Nav: Flere kommer til å miste jobben i år og neste år

Dårlige tider i oljesektoren gjør at det blir flere arbeidsledige i år og neste år. Ledigheten blir den høyeste på ti år, anslår Nav.

FLERE MISTER JOBBEN: Nav-sjef Kjersti Monland varsler landets høyeste ledighet på ti år, men mener samtidig at fallende oljepris vil slå positivt ut for norsk eksportindustri.

Gorm Kallestad
  • NTB
Publisert:

Ifølge Nav vil det i år være i gjennomsnitt 82.000 personer som er registrert arbeidsledige. Neste år øker tallet til 92.000 mennesker. Dette utgjør henholdsvis 3 og 3,3 prosent av arbeidsstyrken. Vi må ti år tilbake i tid for å finne en ledighet som var så høy.

– Selv om utviklingen har vært litt bedre enn ventet de siste månedene, tror vi fortsatt at ledigheten vil fortsette å øke. Vi opprettholder vårt anslag for i år og oppjusterer antallet ledige til neste år med 2.000 personer. Det betyr at om lag 10.000 flere enn i dag vil være arbeidsledige ved utgangen av året, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland.

Den største økningen er ventet å komme blant ingeniører, IKT-arbeidere og industriarbeidere som jobber i tilknytning til oljesektoren. Samtidig vil fall i oljeprisen gi positive konsekvenser for tradisjonell eksportindustri, mener Nav.

– Fallet i oljeprisen har bidratt til en svekkelse av kronekursen, og det er godt nytt for bedrifter som lever av å selge varer og tjenester til utlandet. Det er også en bedring i de økonomiske utsiktene og dermed kjøpekraften til noen av våre viktigste handelspartnere, sier Monland.

Les også

Norske sjefskvinner: – Ingeniørutdanningen var helt avgjørende

Les også

Inntil 140 må gå i Frontica

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Så mye økte ledigheten i juni

  2. Ledighetshopp bremset av arbeidsmarkedstiltak

  3. Sandnes-ordfører: – Vi trenger tiltak med en gang

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjekk ledigheten der du bor

  6. To faktorer vil bestemme hvor mye ledigheten øker