Ny UiO-studie: Tyr til amfetamin for å prestere på jobben

– Jeg jobber virkelig ekstremt effektiv, sier en maler som har brukt amfetamin på jobb jevnlig. Ny norsk underøkelse viser at folk med fysisk krevende arbeid tar oppkvikkende narkotika for å komme seg gjennom arbeidsdagen.

VIL PRESTERE: Ifølge ny forskning ved Universitetet i Oslo brukes amfetamin ofte av arbeidere i fysiske yrker, som snekkere, renholdsarbeidere og i transportbransjen.

Colourbox.com
  • Karl Wig
Publisert:

Ifølge en ny studie ved Universitetet i Oslo brukes amfetamin ofte av menn med fysiske slitsomme yrker – snekkere, rengjøringsmedarbeidere, personer i bygg- og anlegg og transportbransjen

Mens kokain tradisjonelt gjerne assosieres med finansbransjen og som finansakrobaters foretrukne dop, er det også personer med lavere inntekt som tyr til hvitt pulver for å komme seg igjennom arbeidshverdagen.

– Holder tempoet oppe

Amfetamin har lignende oppkvikkende effekt som kokain, men rusen varer lengre og stoffet er billigere per gram – derav kallenavnet «fattigmanns-kokain».

– Jeg elsker å jobbe. Amfetamin handler om ekstra innsats og å holde tempoet oppe. Jeg jobbet virkelig ekstremt effektivt, sier en maler, som er én av 55 intervjuede amfetaminbrukerne i studien, ifølge forskning.no, som først omtalte undersøkelsen.

Administrerende direktør Jon Sandnes i Byggnæringens landsforening (BNL) sier de tilbyr programmer for å hjelpe ansatte med rusproblemer. Han presiserer at han ikke har sett studien.

– Vi har hatt en del fokus knyttet til bruk av rusmidler. Men disse funnene er nye for oss, og vi vil gjerne sette oss mer inn i dem før vi kommenterer noe mer, sier Sandnes til E24.

Les også

Eks-megler: - Totalt mangel på moral

Ikke vanlig

Adecco er et av Norges største bemanningsbyråer med rundt 15.000 medarbeidere ute på oppdrag hvert år.

– Ja, vi har fått tips fra oppdragsgivere om narkotikabruk på jobb, men i et veldig begrenset omfang. Det er ikke vanlig i det hele tatt, sier juridisk direktør Kristin Tingberg Sandvik til E24.

I tillegg til arbeidere i typisk fysiske og dårlig regulerte jobber, fant forskerne disse andre brukergruppene for «fattigmannskokainen»: Unge på fest, samt selvmedisinerere og enkelte med ADHD-diagnoser.

– Det overrasker meg ikke at enkelte bygningsarbeidere bruker amfetamin, sier Hans Jørgen Aase til Vårt Land. Han er prosjektleder for byggingen av det nye nasjonalmuseet i Oslo, som Statsbygg driver.

– Jeg kjenner ikke til konkrete tilfeller selv. Men det er klart det kan være fristende å yte maksimalt og å kunne jobbe for eksempel både natt- og dagskift, uttaler han til avisen.

Les også

Brukte pavens tjenestebil til narkotikasmugling

Sjefen merket ikke

Professor Willy Pedersen, en av forskerne bak studien og ekspert på rusforskning, sier amfetamin er et farlig stoff som like fullt ofte brukes av «vanlige folk».

– En fordel med amfetamin er at det ikke er så lett å oppdage at du bruker det. Flere hevdet at hverken arbeidsledere eller familie hadde merket noe. Det lukter ikke og øker energien, konsentrasjonen og innsatsen – i alle fall på kort sikt, sier Pedersen til UiO.

Les også

Disse yrkene havner oftest i jobb-konflikter

Les også

Helsepersonell risikerer å bli rustestet

Les også

USA advarer mot danske hipsterbydeler

Les også

Brukte pavens tjenestebil til narkotikasmugling

Les også

- Godt voksne kvinner på direktørnivå begynner å hylgrine når jeg stiller det spørsmålet

Publisert:

Flere artikler

  1. Adecco-direktør om narkotika på jobb: – Viktig å gi folk en ny sjanse

  2. Betalt innhold

    Kokain i Norge: Ikke lenger bare for fiffen

  3. Dress gjør at vi tenker mer abstrakt

  4. Ny undersøkelse: Du blir syk av mobilbruken

  5. – Vi trenger ti tømrere til mandag!