Derfor kan du bli nedbemannet etter bare to uker i ny jobb

Selv om din stilling ikke blir kuttet, står du likevel i fare dersom du nettopp ble ansatt og er på prøvetid når bedriften skal nedbemanne.

DÅRLIGE TIDER: National Oilwell Varco er bare det siste av en lang rekke selskaper i oljesektoren som må nedbemanne. Er du nettopp ansatt i prøvetid, kan du miste jobben likevel.
 • Svànaug Bergland
 • Thor-Arne Wullum
Publisert:

Innsender skriver:

Jeg har begynt i ny jobb for to uker siden i 100 prosent fast stilling. Nå har jeg blitt innkalt til drøftingsmøte grunnet nedbemanning i bedriften.

Kan jeg bli sagt opp før prøvetiden går ut?

Jeg ble fortalt at begrunnelsen for at min stilling er i fare er at det er folk i andre posisjoner som blir overtallig og kan være interessert i min jobb om de har riktig kompetanse. Er det i det hele tatt lov? Kan hvem som helst ta min stilling fra meg fordi bedriften er under omstilling?

Svar fra Thor-Arne Wullum:

Du er ikke vernet mot å bli sagt opp grunnet nedbemanning når du er i prøvetid, og du kan følgelig bli sagt opp før prøvetiden går ut.

Selv om det i utgangspunktet er andre stillinger enn din som blir rasjonalisert bort, vil du likevel kunne være den som må gå ved nedbemanningen.

 • Da Anita Krohn Traaseth ble kritisert for omstillingen som er på gang i Innovasjon Norge, svarte hun med å stemple det som «drittpakke»

Hvem som må gå, og hvem som får bli, bestemmes av såkalte utvelgelseskriterier. Avgjørelsen tas ofte etter en samlet vurdering av kriteriene kompetanse, ansiennitet og særlige sosiale hensyn. Dersom andre stillinger enn din blir fjernet, vil en av stillingsinnehaverne i de stillingene som blir borte kunne ha rett til å overta din stilling forutsatt at vedkommende har noenlunde tilsvarende kvalifikasjoner som deg.

Grunnen til dette er at arbeidsgiver ved oppsigelser grunnet i virksomhetens forhold i utgangspunktet plikter å vurdere bedriften under ett, og siden du har kort ansiennitet i bedriften vil dette fort kunne være avgjørende for utvelgelsen i din disfavør.

Blir du sagt opp er det den avtalte (og ofte korte) oppsigelsestid i prøvetid som gjelder, også der oppsigelsen er begrunnet i virksomhetens forhold.

Svar fra Svànaug Bergland:

Dessverre ikke mye å si i tillegg til Thor-Arnes svar til deg.

Dette er bare trist. I etterpåklokskapens lys kan man jo stille spørsmål ved hvorfor din arbeidsgiver i det hele tatt rekrutterte nye medarbeidere når de 14 dager etterpå starter en nedbemanningsprosess.

Endret forutsetningene seg så raskt? La ikke denne uheldige opplevelsen dra deg ned. Dette har ingenting med deg å gjøre.

Fokuser på det du er god på, dine beste personlige egenskaper og hva slags type virksomhet og jobb du ønsker deg, og gå aktivt ut i arbeidsmarkedet. Lykke til!

Les også

Jobbekspertene svarte leserne i «nedbemannings-spesial»: – Fikk sparken for å søke en annen jobb

Les også

– Kan arbeidsgiver kvitte seg med meg før jeg fyller 72 år?

Les også

– Kan mye sykefravær være argument for ikke å øke lønnen?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Nedbemanning
 3. Oppsigelse

Flere artikler

 1. Jobbekspertene: Hva skal til for å si opp noen i prøvetiden?

 2. – Risikerer jeg nok en gang å bli sagt opp?

 3. Jobbekspertene: Kan man si opp en selger som ikke selger?

 4. Jobbekspertene svarer: Kan vi si opp en vikar før kontrakten løper ut?

 5. Betalt innhold

  «Ikke glem tidligere kolleger. Det kan koste bedriften dyrt»