Kjos truer staten med søksmål

I et brev til Justis- og beredskapsdepartementet advarer Norwegians advokat at selskapet er villig til å gå til søksmål og nedleggelse av langdistanserutene til og fra Norge.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos er villig til å legge ned langdistanseflyvningene til og fra Norge om ikke staten tillater personell uten norsk arbeids- og oppholdstillatelse mellomlandinger i Norge.
Publisert:

– Det er sendt et søksmålsvarsel for å få en avklaring av hvor myndighetene står, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik, til E24.

– Vi har vært helt uenige i den forrige regjeringens tolkning av disse, og vi ønsker å få en avklaring i forbindelse med at dette er aktualisert ved at vi har ført fly over på norsk register, sier hun og sikter til at selskapet nylig flagget hjem seks Dreamlinere fra Irland.

Norske særregler setter en stopper for Norwegians ønske om å benytte bemanning fra utenlandske baser på fly til og fra Norge til basene utenfor Europa.

Statens tolkning av reglene tilsier at fly ut og inn Norge bare kan flys med besetningsmedlemmer som har norsk arbeids- og oppholdstillatelse.

Også Norsk Flygerforbund påstår at mannskap fra andre kontinenter er i strid med norsk lov hvis flyene er registrert i Norge.

Les også

Norwegian åpner nye ruter til Karibia

– Vi vil ha en avklaring

Det er verken «praktisk og operasjonelt mulig eller økonomisk forsvarlig» for Norwegian, skriver selskapets advokat Frithjof Herlofsen i Simonsen Vogt og Wiig i et skarpt brev til Justis- og beredskapsdepartementet.

Det var Nettavisen som først omtalte saken.

Kommunikasjonsdirektør i Norwegian, Anne-Sissel Skånvik.

Advarselen er klar - dersom ikke staten legger til grunn samme forståelse som Norwegian av særreglene innen 24. september 2015, slik at Norwegian kan fly med personell fra utenlandsk base med disse flyene, kan bli aktuelt å ta ut søksmål, går det frem av brevet «Varsel om søksmål - Norwegian Air Shuttle ASA».

– Dette handler kun om hvilke skilter som er på flyet. Det er der vi mener at vi er uenige. Vi ønsker ikke en forskjellbehandling fordi vi har norske skilter i forhold til utenlandske skilter, sier Skånvik.

Det kan bli aktuelt med søksmål?

– Ja, men vi håper å unngå å måtte gå til det skritt, sier Skånvik.

Les også

Norwegian vil doble langdistanseflåten

– Hårreisende

Norwegians advokat skriver i brevet at ingen flyselskaper kan være underlagt særskilte bemanningskrav knyttet til enkeltdestinasjoner i et nettverk.

«Besetningens nasjonalitet bestemmes av basens beliggenhet, og basene må plasseres i knutepunktene for trafikken. Hvis f.eks. Thai, United, Emirates, PIA eller Qatar ble møtt av et tilsvarende krav når de skulle fly til Oslo er det ganske åpenbart at ingen av disse ville fly til Oslo.»

Særreglene gjelder fly til og fra Norge fra basene utenfor Europa, som Norwegians baser i USA og basen i Bangkok. Så lenge mannskapet bare mellomlander i Norge over natten, er det anledning til å bruke mannskap fra land utenfor Europa på norske fly, mener Norwegian.

– Det vil være helt hårreisende om våre amerikanske ansatte knyttet til amerikanske baser skulle bli straffeforfulgt fordi de lander på norsk jord for å hvile ut og reise tilbake.

– Vi bygger oss opp internasjonalt. Vi er et internasjonalt selskap med internasjonale ansatte, og vi liker ikke at våre medarbeidere ute i verden skal diskrimineres i Norge, sier Skånvik.

Les også

Bjørn Kjos angrer på at han ikke ventet med langdistanseflyvninger

– Hvorfor ikke bare legge ned?

80 prosent av langdistanseaktiviteten til Norwegian går utenfor Norge. Det vil derfor være en hardere beslutning for hjertet enn lommeboken til Kjos å beslutte å legge ned rutene som går til og fra Norge.

«I så måte kan en spørre hvorfor ikke Norwegian bare legger ned langdistanserutene til og fra Norge hvis de særnorske reglene
og forskjellsbehandlingen blir for besværlig? Svaret er dessverre at det kan bli nødvendig, noe som i tilfelle vil være beklagelig, ikke minst for de som ser betydningen gode luftfartsforbindelser har for økonomisk aktivitet på andre områder.»

