn av bedriftens behov for nedbemanning, er mitt første klare råd at du skaffer deg en advokat med kompetanse innenfor arbeidsrett. Dette for å kunne få en vurdering av saken din samt viktig rådgivning underveis i prosessen, sier Næss.

Står bedriften fast ved sin avgjørelse om nedbemanning og oppsigelse av nettopp deg, så er det dessuten viktig å være oppmerksom på lovens frister for å forfølge dine krav. – En advokat med kompetanse innenfor arbeidsrett vil dessuten være en viktig rådgiver dersom det er snakk om å bringe spørsmålet om lovlighet av oppsigelsen til domstolsprøving, men også hva gjelder rådgivning knyttet til om du heller bør akseptere en sluttavtale og hva en slik sluttavtale bør inneholde, råder Næss.

Les også

Oljeordfører: – Bekymret for høsten som kommer. Den ser mørkere ut

Hvor mye kan du få i dagpenger?

Dagpengene beregnes på bakgrunn av hva du hadde i lønnsinntekt og eventuelle trygdeytelser i fjor (eller snittet av de tre siste årene før du søkte dagpenger). Dagpengene utgjør omtrent 62,4 prosent av inntekten før skatt.

Inntekt over seks ganger folketrygdens grunnbeløp, «G» (1G = 90.068 kroner) regnes ikke med i grunnlaget. Seks G utgjør 540.408 kroner, og 62,4 prosent av inntekten før skatt vil dermed utgjøre 337.215 kroner i utbetalte dagpenger per år.

Les også

Statoil bekrefter kutt på opp mot 2.000

Om Manpower Employment Outlook Survey (MEOS): Manpowers arbeidsmarkedsbarometer gjennomføres kvartalsvis og måler arbeidsgiveres forventninger til å øke eller redusere bemanningen i kommende kvartal. Den er basert på intervju blant et representativt utvalg bestående av 750 norske arbeidsgivere.

Flere artikler

  1. Derfor kan du bli nedbemannet etter bare to uker i ny jobb

  2. Syv råd å følge når arbeidsplassen din skal nedbemanne

  3. Jobbekspertene svarte leserne i «nedbemannings-spesial»: – Fikk sparken for å søke en annen jobb

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    «Ikke glem tidligere kolleger. Det kan koste bedriften dyrt»

  6. – Risikerer jeg nok en gang å bli sagt opp?