Lærer sa han kunne bli søppeltømmer - nå er han toppleder i IT-gigant

Bjørn Andreas Wentzel droppet studier og gikk rett ut arbeidslivet. I dag har han en toppstilling i IT-giganten Cisco.

IKKE ET HINDER: Bjørn Andreas Wentzel har ledet Ciscos salgsvirksomhet innen bredbånd, mobilnett, broadcasting og medieproduksjon i Norge – et av selskapets største forretningsområder - i tre år. Han har ikke høyere utdannelse.

John Aarø
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Da en litt uinspirert Bjørn Andreas Wentzel på ungdomsskolen ikke kunne vise hundre prosent engasjement for noen arbeidsoppgaver, fikk han passet påskrevet:

«Jaja, noen må bli bosstømmere også», sa læreren.

Den klare meldingen festet seg hos mannen som de siste tre årene har ledet Ciscos salgsvirksomhet innen bredbånd, mobilnett, broadcasting og medieproduksjon i Norge – et av selskapets største forretningsområder.

Én ting er sikkert, fraværet av høyere utdanning til tross: Han ble ikke bosstømmer.

I år er tvert imot Wentzel med på listen over Norges 100 største ledertalenter.

Rekruttert fra The Gathering

Wentzel var som tenåring med på å bygge nettverket til datatreffet The Gathering. Der var Cisco sponsor. Dette førte til at Wentzel ble invitert inn i IT-selskapets traineeprogram.

LES OGSÅ: Slik jakter de på de beste ledertalentene

Traineeprogrammet, som egentlig var ment for folk med høyere utdanning, var veien inn for den da 18 år gamle Bjørn Andreas. Siden har han jobbet seg oppover i selskapet.

- Jeg tror det var min evne til å forstå teknologi de anså som kompleks og evnen til å videreformidle kunnskapen til andre på meget kort tid, som gjorde at de så mitt potensial, sier han.

Utdanning - et utgangspunkt

Wentzel mener at utdannelse bare gir deg et godt utgungspunkt til å kunne gli inn i flere stillinger.

Selv har Wentzel aldri kunnet «hvile seg» på en formell utdannelse.

- Det har nok gjort at jeg er veldig aktiv og bevisst på å holde meg oppdatert, sier han, som mener han har en utømmelig interesse for teknologi.

Utdatert utdannelse

Det er særlig to ting som er viktig for Wentzel: Spesialisering og evnen til å hele tiden videreutvikle og utfordre seg ved å søke ny kunnskap.

- Hvorvidt man klarer å beholde evnen til å tilegne seg ny, oppdatert kunnskap og forvalte egen etterutdannelse, er det som skiller klinten fra hveten.

- Jeg har følelsen av at mange med bachelorgrad bare krysser av utdannelse på listen over gjøremål, og tenker at kompetansen nå er i boks. Slik er det ikke. Når man går ut fra skolen, er utdannelsen egentlig utdatert. Kunnskap oppdateres og endres hele tiden, sier han.

Han mener fordelen ved å komme fra universitet og høyskoler er at man ofte har lært å utdanne seg selv.

Dette er en svært viktig egenskap å ha i fremtidens bedrifter, der det vil bli stilt sterkere krav til å holde seg oppdatert – både innenfor sitt eget fagfelt og til en viss grad også utenfor, mener han.

- Har du noen gang vurdert å ta høyere utdanning?

Bjørn Andreas Wentzel

John Aarø

- Ja, flere ganger. Man kommer ikke bort i fra at det er en del satte normer og regler i samfunnet, så vel som i arbeidslivet. Men det er mange kilder til kunnskap og kompetanse, og høyere utdanning er ikke den eneste måten.

Rekrutterer høyt utdannede

Til tross for ikke å ha høyere utdanning: Når han skal ansette folk, veier utdannelsen tungt.

- Jeg er nok litt tradisjonell der. Jeg ser ofte på utdannelse for å sikre at de har det nødvendige utgangspunktet. Men samtidig er det oppriktig interesse og engasjement som gjør at noe kan omsettes til en eksakt kompetanse.

- Hadde du ansatt deg selv?

- Nei, ikke med det utgangspunktet jeg hadde da. Kravene er annerledes nå enn for 14 år siden. Men med det behovet Cisco hadde, så ville jeg det, sier han.

LES OGSÅ: Årets ledertalent Midt-Norge: Derfor er han Ulltveit-Moes favoritt

Bjørn Andreas vil imidlertid ikke anbefale «alle» å gjøre det samme som ham.

- Et mindretall kan gjøre det, men det er viktig at flertallet i samfunnet går gjennom det vanlige utdanningsløpet. For mye ville blitt overlatt til tilfeldighetene hvis alle skulle tatt ansvar for egen utdannelse, og vi er avhengig av at vi forvalter den kunnskapen som eksisterer. Kunnskap er tross alt en av de viktigste ressursene vi har, sier han.

Utdanning stadig viktigere

Daglig leder Trude Kvammen Ekker ved Emmali & Ekker

Pressefoto/Adrian Øhrn Johansen

- Den generelle trenden er at utdanning blir viktigere og viktigere for karrieren, sier karriereekspert Trude Kvammen Ekker ved Emmali & Ekker til E24.

Hun forteller at folk uten høyere utdanning i økende grad vil måtte konkurrere med andre som har de samme egenskapene i tillegg til at de har de formelle papirene i orden.

- Da blir det en risiko for å tape jobben til dem, sier hun.

- Kan det være noen fordeler ved ikke å ha høyere utdanning?

- Jeg ser egentlig ingen åpenbare fordeler ved det, sier Kvammen Ekker.

Hun forklarer at evner i forhold til analytisk tenkning er noe som er svært viktig for å gjøre suksess i arbeidslivet, og at slike evner nettopp oppøves og utvikles gjennom høyere utdanning.

- Det kan slik være en utfordring at man kan møte sitt inkompetansenivå raskere enn en med høyere utdanning.

LES OGSÅ: Dette er Nord-Norges fremste ledertalenter

Kan komme langt

Kvammen Ekker forteller at man kan komme langt som leder til tross for at man ikke har høyere utdanning.

- Ledelse handler i stor grad om personlige egenskaper, noe som jo er uavhengig av utdanningsnivå. Hvis man først får en fot innenfor på en arbeidsplass, vil man kunne bevise sine kvalifikasjoner ved å jobbe hardt, være foroverlent og nysgjerrig samt ikke være kresen i forhold til utfordringer som kommer opp.

- Resultater taler gjerne for seg, og blir høyt verdsatt på veien mot en lederkarriere, sier karriereeksperten.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb

  2. Etterlyser utdanningsløft for selgere

  3. Ledelsesekspert: – Stadig viktigere å kunne stå i usikkerhet

  4. Næringslivstoppene: Så flinke var vi på skolen

  5. – Kompetanse kan være utdatert på fem år