Skånvik forteller det kan bli aktuelt, men at selskapet håper å unngå nedleggelse.

– Vi tror ikke det kommer dit. Vi har ruteplaner for Norge og mange nye ruteplaner fremover. Det er til fordel for alle, ikke minst med tanke på turisme og annet vi bringer inn til Norge. Det er veldig mange amerikanere om bord for tiden. Vi bringer turister, vekst og verdiskapning inn til Norge, og ønsker som norsk selskap å utvikle flere ruter og tilbud, sier Skånvik.

Flygerforbund-leder: - Tomme trusler

Leder i Norsk Flygerforbund, Petter Førde, verken tro på at myndighetene går inn for nye regler, eller at Norwegian vil gjøre alvor av truslene om søksmål og nedleggelse av langdistanseflygningene til og fra Norge.

Petter Førde, leder i Norsk Flygerforbund.

– Jeg tolker dette som tomme trusler. Det er klart at Norwegian som er så store i Skandinavia og Norge skal operere på langdistanse. Det er ren utopi at de skulle vurdere å trekke seg ut fra Norge, sier han til E24.

– Jeg er helt sikker på at de klarer å konkurrere på samme vilkår som ellers i Skandinavia. De bruker disse truslene som en brekkstang for å tvinge dette gjennom. Norwegian kommer selvfølgelig til å operere ut fra Norge.

– Ønsker å shoppe arbeidskraft fra billigste hylle

Førde mener Norwegians påstander om at reglene skaper en urettferdig konkurransesituasjon for Norwegian ikke har rot i virkeligheten.

– Dette er typisk Norwegian. Det er ikke sære regler, det er Norwegian som er sære. De søker unntak fra internasjonale regler.

– De har lenge operert under dispensasjon fra Luftfartstilsynet. Endelig opphører den. De har fått mer enn nok tid på seg til å harmonisere med vilkårene konkurrentene har. Nå må de følge de reglene som gjelder for europeisk luftfart. De hevder seg urettferdig behandlet, det står på sin egen urimelighet.

Når du sier «vilkårene konkurrentene har», tenker du i europeisk sammenheng?

– Jeg tenker i internasjonal sammenheng. Internasjonal luftfart og europeisk luftfart har regler, og de må også Norwegian lære seg å følge.

– Det handler ikke bare om norske arbeidsplasser, men arbeidsplasser over hele Europa. De ønsker å shoppe arbeidskraft fra billigste hylle. Det er derfor de er kreative, og det er vel og bra med kreativitet, men man må følge reglene.

(Saken fortsetter under bildet.)

DREAMLINER: Boeing 787-8 Dreamliner fra Norwegian tar av fra Oslo lufthavn. Norsk Flygerforbund mener Norwegian forsøker på trikse seg til billigere arbeidskraft. Fullstendig feil, mener Norwegian.

Skånvik: – Dette handler ikke om lønn

Skånvik mener utspillene til Førde føyer seg i rekken over hvordan fagforeningene forsøker å motarbeideselskapet.

– Lønninger i Skandinavia er høyere enn ute, men lønnsnivået er ikke saken her. Vi har baser ute i USA og Bangkok. Vi kommer til å få flere baser i USA. Og vi har en base i London. Vi bygger oss opp der, og har stor trafikk på Gatwick. Det der utspillet om lønninger og lønnsnivå - det kan de bare glemme. Det er ikke derfor vi bygger oss store, kontrer Skånvik.

– En ansatt i Bangkok har omtrent samme lønn som en ansatt i USA. Vi har alt for lite trafikkgrunnlag i Skandinavia til å legge langdistansebasene der, sier hun.

Hun mener Førde må forholde seg til fakta, og mener det er fullstendig feil at Norwegian søker unntak fra internasjonale regler.

– Vi aksepterer ikke de påstandene, sier hun, og utdyper:

– Det er bare Norge hvor dette med mannskap fra tredje land er en sak. Ingen andre land har en slik særregel.

– Vi sier vi må ha likebehandling i forhold til hvordan regelverket er ellers. Det stemmer at vi har fått dispensasjon, og ble nå nødt til å norskregistrere flyene for å fly. Men det har ikke noe med denne saken å gjøre. Vi har aldri hatt en dispensasjon fra utlendingsforskriften, sier Skånvik.

- Det han sier er at vi ikke følger regelverket er grovt og usaklig. Vi shopper ikke arbeidskraft, vi legger baser der vi har ruter.

Publisert:

Her kan du lese mer om