Drittjobb-kommentator: - Det finnes ingen superledere

Eks-leder og eks-kommentator Erling Paulsen vil gjerne avlive noen myter om ledelse.

LEI AV Å SJEFE: Det er ofte en skikkelig drittjobb å være sjef, sier eks-sjef og eks-kommentator Erling Paulsen.
Publisert: Publisert:

For en drøy måned siden skrev nå avgåtte sjef i Aspiro, Erling Paulsen, sitt siste innlegg som gjestekommentator på feltet «ledelse» i Dagens Næringsliv.

Der var han ikke nådig. Å være sjef er svært ofte en drittjobb, skrev Paulsen.

Det har skjedd en del på noen få år.

I 2009 ble nemlig samme Paulsen, som nå er lei av å være sjef, omtalt som en«turbosjel» av juryen da han nådde nesten helt til topps på listen over landets 100 største ledertalenter i E24s kåring.

- Jeg har vært tiltrukket av å lede siden gymnaset, sa Paulsen den gang til E24. Han var da sjef for Aspiro Mobile Solutions, og overtok i desember samme år som daglig leder også i Aspiro TV.

Les også: - Vi må få lov til å belønne dem som vil satse

Frustrasjon

I dag sier han til E24 at det er mange myter rundt det å være sjef som burde bli avlivet. For det er ingen dans på roser, og det snakkes det for lite om, ifølge Paulsen.

- Jeg er sikker på at frustrasjon er noe som samtlige i lederroller kjenner på. Det er jo aldri fred å få, alltid noe nytt som må tas tak i.

- Det er en kjensgjerning at noen alltid er misfornøyd, og at det alltid er noen problemer som dukker opp. Og som leder sitter du der jo med ansvaret og kan aldri gjemme deg, slår han fast.

Nå har han sluttet både som kommentator i DN og som sjef i Aspiro. Sammen med tre kompiser skal han nå drive et investeringsfirma - men vil ikke avsløre for E24 hva det skal satses på.

Hvorfor det er en utbredt misforståelse at noen ledertyper «bare har det i seg» og utpekes som supersjefer, derimot, det kan han snakke lenge om.

- Det finnes ingen superledere

- Noen ledere erklæres som genier. Når det skjer, så vil man jo gjerne tro at deres suksess skyldes at de virkelig er gode, og de egenskapene de har. Men så glemmer man at suksess har et sinnssykt stort element av flaks i seg.

- Timing, om man kommer inn i et selskap på riktig tidspunkt, det vil si når det går bra, har veldig mye å si.

Suksess kan som regel derfor ikke spores tilbake til lederens egenskaper alene, selv om det ofte fremstilles slik i mediene, mener eks-sjefen.

- Det vil aldri være sånn at en person kan komme inn hvor som helst og snu ting på hodet i kraft av seg og sine egenskaper. Det finnes ingen superledere, sier Paulsen.

Har du likevel troen på ledertalenter i din bedrift?

Send oss et tips om DIN KANDIDAT til Ledertalentene 2012.

Vi søker talenter fra hele Norge til E24s store kåring av de fremste lederne under 35 år i landet.

Synlige sjefer

En leder som har suksess vil uansett bli kontaktet av dem som lurer på hva han eller hun har tilført bedriften.

- I virkeligheten tror jeg man lærer vel så mye, eller mer, av å gjøre feil eller å lede en bedrift i et selskap når det går tungt, sier Paulsen.

Han påpeker også at det mange glemmer er at de som ofte er veldig profilert i mediene, ofte jobber i selskaper som har noe å tjene på en synlig sjef.

- Stordalen og Kjos for eksempel. Hadde de vært ledere i bedrifter som solgte noe kun på bedriftsmarkedet, hadde de aldri vært så synlige som de er. Det ville vært meningsløst, mener Paulsen.

Les også: Kun én av tre bedrifter som starter her, overlever

Ensomt

Synlig eller ikke, å sitte i lederstolen kan derimot ofte være en ensom tilværelse. Årsaken til det er ifølge Paulsen at ledere ikke kan eller vil dele frustrasjonene sine i like stor grad som andre.

- Ikke kan du snakke om det til din overordnede, og i heller til dine ansatte. En leder som tar opp slike ting risikerer å bli oppfattet som usikker. I alle fall tror mange leder at det er slik, mener den tidligere spaltisten.

Dermed brenner man inne med dritten. Til man går lei.

«Jeg har hatt tre og et halvt gode år som leder i Aspiro, og sammen med utrolig bra folk, har vi som selskap fått til veldig mye bra. Men poenget mitt er at det bare er én del av historien.» skriver Paulsen i sin avskjedskommentar.

Han sier til E24 at han ikke er ute etter sympati - for de fleste ledere har valgt det selv. Likefullt trekker han frem noen eksempler på hvorfor det ofte er en skikkelig drittjobb å være sjef.

(Se ramme til venstre)

Alt dette er selvopplevd, ifølge Paulsen.

Men han er fullt klar over at han gjennom å skrive kommentarer om hvor flott det er å være leder, har bidratt til at bildet er mer rosemalt enn realistisk.

- «Angrer» du på noe i spalten, noe som du har forskjønnet ved å være leder?

- Noen ganger var jeg for lettvint. Jeg skrev blant annet en artikkel om det å være positiv og ikke være redd for å sette seg høye mål. Dette illustrerte jeg med en historie om løping. Det å løpe en engelsk mil på under fire minutter ble sett på som umulig inntil en person endelig brøyt den magiske grensen. Så fort en person hadde greid det, begynte andre å tro at det var mulig – og klarte det samme.

- Poenget med den historien er at «ingenting er umulig, the sky is the limit også videre». Det er et ok poeng, men artikkelen gir jo inntrykk av at det å fortelle denne historien nærmest alene motiverte de ansatte til å yte det ekstra som skulle til for at vi leverte bedre resultater. Virkeligheten er selvsagt ikke slik.

- Noen av de ansatte som hørte meg fortelle den historien på allmøter, syntes dessuten garantert at den historien var helt tullete å trekke frem. Men det er fair. Sånn er bare verden.

Dersom du vil være sjef er det bare å erkjenne at noen alltid vil være uenig med deg eller tenke at du er litt dust.


Les også:

Ledertalentene 2012

E24 søker nå kandidater til Ledertalentene 2012 - vår årlige kåring av landets 100 fremste ledere under 35 år.Jobber Norges største ledertalent hos deg? Send oss et tips!

Vinnere fra fem regioner og Topp 100 i Norge presenteres på E24.no til høsten.

Ikke glem å nominere din kandidat!

Publisert:

Her kan du lese mer om