Frykter julerush av oppsigelsessaker

Én av fire ingeniører frykter for å miste jobben sin, ifølge Nitos undersøkelse av egne medlemmer. – Det er det beklageligvis gode grunner til, sier advokat Erlend Aarsand.

MANGE MÅ GÅ: I månedsskiftet november-desember var det svært mange oppsigelser, ifølge Nito. Nå frykter organisasjonen at vi vil få et rush av oppsigelsessaker frem mot jul.

Harald Pettersen/Statoil
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:,

– Det har aldri tidligere, så vidt meg bekjent, vært så mange oppsigelser, og oppsigelsessaker, av ingeniører i Norge som det har vært det siste halvannet år, sier Erlend Aarsand til E24.

Han er én av 15 advokater i Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (Nito) som nesten daglig er i forhandlinger med arbeidsgivere.

– Vi har aldri før skrevet så mange søksmål i forbindelse med oppsigelser som nå, sier Aarsand.

Les også

Fagforbundene om oljebremsen: – 2016 blir verre enn 2015

Én av fire redd for å miste jobben

En undersøkelse som Nito har gjort blant sine medlemmer, viser at det har vært en stor økning i antallet som frykter for å miste jobben sin de siste årene. 1.140 har svart på spørsmålet i november.

26,5 prosent svarer at de er redd for å miste jobben. Til sammenligning var det 5,8 prosent som svarte det samme i august 2011.

FRYKTER OPPSIGELSESRUSH: Advokat Erlend Aarsand i Nito.

Ina Steen Andersen

– Vi ser at mange nå er bekymret for å miste jobben sin, og det er det beklageligvis gode grunner til. Nedbemanningene har pågått i halvannet år, og det er virksomheter som er på sin femte og sjette runde med kutt. Spesielt de små og mellomstore bedriftene som kommer sent inn i prosjektene, kutter mye nå, og det er hurtige prosesser, sier Aarsand.

Han forteller om en nedbemanningsrunde hos en virksomhet høsten 2014, hvor det tok ti dager fra tillitsvalgte fikk beskjed til 180 i realiteten hadde fått oppsigelse.

– Det er for kjapt, og slike prosesser bestrider vi, sier han.

Les også

Mener det var «ekstremt mye daukjøtt» i oljebransjen: – Håper nesten at den lave oljeprisen varer litt lenger

Frykter julerush

I månedsskiftet november-desember var det svært mange oppsigelser, forteller Aarsand.

– Nå frykter vi et julerush av oppsigelser. Bedrifter ønsker gjerne å gjøre seg ferdig før sommerferien og før jul, sier han.

Nito-president Trond Markussen forteller at det som skjer nå frem mot jul, er typisk.

– Virksomheter kutter gjerne sammen med halvårs- og årsskifter for å synliggjøre at de har tatt grep. Mange ser nok også nå at 2016 blir tøft, og tenker derfor at de blir nødt til å redusere bemanningen, sier Markussen til E24.

Les også

Norsk olje og gass etter Opec-møte: – En av de store utfordringene er kostnadsnivået

Hans frykt går mest på kompetansen som dermed forsvinner ut.

FRYKTER KOMPETANSEFLUKT: President Trond Markussen i Nito.

– Når virksomhetene må kutte kostnader og kutter bemanningen så mye at det går utover kjernekompetansen, da får vi en ond sirkel. For da mister de også den nødvendige kompetansen for å ta oppdrag, og da begynner det å bli kritisk, sier han.

– I tillegg kommer det uforutsigbare knyttet til at flere enn de som blir sagt opp, går med i dragsuget, og da blir virksomhetene enda mer sårbare. De som blir skjermet fra nedbemanningene og får beholde jobben blir utrygge de og. Så da finner de seg en annen jobb, legger Markussen til.

Les også

Frykter at oljebransjen kan miste en hel generasjon

– Viktig å motivere ungdom

Han tror dessuten at de ingeniørene som nå forlater oljebransjen og finner seg en annen jobb, ikke nødvendigvis kommer tilbake.

– Derfor er det så viktig å motivere ungdom, de som skal drive næringen videre. Vi kan godt snakke om et grønt skifte, men vi vet at olje og gass kommer til å være en viktig del av norsk næringsliv i lang tid fremover. Vi trenger å få en ny generasjon inn. De som skal drive Johan Sverdrup, er ikke født ennå, understreker Nito-presidenten.

Aarsand tror ikke vi har sett enden på visa ennå.

– Det er mange store bedrifter som ennå skal nedbemanne. Vi kommer til å oppbemanne med ytterligere advokatkrefter, og det sier litt om at det er en veldig høy økning i slike saker nå, avslutter han.

Les også

Nå blir også oljelærlingene permittert og sagt opp

Les også

Oljeserviceselskap varsler tresifret nedbemanning

Les også

«Oljebremsen:» – 200.000 årsverk kan gå tapt

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kun én av ti ingeniører mener regjeringen gjør nok

  2. 1.540 har mistet oljejobben denne uken – og flere vil det bli

  3. Svenskene drar - nå ser norske ingeniører mot Sverige

  4. Annonsørinnhold

  5. – Ting er verre enn verst

  6. – Det er litt lysere i tunnelen