Traaseth: – I 2014 fikk vi en «wake up call»

Innovasjon Norge-sjefen levner ikke mye tvil om at norsk næringsliv står overfor betydelige utfordringer. –Ikke gi dere, er Krohn Traaseths budskap til neste generasjons norske toppledere.

  • Jan Lilleby
  • Krister Sørbø
Publisert:

BI NYDALEN (E24): - Vi kommer ikke til å ha noe valg. Dette skiftet kommer.

Landets fremste ledertalenter er samlet i auditorium C10 på BI Nydalen i Oslo.

Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, taler til vinnerne om hvilke utfordringer som norsk næringsliv står overfor, og hvordan vi skal møte dem.

SPESIAL: Dette er Norges 100 fremste ledertalenter

Wake-up call

– I 2014 fikk vi en «wake-up call», sier en energisk Traaseth i Nydalen.

Innovasjon Norge-sjefen forklarer ledertalentene i salen hvilken endring det norske samfunnet står overfor med den reduserte oljeprisen og økende arbeidsledigheten.

– Kombinert med et presserende behov for digital transformasjon og økende behov for å vise handlingskraft for å respondere på verdens klimaproblemer, var Norge per definisjon i 2014 kommet inn i en ny nasjonal transformasjon.

– Det er 44 år siden vi har hatt en nasjonal transformasjon av denne størrelsen, sier Traaseth.

Les også

Jan Frode Johansen er årets ledertalent 2015

OPPRØRER: Administrerende direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, holdt en energisk tale om skiftet i norsk næringsliv til vinnerne av Ledertalentene 2015 på BI i Oslo i dag. Her avbildet sammen med teknologidirektør Christian Rørholt Moe i Gjensidige (helt til høyre), som er blant topp 10.

Hun forklarte til forsamlingen av vinnerne i årets kåring av Ledertalentene at det er flere ting Norge skal leve av etter oljen, og at norsk økonomi er i voldsom endring. Krohn Traaseth mener tiden er inne for å vise handlingskraft.

– Selv om Norge ikke er i en krise ennå, vil den treffe oss hardt hvis vi ikke handler i et tempo som nå er påkrevet, sier Traaseth til ledertalentene.

Oljeeventyret

Krohn Traaseth mener vi må få til mer internasjonal ekspansjon for å møte utfordringene norsk næringsliv står overfor.

– Når økonomien er i så massiv endring som den er, så må vi ut og få et volum. Å få til vekst internasjonalt er en kjempeoppgave for norsk næringsliv, sier Krohn Traaseth til E24 – som talte på engelsk til de unge ledertalentene.

– You can disregard the possibility of finding coal or oil on the continental shelf off the Norwegian coast, åpner Traaseth talen sin med.

Hun forteller om et brev Utenriksdepartementet fikk av Norges geologiske undersøkelse (NGU) i 1958. Det var starten på en æra som ble en nasjonal transformasjon for Norge.

Les også

Halvparten så mange ledige stillinger i oljebransjen

– 11 år senere, lille julaften 1969 rapporterte Philips Petroleum om funn av olje på norsk sokkel. Resten er historie, sier Innovasjon Norge-sjefen foran ledertalentene i Nydalen.

Hun etterlyser et høyere tempo for å forandre den nye tiden norsk næringsliv har entret.

– Det må være innafor å sette litt større trykk på å investere i framtidas kunnskap og næringer, sier Krohn Traaseth om veien videre – og setter spørsmålstegn ved hvorfor det er utledningene som plukker opp norske start-ups og norsk innovasjon.

SLIPP DEG LØS: Førsteamanuensis ved BI, Christina Nertstad, holdt innlegget «Jakten på suksess - en utfordring til ledertalentene» før Krohn Traaseth gikk på scenen. – Det er ingen begrensninger, sa Nerstad til ledertalentene, og lot sønnen få fremføre «breakdance» til fordel for forsamlingens store entusiasme.
Les også

Solberg: – Solskinnsperioden er over

– De har det i DNAet sitt

– Det vokser opp selskaper som har en helt annen måte å gjøre ting på, sier Krohn Traaseth til E24 – og nevner delingsøkonomien og sirkulærøkonomien som de fremste eksemplene på skiftet.

Hun mener endringene ikke er et problem for Norge.

– Norge har en stor mulighet til å posisjonere seg, sier Krohn Traaseth til E24.

Hvor godt forberedt er norsk næringsliv på omstillingen vi står overfor?

– Mange norske bedrifter har forberedt seg i flere år, sier innovasjonssjefen først.

– Det jeg er mest bekymret for er om vi har tatt innover oss den digitale revolusjonen, sier hun – og setter spørsmålstegn ved om den digitale kompetansen er tilstrekkelig i norske styrer.

Hun mener ledertalentene i E24s kåring ikke sliter med å forstå verdens klimaproblemer, Norges behov for å bli oljeuavhengig og den digitale revolusjonen.

– De har det i DNAet sitt, sier hun.

– Det er den sittende maktgenerasjonen som sitter og lurer på hvordan de skal forholde seg til massive endringene vi står overfor.

– Ikke gi dere

Hun sier til E24 at det ikke er noen vei utenom.

Vi kommer ikke til å ha noe valg. Dette skiftet kommer.

I sin tale til vinnerne i Ledertalentene 2015 beskrev hun, med navnene til flere av de nominerte og vinneren selv, hvorfor norsk næringsliv trengte dem. «We need you», runget det flere ganger fra innovasjonssjefen gjennom auditoriet i Nydalen.

Jeg har veldig stor tro på den neste generasjonen, sier Krohn Traaseth til E24.

Men når de skal presentere løsninger for å gjøre viktige endringer, så får de nei av den sittende generasjonen fordi kompetansen om endringene vi står overfor ikke er god nok, mener Traaseth.

Ikke gi dere, er oppfordringen hennes til dagens unge ledere.

Les også

Åpner nye butikker - har ikke biler

Ledertalent-kåring ble vendepunkt

Krohn Traaseth var selv ett av talentene som ble trukket frem på E24s liste i 2009 - og den utmerkelsen kom på et tidspunkt da hun var både karrieremessig og personlig langt nede.

– Det er en av de merkeligste opplevelsene jeg har hatt i karrieresammenheng, sa hun til E24 i 2012.

Da tekstmeldingen tikket inn fra en venninne som gratulerte henne med en plass blant de fremste Ledertalentene i Norge 2009, hadde Krohn Traaseth akkurat vært på sitt lokale Nav-kontor for å registrere seg som arbeidsledig.

Nedturen ble imidlertid kortvarig. Mindre enn fire måneder etter opplevelsen der Nav-besøket og E24s lederkåring skapte fullt kaos i hennes tanker, fikk hun jobb som sjef for programvare og løsninger i HP.

Knappe to år og to måneder senere, ble hun forfremmet til jobben som administrerende direktør i samme selskap.

Les også

Jan Frode Johansen tok seieren i Ledertalentene 2015

Les også

Jobbet 100 timer i uken for å berge selskapet

Les også

Mie (33) er eiendomssjef i Oljefondet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledelse
  2. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Her jobber de med å finne årets ledertalent

  2. Nå finsiktes det i jakten på årets ledertalent

  3. Disse gründerne deler prisen for «Årets digitalhode»

  4. – Ingenting tydet på at jeg skulle bli en leder

  5. Norske gründere med opprop til støtte for Traaseth