Gåsehud-øyeblikk sikret Kriss denne utsikten på jobben

- Av og til har jeg en nesten destruktiv gjennomføringsevne, sier ledertalentet Kriss Rokkan Iversen.

«LOFOTTORSK»: Kriss Rokkan Iversen følger gründerdrømmen langt fra startup-labene i norske storbyer.

  • Anders Park Framstad
Publisert:,

SVOLVÆR (E24): Det er ikke alle som har haiket med fly for å rekke den siste ølen før baren stenger.

Men alt går når man bestemmer seg for det, ifølge Kriss Rokkan Iversen.

36-åringen har satset tid og penger på å starte en kunnskapsbedrift ute i havgapet, i en by med snaut 5.000 innbyggere.

I dag er hun medeier og styreleder i Salt - en bedrift på kaien i Solvær, der de ansatte omtales som mannskap og sjefen selv som en «ekte lofottorsk».

I 2012 kåret E24s jury henne til et av Nord-Norges fremste ledertalenter.

Ideen om Salt ble unnfanget under en tur på Hurtigruten, i et møte mellom Iversen og medgründer og «work husband» Kjersti Eline Tønnessen Busch.

- Jeg får fortsatt gåsehud av å tenke på det. Det var et øyeblikk jeg ikke var forberedt på, men der og da visste jeg at det kom til å forandre livet mitt for en veldig lang periode, sier Iversen til E24.

Tips oss om kandidater til Årets Ledertalent 2014!

Ønsket om å bidra

At hun er en «lofottorsk», innebærer at hun er glad i «det blå», oppvokst i Lofoten med lange slektsbånd i den nordligste landsdelen, og med en «indre kompassnål» som naturlig nok peker mot nord.

Men hun har likevel bodd i større norske byer.

- Det var aldri noen tvil om at jeg skulle ut og utdanne meg, men heller aldri noen tvil om at jeg skulle tilbake igjen. Etter hvert som jeg ble eldre ble det veldig klart for meg at jeg ville gi noe tilbake til det samfunnet som jeg kom fra, og som ga meg et fantastisk utgangspunkt for mitt liv - for å bidra til fremtiden der det trengs.

- Kanskje blir det litt ekstra viktig når man ser de ressursene som finnes, men samtidig ser at det mangler noen sentrale faktorer for at landsdelen og befolkningen skal være med å påvirke sin egen fremtid, sier Iversen.

- Janteloven står sterkt

Slik E24 tidligere har beskrevet, er Nord-Norge en av landsdelene der det har vært mest utfordrende å få inn mange tips om ledertalentkandidater.

Sett bort fra en naturlige årsaker - deriblant færre folk og mindre bedrifter - mener Iversen at dette også kan skyldes kulturelle forhold.

  • Janteloven står sterkt i Norge generelt, og på mindre steder kan det være vanskeligere å bli profet i egen by, sier hun.
  • Nord-Norge har kanskje fortsatt en vei og gå og kan bli bedre til å se seg selv i nasjonal sammenheng og i en nasjonal agenda.

Iversen er en del av det nordnorske ledertalentnettverket som består av 22 personer. Her er hun én av kun to kvinner.

- Jeg har blitt utsatt for en del hersketeknikker som kanskje ikke er bevisst, men som går på at jeg blir behandlet som en «jente», sier hun.

** Kjenner du et kvinnelig ledertalent i nord? Send inn tips her! **

36-åringen er medeier egen bedrift, mor, huseier og har doktorgrad i marin systemøkologi.

- Da synes jeg av og til at det er litt pussig at jeg blir behandlet som om jeg var veldig ung.

Iversen mener debatten om kvinnelige ledere er både liten og stor.

- På en måte forholder jeg meg ikke til kjønn, kun kompetanse. Men fra dag én har vi fått merkelapper som «jentegründere» og «Salt-jentene». For meg er dette merkelig.

- Jeg har aldri hørt om en bedrift med seks menn som blir «guttegründere» eller en bedrift med bare menn som heter «bedriftsgutta». Det er pussig at man bruker disse merkelappene.

- En livsstil

Salt kjemper om anbud med større og mer sentralt plasserte konkurrenter, og forsøker å hevde seg som en stemme i både lokal og nasjonal debatt om kysten og dens fremtid.

- Å forankre kunnskapen her står veldig sterkt for oss. I dag, med vår teknologi og de digitale hjelpemidlene som finnes, er det ingen grunn til at vi ikke kan være en foretrukken partner i et nasjonalt marked. Vi kan like gjerne levere kunnskap herfra som fra Oslo, sier Iversen.

Under E24s besøk viser Lofoten seg fra sin aller beste side, med solskinn over den snøkledde Lofotveggen og et fiske selv lokale eksperter beskriver som usedvanlig godt.

Og til tross for at himmelen ikke alltid er blå, holder Salt-skuten seg fortsatt flytende, drøyt halvannet år etter ledertalentkåringen.

Det samme året Iversen sist figurerte i E24s spalter, snudde Salts regnskap fra minus til pluss. Og slik var det også i 2013.

- Det har vært en utfordring å ta på seg å være en foretrukken og konkurransedyktig aktør i det norske markedet. Ikke alle rammevilkår er lagt til rette. Men når man er grunder er ikke dette bare en jobb - det er en livsstil å finne modeller som fungerer, sier Iversen.

Les noen av sakene om fjorårets Ledertalenter:

Han er 2013s fremste LedertalentForeldrene til ledertalent: - Jeg kjente både en og to tårer i øyekrokenSlik takler ledertalentet tidsklemmenRåd fra unge talenter: Begynn å jobbe tidlig

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tidligere ledertalent kåret til Årets gründerkvinne

  2. - Utfordrende å endre stereotypiene

  3. - Husk at man har to ører og én munn

  4. Annonsørinnhold

  5. Hun vil ha din hjelp til å finne unge ledertalenter

  6. Kari Krogstad er én av fem kvinnelige toppsjefer på Oslo Børs