Sparker 900 rett før jul: – Ingen trodde dette ville skje

De ansatte har gått hjem. Tilbake står en fortvilet direktør og en hovedtillitsvalgt.

PREGET: Direktør Terje Korsnes (høyre) og hovedtillitsvalgt Knut Erik Brevik er de eneste igjen på anlegget til NOVN på Hjelset utenfor Molde i går kveld. Om noen måneder stenges dørene for godt.

MATTIS SANDBLAD, VG
  • Eivind Lindkvist Johansen
  • Mattis Sandblad (foto)
Publisert: Publisert:

MOLDE (VG): Det kriserammede oljeselskapet National Oilwell Varco Norge (NOVN) må gjennomføre nye kutt. I sommer fikk de ansatte i den norske delen av bedriften beskjed om at 1500 stillinger må bort i løpet av året. Mandag kom meldingen om at ytterligere 900 ansatte mister jobben.

64 ansatte på Hjelset utenfor Molde fikk i går den tunge beskjeden om at hele arbeidsplassen legges ned.

VG møtte mandag kveld Molde-avdelingens direktør og tillitsvalgte på anlegget ved Hjelset, en drøy mil utenfor sentrum av byen.

De er preget. De ansatte har gått hjem. Om noen måneder står lokalene tomme.

– Det er nok ingen som trodde at dette skulle skje. De hadde nok forventet at det bare skulle nedskaleres til et minimum, men dette var nok et sjokk for noen. Andre tok det med fatning, men det er tungt å få beskjed om at jobben og arbeidsplassen din blir borte, sier Knut Erik Brevik, hovedtillitsvalgt for de ansatte i Fellesforbundet, til VG.

– Det med timingen, at dette kommer før jul, er det mange som sier de skulle ha vært foruten, men realiteten er at dette er noe vi må gjennom når situasjonen er sånn som den er, legger han til.

Sett denne? Tommy trodde han skulle få jobb raskt - han er fortsatt arbeidsledig

Direktør: – Noe mange ansatte har fryktet

Sørlandets største private arbeidsgiver skal i løpet av et år halvere staben som inntil i vår hadde 5200 medarbeidere, blant annet ved selskapets kontorer i Oslo, Arendal, Kristiansand og Stavanger.

E24s sak om gårsdagens nyhet om 900 stillingskutt og to nedleggelser

På 60-tallet var NOVNs produksjonsanlegg på Hjelset utenfor Molde et skipsverft. De siste tyve årene har de ansatte produsert kraner som brukes på landbaserte rigger og offshoreinstallasjoner verden rundt. Nå er det besluttet at hele anlegget skal legges ned.

Krisen i oljemarkedet har rammet norske selskaper hardt. Nesten 25.000 oljejobber er borte. Den lave oljeprisen har igjen ført til en lavere investeringsvilje hos de store oljeselskapene.

Direktør Terje Korsvoll forteller at nedleggelse har vært noe mange ansatte har fryktet, men kanskje ikke helt trodd på før nå. Etter flere år med opptur i bransjen, er tiden kommer for å «putte alle bremser på».

– Dette handler om å justere leveringskapasiteten. Etter at ting stoppet opp, har National Oilwell levd på ordrereservene vi har hatt, men nå som de tømmes – og det ikke kommer noe nytt – så er det reduksjoner av kostnader og leveringskapasitet som kommer i fokus.

Les også: Ulltveit-Moe om oljekrisen: Tror to av tre jobber ryker

STILLE: Det er tomt inne i lokalene til NOVN utenfor Molde. Knut Erik Brevik (høyre) forteller at mange av de ansatte slet med motivasjonen etter mandagens beskjed om nedleggelse.

MATTIS SANDBLAD, VG

– Kostnadsnivået har ligget for høyt

Korsvoll mener utfordringene oljebransjen står overfor er sammensatte. Han tror ikke Norge er mindre konkurransedyktige enn andre land og understreker at utviklingen i bransjen er noe som rammer alle.

– Oljeprisen har økt med kanskje 50 dollar, i samme periode har inntjeningen i oljeselskapene gått ned. Årsaken til det er at kostnadsnivået har ligget for høyt.

Brevik har selv jobbet med mekanisk og hydraulisk montering ved anlegget i over åtte år. Han sier det blir trist å forlate det han beskriver som «en flott arbeidsplass».

– Jeg merker det på kroppen veldig godt. Personlig synes jeg det er tungt.

– Det er lett å si at noen burde ha satt på håndbrekket tidligere. Prisingen og forbruket burde ha vært lavere, legger han til.

Tillitsvalgt til E24: - Trolig ikke siste kuttene

Ifølge Dagens Næringsliv vil kuttene i NOVN også gå hardt utover Molde-kontoret, der rundt 200 risikerer å miste jobben.

– Hvor de har det tallet fra, vet jeg ikke, men det har ingen rot i virkeligheten, sier NOVN-direktøren.

Husker du? Økonomi-guru: – Norge bør la oljen ligge

Direktør: – Tror ikke vi har nådd bunnen

Nå skal bedriften ha drøftelsesmøter med de ansatte for å avgjøre om noen har kompetanse som kan brukes i selskapet andre steder i Norge, men Korsvoll understreker at det ikke ser lyst ut for bransjen.

– Jeg tror ikke vi har nådd bunnen. Jeg tror vi har en veldig krevende tid foran oss.

Brevik sier at de følger opp de ansatte med et eget karrieresenter, der de som blir arbeidsløse skal få hjelp til å gå i gang med CV-skriving og jobbsøking. Håpet er at de sammen med bedriften og NAV kan lykkes med å dokumentere og heve de ansattes kompetanse.

Han tror likevel prosessen blir krevende.

Fått med deg? Spår 200.000 arbeidsledige i Norge

– Får ikke jobb i oljebransjen

– De får seg ikke en jobb i oljebransjen. Skal de ha en ny jobb må de tenke nytt og bruke nettverkene sine. Jeg ser for meg at ikke alle får en jobb til å begynne med.

Mange får trolig ikke brukt kompetansen de har fra oljebransjen videre i arbeidslivet.

På spørsmål om ansatte i ytterste konsekvens kan ende opp som bilmekanikere, svarer Brevik at jobbskiftene kan bli enda mer radikale.

– Oljebransjen nå er tøff. Markedet for vår type kompetanse er død.

Les også

Oljeservicegigant varsler oppsigelser og nedleggelse av virksomhet

Les også

– Dette blir nok ikke siste runde

Les også

– Vil gi markant økning i arbeidsledigheten

Publisert:

Flere artikler

  1. – Vil gi markant økning i arbeidsledigheten

  2. Oljeservicegigant varsler oppsigelser og nedleggelse av virksomhet

  3. Brasiliansk kontraktssmell

  4. Annonsørinnhold

  5. – Jeg er bekymret for ringvirkningene

  6. Betalt innhold

    Oljeserviceselskap varsler nedbemanning – 95 kan miste jobben